Ik droeg de Apple Watch Series 4 tijdens mijn hardloopsessies - dit is mijn oordeel

Hardlopers, staat deze al op jullie wishlist?

© Women's Health

apple-watch-series-4-1542101854.jpg

Fitness trackers, hardloophorloges, hartslagmeters – ze zijn enkel zo goed als de redenen waarvoor je ze gebruikt. Daarmee bedoel ik dat wat voor de één handig is, heel nutteloos kan zijn voor de ander. Neem nu zwemmen. Ik houd bijvoorbeeld helemaal niet van zwemmen, dus deze sportieve activiteit, zou ik nooit gaan tracken. Er bestaan wel smartwatches die speciaal voor zwembad workouts zijn ontworpen, maar daar heb je dus totaal geen baat bij als je voornamelijk sport op het land. Maar, een horloge dat dag en nacht werkt, de trainingen voor mijn halve marathon trackt, en nog zoveel meer: dát leek me prima om een keer uit te testen.


EEN APPLE WATCH SERIES 4 REVIEW

Nieuwe hardloopfuncties

Voorgaande Apple Watch series hadden wel een soort van pacing functie, maar de Apple Watch Series 4 maakt eindelijk een giga sprong voorwaarts in de categorie hardloophorloges. Dankzij spiksplinternieuwe functies zoals de rolling mile, je ritme, en de pace-alert.

1. Rolling mile snelheid for real-time resultaten

Je huidige snelheid en gemiddelde snelheid meten is natuurlijk vet handig, maar wat nog beter is voor wedstrijden – of voor wanneer je aan het trainen bent voor een consistente snelheid - is om te weten hoe lang het precies duurde om jouw vorige kilometer te lopen. Dat doet de rolling mile. Bijvoorbeeld, als je de 3.5 kilometer aantikt tijdens een run van 5 km, dan wordt je rolling mile snelheid gemeten vanaf 2.5 kilometer. Dit is een super efficiënte manier om je runs op tijd bij te houden!

2. Je ritme meten om sneller te kunnen gaan

De rolling mile-functie klinkt als muziek in de oren, maar je ritme kunnen meten doet niet echt belletjes rinkelen. Althans, het is natuurlijk een leuk extraatje als je sneller wil leren lopen. Waarom? Omdat ritme simpel, hoeveel passen je per minuut zet, wat voor iemand die dagelijks hardloopt tussen de 160 en 170 passen per minuut is. Gevorderde hardlopers doen 180 passen per minuut of meer. Om wat minuten van je snelheid af te halen van een 5 of 10 KM run, moet je efficiënter gaan hardlopen en kan je dus gaan werken aan je ritme te verbeteren. Hoe meer passen je neemt, hoe groter de kans dat je sneller wordt.

3. Snelheidsalert om je on track te houden.

Ken je dat gevoel? Dat je gaat hardlopen en haast omvalt van verbazing dat je 12 km/h loopt en een minuut later op je horloge ziet staan dat het ineens 10 km/u is? Same here.

Deze teleurstellende snelheidsmeting ligt vaak aan gebrekkige GPS-signalen door bijvoorbeeld hoge gebouwen om je heen of een wolk (ja, echt). De nieuwe snelheidsalert van de 4-series heeft dit probleem verholpen. Voer simpelweg de pace van je dromen in voor je de deur uitgaat voor een hardloopsessie, en laat je Apple Watch je een notificatie sturen wanneer je sneller of lager dan het gewenste tempo aan het rennen bent. Ik vond het eigelijk een enorm nuttige tool om minder tijd te verspillen met naar je klok te kijken en om meer te connecten met hoe de run eigenlijk aanvoelt, eerder dan dat je hem klakkeloos van je horloge afleest.

4. Groter scherm en fijnere ervaring

Dit is niet alleen goed voor de hardlopers onder ons, want geloof me, op donkere grimmige ochtenden wanneer je je zo moe voelt dat je cocktailprikkers nodig hebt om je ogen open te houden, dan is dat 30% grotere scherm meer dan welkom.

