Klassiekers in een vegan jasje: 3 heerlijke hotdogs

Gemaakt van sojabonen en daardoor lekker eiwitrijk!

© Getty Images

GettyImages-1067835404.jpg

Ken je dat, als je vega(n), dat mensen zeggen dat je heel veel lekkers in je leven mist? En jij denkt: 'het zal me een worst wezen'? Neem dat maar letterlijk dan, want je kunt zowaar elk klassiek vleeshapje omtoveren tot een culinair hoogstandje minus de dierlijke producten.

En dat kun je zelfs doen met de klassieker van alle verjaardagen, buurtfeesten en partysnacks: de hotdog. In principe is er niet zoveel aan: in plaats van een knakworstje uit blik te hijsen, kies je simpelweg voor de vegetarisch (liefst vegan) variant. Of het gezond is? Nou niet per se even gezond als een bordje sla, maar een vegan variant is vaak gemaakt van sojabonen en daardoor lekker eiwitrijk. Je kan het easy peasy houden en een klassieke hotdog maken, of een van onze twee andere suggesties op tafel toveren. Kook je mee?

1.The classic

Voor deze mag je gerust ook een vegan milkshake als bijgerecht serveren. Of wat dacht je van knapperige vezelrijke pompoenfrietjes? Met deze all time classic kun je weinig verkeerd doen. De truc zit ‘m in het in huis halen van zo onbewerkt mogelijke producten voor een heel erg pure smaak. Met uitzondering van de vegaworst dan.

Benodigdheden:

  • Een goudbruin volkoren puntje
  • Grove mosterd
  • Vegaworst naar keuze
  • 100% tomatenketchup
  • Ui
  • Zuurkool

Bereiding:

  1. Grill je broodje enkele minuten in een pan of rooster het in je broodrooster.
  2. Smeer een eetlepel grove mosterd op het onderste 'kapje'.
  3. Leg er een vegaworst naar keuze op.
  4. Doe er wat 100% tomatenketchup op en een paar versnipperde uitjes.
  5. Smeer een toefje mosterd op het bovenste broodje.
  6. En als je op zoek bent naar een portie groente: zuurkool is your friend. Deze gefermenteerde kool (ook een kimchi groente dus) en barst van de vitaminen: van natrium tot vitamine C, vitamine K, ijzer en nog veel meer.

2. Asian style hotdog

Als fusion kitchen een ding is, waarom dan niet oost en west combineren in een heerlijk mals warm broodje? Een beetje spicy, lijkt op een banh mi en het gevoel alsof je met elke hap steeds dichter bij Bali bent? Yes, please! Aanschouw hier het broodje waar je de hele oosterse keuken proeft.

Benodigdheden:

  • Stokbrood
  • Mayonnaise
  • Sriracha saus
  • Vegaworst of asian style gegrilde tofu
  • Lente ui
  • Gegrilde uitjes
  • Komkommer
  • Sesamzaad
  • Limoen
  • Koriander

Bereiding:

  1. Voor 1 persoon kies je een ¼ van een lekker stokbroodje naar keuze.
  2. Maak sriracha mayo door een eetlepel mayonaise te mengen met een theelepel sriracha saus.
  3. Smeer de helft van de mayo over de onderkant van je broodje
  4. Leg er wat geraspte worteltjes over.
  5. Leg de vegaworst erbovenop of een dikke reep van een gegrilde tofublok (bij de biologische supermarkt hebben ze deze tofublokken zelfs in ‘asian style’).
  6. Leg er een paar plakjes komkommer op, alsook een paar radijsjes en lenteui.
  7. Strooi er gebakken uitjes en sesamzaad overheen.
  8. Maak het af met een scheutje limoen en voor de liefhebbers: een paar blaadjes koriander.
  9. Smeer de overige sriracha mayo op de andere kant van het broodje.
  10. Druk het broodje dicht en geniet!

3. Cinema hotdog

Deze hotdog is een culinair hoogstandje waar je bij zou kunnen zeggen: “plantaardig vlees met gepofte maiskorrel, op een bedje van sesam & kikkererwten mousse en Canadees zoet. In andere woorden: een intens lekkere hotdog, alsof hij uit de films komt.

Benodigdheden:

  • Zacht volkoren puntje
  • Naturel hummus
  • Maple syrup
  • Pecannoten
  • Sesamzaad
  • Vegaworst
  • Cayennepeper
  • Popcorn

Bereiding:

  1. Neem een zacht volkoren puntje.
  2. Rooster het net als bij de the classic in een pan of in een broodrooster.
  3. Smeer een laagje naturel hummus op het onderste broodje.
  4. Sprenkel er een beetje maple syrup overheen.
  5. Leg je vegaworst erop (deze kun je voor de smaak ook even grillen in een pan).
  6. Strooi er wat sesamzaadjes overheen en verkruimelde pecannoten overheen.
  7. Strooi er wat - het magische ingrediënt - (zoete) popcorn overheen.
  8. Smeer wat hummus op het bovenste broodje en strooi er eventueel wat cayennepeper op.
  9. En genieten maar van deze zoete/hartige smaakbom.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?