Lekker én gezond gourmetten doe je zo!
No more food coma!
© Getty Images

Voor sommigen betekent een kerstdiner een bourgondische cheat day, voor anderen is het een nachtmerrie om niet je eigen voedingsschema te kunnen volgen. Een oplossing die we stellig afraden, is om jezelf uit te hongeren voor het jaarlijkse eetfestijn. Wél een goede oplossing is om zo goed mogelijk naar je eigen lichaam te luisteren.
Zin in een rijkelijk feestmaal? Just do it. Houd je liever alles een beetje in balans? Ook helemaal prima. Het is feest, maar dat betekent nog steeds niet dat je niet meer naar je eigen lichaam en geest moet luisteren. Gelukkig is er een type feestmaal waarbij je dit écht kunt toepassen: gourmetten.
Gezond gourmetten doe je zo
Mini pannetjes met allerlei lekkers dat je samen onder een grote verwarmende grill plaatst. Het is ontzettend leuk, zorgt voor leuke gesprekjes over eten (of jaloerse blikken omdat jij een soort vijfsterren culy hapje in je pan hebt getoverd), en geeft je de ruimte om te eten zoveel als je wil.
Plus, je kan dit ook hartstikke gezond maken, of juist van al het lekkers proeven omdat het toch in mini formaat is. Benieuwd naar hoe je het nog healthier kan maken? Check hier onze tips:
Disclaimer: gezond is natuurlijk ook een happy geest, dus als jij intens gelukkig wordt van een stukje quiche of andere lekkernijen, go for it.
Gourmetten met groenten
Ja hoor, dit is dé ideale manier om je veggie intake tijdens kerst weer op peil te houden. Het leuke aan groenten in je gourmet pannetje droppen, is dat je ze net zo gezond of ongezond kunt houden als je wil.
Groenten zoals wortel, mini asperges, kerstomaatjes en nog zoveel meer, kun je kort in je pannetje grillen met een druppel olijfolie, wat peper en zout, maar je kunt ze ook onderdompelen in een jasje van gesmolten kaas. Strooi bijvoorbeeld wat geraspte (vegan) kaas over je tomaatje of wikkel je asperge in een mini sneetje kaas en geniet van een soort kaas-groentegebakje. YUM!
Portion control van je favo fastfood
Het állerleukste aan gourmetten is dat je op zich (bijna) alle ingrediënten kunt proeven waar je naar zit te loeren op de buffettafel. Je kunt je favoriete fastfood snack in je pannetje toveren zonder je druk te maken over het aantal calorieën (hoef je normaliter sowieso niet intens mee bezig te zijn, tenzij je met een voedingsschema zit).
Je kunt dus bijvoorbeeld een mini stukje pizza maken. Als je met de bovenkant van een glas een rondje maakt in een stukje tortilla wrap, heb je jouw eigen mini pizzadeegje. Gooi er een toefje tomatensaus op – of ketchup – een olijfje, twee kerstomaatjes en een mini bolletje mozzarella (kies zelf of je de vegan variant wilt). Werk af met een blaadje basilicum et voilà, een soort mini houthoven pizza waar je er gerust een tweede van kan eten. Of een derde. Of vierde. You know the drill.
Eiwitrijke ingrediënten
Als je graag je maaltijden eiwitrijk eet, dan is de gourmetpan natuurlijk een geschenk uit de hemel. Je kunt er namelijk mini eitjes in bakken, maar ook blokjes biefstuk of een lepeltje linzen of kikkererwten. Het fijne aan deze ingrediënten is dat ze dus sowieso niet al te groot zijn én bovendien razendsnel klaar zijn.
Bovendien kun je met een paar kruiden: van cayennepeper en knoflookpoeder, tot curry en koriander, een bijzonder hapje op tafel toveren. En als je de gegrilde (of in kaas gedompelde) groenten combineert met deze eiwit bommetjes krijg je een hartstikke gezond gourmethapje! We like.
Some like it hot
Rode pepertjes, Madame Jeanette pepertjes, knoflook, ui, you name it: ze zitten bomvol antioxidanten en zijn dus intens goed voor je immuunsysteem. En, rode pepertjes zitten ook bomvol vitaminen en mineralen. Denk aan B6, vitamine C, fosfor, magnesium en ijzer. En, door de spicyness, krijg je ook sneller een verzadigd gevoel. Zo kun je het allemaal een beetje in balans houden en heb je naderhand ook geen foodcoma.
Verder geeft het ook een boost aan je metabolisme (om die fastfood snacks wat sneller te verbranden en plaats te maken voor het volgende pannetje, bijvoorbeeld). Deze pittige ingrediënten zijn dus meer dan welkom tijdens het gourmetten. Let wel, wees een beetje voorzichtig met de porties. Als je normaal een half pepertje in je pasta gooit, dan is het verstandig om hier nu een mini stukje van te nemen. We hebben je gewaarschuwd.