Hypochondrie: google jij er ook op los als je ziek bent?

Vraag je jezelf meteen af hoe lang je nog te leven hebt, zodra je een keelpijntje voelt opkomen?

© Getty Images

hypochondrie-googlen-ziekte-hypochonder.jpg

We kennen allemaal wel iemand die bij het minste hoestje naar de huisarts racet alsof haar leven er vanaf hangt. Of wat dacht je van bij een net iets te knallende hoofdpijn of gek moedervlekje dr. Google raadplegen om te kijken of het geen nare ziekte is... Dat blijkt altijd wel het geval; altijd stuit je op hele heftige ziektes. Maar als je daarna serieus denkt dat je niet lang meer te leven hebt, dan zou je hypochondrie kunnen hebben: de angst om ziek te zijn.

Wat is hypochondrie?

Het is natuurlijk helemaal niet gek als je een beetje schrikt van lichamelijke klachten die je niet meteen herkent of kunt verklaren, maar bij hypochondrie gaat dit wel erg ver. Meestal is er in zo’n panieksituatie niet veel aan de hand en is het vooral de angst om wel iets te hebben.

We willen natuurlijk niet aansporen om bij klachten de huisarts te vermijden, maar vraag je bij een kleine klacht af of je er per se meteen bij hoeft te panikeren – nooit eigenlijk. Het lastige aan hypochondrie is dat het vooral iets psychisch is en dat het in sommige gevallen je leven kan gaan beheersen. Denk aan OCD-gedrag wat betreft hygiëne.

Wat zijn de symptomen van hypochondrie?

Wanneer je last hebt van hypochondrie voel je eigenlijk min of meer hetzelfde als bij een paniekaanval. Je paniek heeft dan de oorzaak dat je denkt heel ziek te zijn. Symptomen kunnen zijn: hyperventilatie, hartkloppingen, zweten en rillen, gedesoriënteerd gevoel, misselijkheid, buikpijn van de stress, het gevoel krijgen dat je gaat flauwvallen, maar het niet gebeurt.

    Wat is de oorzaak?

    Hypochondrie valt binnen het straatje van de angsstoornissen. Vaak speelt erfelijkheid een rol. Bepaalde genen zouden een tekort aan neurotransmitters aanmaken, deze zorgen voor jouw emotionele balans en stabiliteit. Maar natuurlijk hebben ook persoonlijke ervaringen of trauma’s te maken met jouw angsten en de effecten ervan op jouw manier van denken en handelen. Ook zijn er situaties die het kunnen triggeren, denk aan:

    • Een dierbare of een familielid die overlijdt aan een ziekte. Het is een herinnering die de hypochonder bij zich draagt waardoor deze extra bang is om hetzelfde te ondergaan.
    • Als je te vaak naar de huisarts gaat met klachten die uiteindelijk niet wijzen op iets ernstig, zou je kunnen voelen dat de huisarts gaat twijfelen aan de ernst van jouw klachten. Dat zou natuurlijk niet mogen, maar die kans bestaat. Natuurlijk zal jouw huisarts dan ook een link kunnen leggen met hypochondrie of angststoornis.
    • Als je bent opgegroeid met hele bezorgde ouders, of je vrienden ook bezorgd zijn. Als andere mensen bang gaan zijn in jouw plaats, helpt dat natuurlijk niet mee voor de hypochondrische angst.
    • Een periode met veel stress zorgt er in het algemeen voor dat je je veel sneller druk gaat maken om dingen, of bij het minste in paniek schiet en het overzicht kwijt raakt van wat redelijk is. Rust bewaken en je lichaam niet laten overspannen is wederom de sleutel om het verschil te voelen tussen pijn en paniek, of louter pijn.

    Stellen hypochonders zich aan?

    Het vervelende aan hypochondrie is dat het vaak verward wordt met aanstellerij. Maar in tegenstelling tot wat sommigen denken, is het wel degelijk een lastig psychisch probleem. Want als je iemand met dit syndroom wegwuift als aansteller, gaat die persoon nog meer met zijn of haar angsten zitten, omdat er geen diagnose en medisch onderzoek komt.

    Zonder een positief resultaat uit dergelijk onderzoek kan de hypochonder geen rust vinden. Het voelt een beetje als OCD, maar dan een continue bevestiging hebben dat je gezond bent.

    Wat kun je er tegen doen?

      Een bezoekje brengen aan de huisarts – jawel. Je kan met je huisarts bespreken naar hoe hij of zij je ervaart als patiënt en of je mogelijk last hebt van hypochondrie of een andere vorm van een angststoornis. De huisarts kan dan samen met jou kijken naar de ernst van de klachten en of je al dan niet een bezoekje aan de psycholoog kan inplannen.

      Je kunt op natuurlijke wijze proberen om meer ontspanning in je leven te brengen en dus minder snel in paniek te schieten bij een niet zo levensbedreigend kwaaltje. Denk aan sporten, meditatie en voldoende balans tussen werken en rust nemen.

      Probeer bij een klein pijntje of vreemd plekje niet meteen de meesterdetective uit te hangen door naar Google te scrollen. Bekijk het een paar dagen en kijk of het erger en pijnlijker wordt. Wie weet gaat het zo weer voorbij en dan heb je gelukkig die paniek achterwege gelaten. Disclaimer: bij hinderlijke pijn of heftige huiduitslag moet je natuurlijk wel echt zo snel mogelijk naar de huisarts gaan.

      Bronnen: AD Stichting, GGZ nieuws

      Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?