4 Migraine behandelingen die echt blijken te werken
En nee, jezelf verstoppen onder de dekens staat er niet tussen.
Let’s talk migraines: en dan in het bijzonder over hoe een migraineaanval tot totale uitschakeling van het lichaam kan leiden en wat hierbij kan helpen.
En alsof een migraineaanval nog niet genoeg was, het feit dat je niks meer kunt en totaal uitgeschakeld op bed ligt, komt deze hoofdpijn met hoofdletter H ook nog eens gepaard met een overgevoeligheid voor licht, geluid, geur en soms zelfs met extreme misselijkheid en braken. Oh, en don’t even get me started over een migraineaanval met aura, een aanval waarbij je zicht afneemt en je letterlijk sterretjes kunt zien. En dan nog te bedenken dat terwijl naar schatting 70.000 mensen per dag een migraineaanval hebben, wij vrouwen voornamelijk het slachtoffer zijn van deze aanvallen. Unfair!
Natuurlijk kun je er niet voor zorgen dat je nooit meer last krijgt van een migraineaanval (die soms ook genetisch bepaald zijn volgens onderzoek van erfelijkheid.nl), maar je kunt wel wat dingen in gedachten houden om het een volgende keer (hopelijk) te voorkomen. Voor deze tips schakelde WH de hulp in van experts Lauren Natbony, hoogleraar Neurologie en hoofdpijnspecialist bij Mount Sinai Hospital en Kerry Knievel, een neuroloog uit Phoenix.
1. Neem magnesium supplementen
Mensen met migraine hebben vaker last van een gebrek aan magnesium, een vitamine die pijn veroorzakende brain signals kan verminderen. Om te voorkomen dat je vaker last krijgt van migraine kun je dagelijks een 300 mg magnesium tablet nemen, dit is de aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen boven de 18 jaar volgens het Voedingscentrum (overleg wel altijd eerst even met je huisarts). Geduld is wel nodig met deze behandeling, het kan zes weken duren voordat je verandering merkt.
2. Geef acupressuur een kans
Acupressuur is een behandeltechniek die overeenkomt met acupunctuur, alleen wordt er bij acupressuur in plaats van naalden gebruik gemaakt van de druk van duimen en vingers om spanningspunten positief te beïnvloeden. Het druk uitoefenen op een specifieke trigger point kan helpen bij migraineklachten.
Al eerder schreven wij over de ‘daith’ piercing. Er is geen bewijs, maar deze piercing zou hetzelfde effect hebben als de druk van een acupunctuurnaald waardoor de migraineklachten zouden kunnen verminderen.
3. Vraag je huisarts om advies en voorgeschreven medicijnen
Klinkt misschien veel te voor de hand liggend maar breng een bezoek aan de huisarts. Een huisarts kan de juiste behandeling bieden en is op de hoogte van de juiste medicijnen.
Als je met hoofdpijnklachten naar de huisarts gaat, is het handig om een hoofdpijndagboek bij te houden. Noteer hierin de pijn, de medicatie die je hebt genomen en of je hoofdpijn gepaard gaat met andere klachten. Hierdoor kan jouw huisarts je sneller helpen. Dit kan ook heel makkelijk via de Nederlandse app Migraine Buddy, een handige app die helpt bij het registeren van je hoofdpijn. Te downloaden voor iOS en Android.
4. Botox (ja, echt)
Botox is een goedgekeurd middel in Nederland om chronische migraine tegen te gaan. Chronische migraine is een hoofdpijn die 15 dagen of meer per maand voorkomt gedurende meer dan drie maanden met kenmerken van migraine voor tenminste acht dagen per maand. Een specialist zal tijdens de behandeling een aantal prikjes zetten in de spieren van het voorhoofd en dit zorgt bij veel mensen voor minder klachten. Wel is het belangrijk om je hier goed over in te lezen en zijn er in vele gevallen een aantal voorwaarden belangrijk.