Alles wat je moet weten voor je eerste keer therapie
First things first: het is absoluut niks om je voor te schamen.
© Getty Images

Overweeg je om met iemand te gaan praten over je struggles of heb je al besloten dat je dat gaat doen? Good for you! Toch kan deze eerste stap nogal overweldigend zijn. Welke soort therapie past bij mij? Welk prijskaartje hangt daaraan? Hoe begin ik ermee? Waarschijnlijk allemaal vragen die door je hoofd spoken. Dit moet je weten voor je eerste keer therapie.
Bepaal waarvoor je in therapie wilt
Vooraf is het handig om te bepalen wat je graag wil bereiken met de therapie. Gaat het bijvoorbeeld om één specifieke klacht waar je mee rondloopt of wil je erachter komen waarom je vaak op een bepaalde manier handelt? Nadat je dit voor jezelf duidelijk hebt, kun je bepalen welke soort therapie bij je past. Zo is er therapie die focust op jou als persoon, op een bepaalde klacht of op jouw relaties. Bekende vormen zijn:
Persoonsgerichte psychotherapie focust op jou als persoon in plaats van op een bepaalde klacht of stoornis. Er wordt gekeken wat een klacht voor jou betekent en de sessies helpen jou om jezelf beter te leren kennen. Je leert hier je sterke punten te benutten en om met je beperkingen om te gaan.
Cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat de manier waarop je dingen ervaart de klacht veroorzaakt, niet de gebeurtenis zelf. Je gaat met je therapeut uitzoeken waarom je dingen zo ervaart en hoe je dit kunt veranderen. Deze vorm is een goede keus als je een bepaalde stoornis wil aanpakken.
Systeemtherapie is therapie die je samen met iemand doet, bijvoorbeeld met je partner of gezin. Als je problemen hebt in een relatie waar je zelf niet meer uitkomt is dit een goede optie.
Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten therapie, dus doe zeker even een onderzoekje voordat je ergens een afspraak maakt.
>>Authentic Relating: zo kom je weer in contact met je eigen emoties
Neem je tijd om rond te kijken
Een manier om tijd te besparen is om telefonisch contact op te nemen met verschillende therapeuten. Probeer tijdens zo'n consult veel vragen te stellen. Zo kom je erachter hoe bepaalde therapeuten te werk gaan, en of je je goed voelt bij deze methodes. Dit proces komt van beide kanten, soms geeft een therapeut aan dat ze waarschijnlijk niet de beste fit voor jou is en andersom kan dit ook. Daarom is het belangrijk om meerdere mensen te overwegen en te kijken welke methode of persoon jou het meeste aanspreekt.
De eerste sessie kan awkward zijn
Je komt aan bij een vreemde en gaat even vertellen over al jouw persoonlijke issues; het is niet gek dat je je hier ongemakkelijk bij voelt. Laat je hierdoor niet ontmoedigen, want echt, je went eraan en binnen no time voel je je weer op je gemak.
Een tip voor je eerste sessie is om te bepalen wat je doelen zijn van de therapie. Leg dit uit aan je therapeut, die kan je helpen om te bepalen of het realistische doelen zijn. Zo kan je therapeut ook meteen op deze doelen gaan focussen. Na een aantal sessies kun je voor jezelf bepalen of je dichter bij deze doelen bent gekomen.
Wees niet bang om aan te geven als iets niet werkt
Het kan zijn dat een bepaalde aanpak niet voor je werkt. Wees hier open over tegen je therapeut, zo kun je samen de beste aanpak vinden voor jou. Maar het kan natuurlijk ook dat je je na een tijdje nog niet niet op je gemakt voelt bij je therapeut, geeft dit aan en kijk verder. Er zijn studies die aantonen dat de relatie die je opbouwt met je therapeut belangrijk is voor succes dan de therapie zelf. Het is dus belangrijk dat je je prettig voelt bij je therapeut.
>>Zo stop je met dat eeuwige piekeren
Het hoeft niet duur te zijn
Therapie kan erg prijzig zijn. Als dit één van de dingen is die je weerhoudt van de stap zetten, neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Grote kans dat (een deel) van de sessies gewoon vergoed wordt.
Onthoud dat het tijd kost
Geef het tijd. Onthoud dat iets niet in een dag is ontstaan, grote kans dat je al langer ergens mee dealt. Het is daarom ook niet in een dag verholpen. De ene dag gaat beter dan de ander. Soms voelde ik me on top of the world, de dag erna kon ik me weer terug bij af voelen. Dit is normaal, change takes time.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?