Alles wat je moet weten over zwanger zijn en sporten

Want mag je nog volle bak sporten als je zwanger bent?

© Getty Images - JGI/Jamie Grill

gettyimages-487703577.jpg

Hoera, zwanger! Maar hoe zit dat dan eigenlijk met zwanger zijn en sporten? Kun je gewoon los gaan in de sportschool, mag je alleen maar thuiszitten of is er een middenweg? Laten we beginnen met het belangrijkste: ja, je kunt nog sporten als je zwanger bent. Sterker nog, het kan zelfs goed zijn voor je, zo meldt gynaecoloog aan de Saint Louis University, Raul Artal.

Artal zegt dat het:

  • Zwangerschapsgerelateerde pijntjes en kwalen kan verminderen
  • Het bevordert een gezonde snelheid van gewichtstoename
  • Vermindert de kans op complicaties zoals zwangerschapsdiabetes en pre-eclampsie (een plotselinge toename van de bloeddruk in de tweede helft van de zwangerschap)

Maar dat betekent niet dat je elke sport kunt doen, in elke fase van je zwangerschap. Er zijn bepaalde oefeningen die je moet vermijden terwijl je zwanger bent.

Deze oefeningen moet je vermijden als je zwanger bent

  1. Hardcore-impactsporten kun je beter overslaan. James Pivarnik, een professor in kinesiologie en epidemiologie aan de Michigan State University, die al meer dan 30 jaar prenatale oefeningen bestudeert, zegt dat het (misschien voor de hand liggende) doel hier is om alles te vermijden wat een klap tegen je buik kan veroorzaken. (Dat is de reden waarom de ACOG sporten zoals skiën, boksen en zelfs volleybal niet aanbeveelt.)
  2. Doe geen oefeningen op je rug gedurende langere tijd. Deze kunnen riskant zijn, beginnend in je tweede trimester, omdat de baarmoeder op een ader drukt die bloed naar je hart pompt, zegt Artal, en je wilt je bloedsomloop niet afsnijden en je bloeddruk verlagen. (De kernwoorden zijn hier "voor langere tijd" - je hoeft niet gek te worden als je per ongeluk op je rug wakker wordt.)
  3. Zware gewichtheffingen kunnen om dezelfde reden problematisch zijn. Als er teveel bloed wordt afgevoerd naar je spieren, zegt Artal, krijgt de baby misschien niet genoeg. Hij raadt aan om meer herhalingen te doen met lichtere gewichten.
  4. Hot yoga is niet toegestaan. Eigenlijk alles wat je lichaamstemperatuur te hoog maakt of je zou kunnen uitdrogen, kan functies als je bloedsomloop in gevaar brengen - en dat wil je niet riskeren, zegt Pivarnik.
  5. Onthoud: als het pijn doet, doe het niet. Dit is een tijd waarin je lichaam door veel veranderingen gaat - hormonen maken je gewrichtsbanden los, en je evenwicht is aan het veranderen, naast andere zaken - en daarom zul je waarschijnlijk je normale routine moeten versoepelen, zelfs als je super fit bent. 'Als het niet comfortabel is, doe dat dan niet', zegt Pivarnik. 'Zelfs als het iets is dat je vroeger met gemak deed, als het niet soepel gaat, doe het dan liever niet.'

En wees voorzichtig met buikspieroefeningen. Andere soorten oefeningen zijn veilig voor de meeste zwangere vrouwen.

Type oefeningen die over het algemeen veilig zijn voor zwangere vrouwen

  • Wandelen
  • Zwemmen
  • Indoor fietsen
  • Yoga en Pilates met aanpassingen

Meer over zwanger zijn en sporten? Josine Gräfe is pre- & postnataal fitness specialist, gespecialiseerd in sport en beweging tijdens en na de zwangerschap. Ze schreef speciaal voor ons een blog over sporten en zwanger zijn. Lees 'm hier.

Bron: Womens Health US

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?