5. Podcasts om je te helpen met je tempo

Muziek is een alom bekend redmiddel om je af te leiden van het monotone karakter van duurlopen, maar naar podcasts luisteren zou voor nóg betere resultaten zorgen. Wanneer je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent met een pumped-up afspeellijst, komt het vaak voor dat je hersenen gaan syncen met die beat, wat fantastisch is als je houdt van muziek op een driftig tempo en je doel is om sneller te worden. Maar, het is natuurlijk niet echt ideaal wanneer je zin hebt in een luchtige hardloopsessie en simpelweg wilt syncen met je natuurlijke tempo. Dit is het moment waarop een podcast een ideaal alternatief is. In de meeste zelfhulp afleveringen wordt muziek afgewisseld met een gesprek tussen een host en een gast. De kans is klein dat een gesprek over vermoeidheid of homeopathie je tempo een boost gaat geven. Maar, waarschijnlijk ga je wel onbewust een snelheid aanhouden die prettig aanvoelt en natuurlijk. Vandaar mijn enthousiasme over de nieuwe podcast app. Het is een super gebruiksvriendelijke functie en downloadt de afleveringen van ‘luister nu’ van je iPhone naar je horloge wanneer deze is aangesloten op stroom. Ik ga nooit meer zonder een podcast in mijn oren kunnen hardlopen op #SundayRunday.

6. Auto-workout detector

Vergeet nooit meer om een run te tracken dankzij de nieuwe reminder ‘start workout’. Wanneer je dit doet ontvang je alsnog met terugwerkende kracht de credits waar je hard voor had gewerkt, maar die je was vergeten te tracken. Dat gezegd hebbende, voelt het alsof dit de minst opmerkelijke nieuwe functie is en eigenlijk nog best een upgrade verdient. Mijn horloge bleef me namelijk aansporen om opeens een workout in te halen terwijl ik op straat aan het wandelen was. Nee Apple Watch, ik ben geen cardio machien. Ik ben gewoon blij om even uit het kantoor te ontsnappen en een frisse neus te halen.

7. Nieuwe workouts voor rustdagen

Wandelen is (weer) cool. Klopt als een bus! En nu kun je zelfs credits krijgen voor je weekend wandelingen dankzij de Hiking Workout. De nieuwe Apple Watch houdt ook rekening met de hoogte, je hartslag en GPS-data wanneer je beweging wordt gemeten. In een notendop: je krijgt veel meer schouderklopjes door heuvels te trotseren tijdens wandelingen. Winning!

8. Walkie talkie voor dingen die je wil zeggen tijdens je work-out

Er bestaat werkelijk niets vervelender (behalve een lege koelkast) dan halverwege je run te beseffen dat je het vuur hebt laten opstaan toen je ‘s ochtends met half slaperige ogen je havermoutje aan het opwarmen was. Maar in plaats van om te keren, kan je je partner of huisgenootje snel laten weten wat er aan de hand is en het probleem op te lossen (en meteen vragen om het bad te laten vollopen).


Healthy apps om te downloaden op Apple Watch Series 4

Er zijn tal van nieuwe apps voor fitness-fanatiekelingen. Dit zijn volgens mij de apps die de kroon spannen.

1. Carrot Weather

Overkomt het jou ook weleens dat je gaat hardlopen en als een verzopen straatkat thuis komt? Precies. De gouden truc is om gewoon aan je pols (lees: Siri) buienradar te checken. Een gamechanger.

2. SmartGym

Lieve hardloopfans, jullie weten dat krachttraining veel voordelen heeft, maar hoeveel van jullie doen dit überhaupt? Deze app zorgt ervoor dat je sportschool workouts kan maken, maar ze ook kan managen en tracken. Indoor sporten wordt een makkie.

3. Nike+ Run Club

Week na week dezelfde run doen, gaat je niet zoveel dichter bij je PR brengen – als dat je doel zou zijn. De oplossing? Audio coaches van Nike-experts. Ontdek hiermee wanneer je je snelheid een beetje mag pushen, wanneer je het rustiger aan mag doen en wanneer je opnieuw zou moeten gaan hardlopen volgens de strenge planning van deze coaches. Ik vond het bijzonder behulpzaam en handig om je snelheid op te krikken.

Let’s do this.


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?