Een ode aan tomaat: 5 recepten met dit betaalbare superfood
Vandaag is rood…
© Getty Images

Tomaten: love them or hate them. Tomaten zijn lid van de nachtschadefamilie en een van de meest betaalbare superfoods die je in de supermarkt kunt vinden. Wij tippen 5 recepten met tomaten.
Waarom tomaten zo gezond zijn
Volgens wetenschappers hebben tomaten hun mooie rode kleur te danken aan het stofje lyopeen. Lyopeen zou je huid beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Een beetje zoals het stofje bètacaroteen in wortels.
Verder bevat de tomaat ook ontzettend veel antioxidanten, die het weefsel en DNA in cellen tegen vrije radicalen beschermen. Er wordt ook beweerd dat deze op de lange termijn ziekten als hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. Helemaal bewezen is dit nog niet.
Tomaten in recepten
Tomaten worden verwerkt in allerlei dingen. Ja, zoals de tomatensaus op je pizza en de ketchup voor bij je vegaburger bevatten tomaat. En goed, maar gek nieuws: geconcentreerde tomaten zijn helemaal zo slecht nog niet! We bedoelen niet dat je straks naar het diepvriesschap moet lopen voor een pizza, maar juist dat je tomaten in blik niet per se uit je leven hoeft te bannen.
Vers is natuurlijk iets wat we veel meer supporten, maar bij gebrek aan tijd en geld is dit een perfect alternatief. Door de fabricage van deze geconcentreerde tomaten komt er namelijk lycopeen vrij, die zit in de vezels van de schil en komt juist vrij bij verwarming. Zo kan ons lichaam het makkelijker opnemen. Een nadeel is wel dat bij verwarming het vitamine c gehalte daalt, maar desalniettemin blijft de tomaat een sterke antioxidant.
Naast pizza, zijn er nog allerlei andere heerlijke en simpele gerechten die een ode verdienen, omdat ze vol vitaminen zitten dankzij deze zoetsappige vrucht. Als kind was je misschien geen fan, maar tijd om hier verandering in te brengen. Vandaag is rood… de kleur van tomaat!
Bruschetta
Knapperig gesneden stokbrood (in dezelfde vorm als knoflookbrood), zachtjes geroosterd boven een broodrooster of in de oven. Vervolgens sprenkel je er een beetje lekkere olijfolie op, tomaatjes in blokjes gesneden, nog een klein beetje olijfolie, peper, zout en… genieten. Vitamine C op een aperitiefje: klinkt excellent. Of top met tomatensalsa.
Tomatensoep
Met een kilo tomaten, peper en zout, een ui en een bol knoflook kom je al heel ver. Als je de ui met de knoflook zachtjes fruit in een pan, vervolgens de tomaten toevoegt en even laat stoven, komt er al een heerlijk aroma vrij. Voeg daarbij een litertje water toe (meer of minder afhankelijk van de dikte van de soep die je wenst) en laat een twintigtal minuten op het vuur staan. Zo komen alle aroma’s mooi vrij.
Je kunt naar smaak ook een rode paprika toevoegen, wat basilicum en extra kruiden zoals oregano, chilipoeder en paprikapoeder. Uiteindelijk hoef je dit gezonde soepje enkel nog te blenden voor een mooie smooth textuur. Afwerken met een blaadje basilicum, wat pijnboompitten evenals croutons en klaar!
Tomatensalade
Voor de tomatensalade kun je eigenlijk het beste de allerlekkerste tomaatjes op de markt of uit de biowinkel in huis halen. Zo vers en zo biologisch mogelijk: dan zijn ze vaak het zoetst en zit er het meeste smaak in – probeer het gerust uit! Experimenteer met vleestomaten, kerstomaatjes, coeur de boeuf, snoeptomaatjes et cetera.
Als je gaat voor oranje en gele tomaatjes: weet dat daar weinig of geen lycopeen in. Zodra je jouw selectie tomaatjes in huis hebt gehaald, kun je deze wassen, doorsnijden en op een bordje leggen (simpel). Vervolgens voeg je wat blaadjes basilicum toe, peper en zout, olijfolie, en naar smaak en dieetwensen bijvoorbeeld wat verse buffelmozzarella. Zo krijg je een tomaten-caprese salade. Je kunt de tomaatjes ook afwerken met wat zoete balsamico azijn en olijfolie. Voeg nog wat rode ui en olijfjes toe: belissimo!
Shakshuka
Niet alleen de mediterrane landen bakken er wat van, ook het midden-oosten heeft culinaire parels op het menu staan met tomaten. Denk aan shakshuka, in het bijzonder een favoriet van eiwit lovers. Eigenlijk zijn dit simpelweg spiegeleieren gebakken in tomatensaus. Een feestje op je bord!
Bloody mary mocktail
Last but not least, een van onze favorieten: de bloody mary mocktail. Je kunt kant-en-klaar biologisch tomatensap kopen (dus liefst zonder chemische toevoegingen) of je kan ‘m zelf maken! Kook een halve kilo tomaten met een stronkje selderij en citroensap. Doe dit gedurende een half uur op een zacht vuurtje, tot de tomaten zacht zijn. Voeg vervolgens drie theelepels suiker en een drie theelepels zout toe. Voeg ook nog wat peper toe en laat vervolgens afkoelen in de koelkast.
Zodra je sap koud is, of je zo’n hip flesje tomatensap hebt opengetrokken, giet je het in een glas. Voeg daarbij een sprenkeltje tabasco toe, het sap van een half limoentje en ijsblokjes. Meng goed met nog een snufje peper en zout en werk af met een selderij stronkje. Dit is vakantie in een glas. De liefhebbers kunnen er ‘s avonds nog een scheut wodka aan toevoegen, maar dat is ieder voor zich wat voor feestje je van je tomatensap wilt maken.