Trypofobie: de fobie waarvan je misschien niet wist dat je het had
Benieuwd of je het hebt? Doe de test!
© Getty Images

In deze moderne tijden is het woord ‘angst’ al lang geen taboe meer. We kunnen openlijk praten over angsten en depressies - of toch al veel meer dan vroeger - en ook is een bezoek aan de psycholoog voor onze diepste fears en fobieën een minder grote stap aan het worden. Zelfs in de hedendaagse hiphop-wereld wordt er zonder poespas over het onderwerp gepraat.
Toch zijn er ook angsten waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had. We willen je natuurlijk niets aanpraten, maar het is wel een tikkeltje interessant om te weten, toch?
We hebben het hier over een angst die mensen het leven niet echt zuur maakt, maar wel behoorlijk misselijkmakend. Namelijk Trypofobie, oftewel de angst voor gaatjes.
Wat is Trypofobie?
Om iets specifieker te zijn: het gaat om een visuele compositie die we normaal associëren met onprettige afbeeldingen. Onderzoekers hebben ontdekt dat dit gelinkt kan worden aan de instinctieve angst voor gevaarlijke dieren met deze patronen, denk aan slangen (brrr). Helaas, voor mensen met trypofobie, komt dit patroon behoorlijk vaak voor. Dit kan gaan van het patroon van een honingraat, doorgesneden granaatappels tot de Sanex reclames waar verschrikkelijk wordt ingezoomd op de huidporiën en vele andere dingen die nog veel gruwelijker zijn. De fobie is nog niet opgenomen in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders maar blijkt wel iets te zijn waar veel mensen last van hebben.
Wat zijn de symptomen?
- Je maag keert er lichtjes van om. Zo’n misselijkheid als wanneer je hoogtevrees hebt (of niet) en je over een hele hoge brug moet lopen, of zo’n hoogteparcours tijdens sportdag.
- Je krijgt letterlijk angstgevoelens en voelt je een paar seconden super kwetsbaar.
- Je hartslag gaat een tikkeltje omhoog.
- Het is gewoon mega vervelend.
Wat kun je er tegen doen?
Gelukkig hoef je voor deze angst niet naar een psycholoog: tenzij je er echt dagelijks mee geconfronteerd wordt door je baan of studie (denk aan scheikunde waar je constant op ingezoomde cellen kijkt), wellicht zijn er dan manieren om de angst met andere dingen te leren associeren. Ga het vooral niet zelf googelen en daar uren op staren: grappig genoeg wil je met Trypofobie zo snel mogelijk wegkijken, maar probeer je ook vaak opnieuw naar een afbeelding te staren – kwestie van te testen of je er al overheen bent.
Heb jij trypofobie?
- Open je zoekmachine
- Type ‘trypofobie’ in
- Check de afbeeldingen
- Of het doet je niets óf je klapt je scherm dicht en voelt je een minuut lang misselijk. Het is de enige manier om het te testen.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?