Zo overleef je de feestmaand zonder in een foodcoma te belanden

Voorkom dat je uitgeteld raakt en zoek balans.

© Getty Images

gettyimages-660495971.jpg

Laten we vooropstellen dat je van amuse tot toetje van ieder kerstdiner moet genieten, maar niemand zit erop te wachten om met buikpijn aan tafel te zitten. Dit kun je doen om een foodcoma voor te blijven:

1. Niet te snel eten

        ‘Rustig eten helpt al een hoop. Je maag­darmstelsel stuurt signalen naar je hersenen om je te laten weten dat je “vol” zit’, legt diëtiste Thalita Schlicher uit. ‘Maar het kan twintig minuten duren voordat je dit echt voelt. Neem dus lekker de tijd om te proeven wat je eet, zodat dit gevoel niet als een bom inslaat.'

        2. Goed kauwen

        'Voedingsstoffen worden ook beter opgenomen als je voedsel goed gekauwd is. Hoe fijner het voedsel is, hoe makkelijker het verteerd kan worden.’ Verzadiging en trek voelen kan tijdens kerst extra moeilijk zijn, omdat je constant omringd bent door eten.

        3. Maak slimme keuzes

        ‘Probeer pas te snacken als je daar écht zin in hebt, niet alleen omdat het kan. Ga aan tafel niet meteen voor brood, pasta en vlees, maar schep eerst groente op.’ Volgens Schlicher hoef je guilty pleasures (kerstkransjes!) echt niet uit de weg te gaan, maar draait het simpelweg om ‘slimme’ keuzes maken om het achttien gangen tellende kerstdiner zonder kleer­scheuren door te komen. ‘Denk aan het totaalplaatje. Het is prima om je even te laten gaan, maar laat dan bijvoorbeeld dat ene glaasje wijn staan.’

        Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?