7 gemakkelijk te vermijden fouten die mensen maken tijdens hardlopen in de winter

Maak jij deze fouten ook?

Te koud om hard te lopen? Niet voor de die hards onder ons. Maar zorg dat je het wel goed doet. Hoe? No worries, wij hebben samen met hardlooptrainer Ruud van der Laan de tips voor je op een rijtje gezet.

1. Niet je veiligheid voorop te stellen

Voor de meesten van ons betekent de dagelijkse sleur dat je in het donker moet rennen. Het klinkt misschien eenvoudig, maar kleding waarin je goed zichtbaar ben en een running buddy zullen je veiliger houden en je extra stimuleren.

2. Geen motivatie

Als je de motivatie om te trainen kwijtraakt, is een hardloopmaatje of groep een goede manier om jezelf te motiveren in de winter. Het is ook een slimme manier om met vrienden bij te kletsen, zonder gelijk aan de bar te hangen.

Toch liever een solo-sessie? Denk dan aan het goede gevoel achteraf, de warme douche, een lekker kopje warme thee en beloon jezelf. Als je dan tóch bent gegaan geeft het extra voldoening! Of zoek de atletiekbaan. Dan ren je alleen, maar ben je toch niet alleen.

3. Verwachten je PR te verslaan

Als je graag je persoonlijke record steeds wilt verbeteren, kun je dat beter niet doen in de wintermaanden. 'Als het winderig, regenachtig, ijzig enz. is, zullen je tijden waarschijnlijk een beetje langzamer zijn, maar de winter is een goed moment om aan zwakheden te werken en op andere manieren kracht op te bouwen', legt van der Laan uit. In de winter bouw je aan een basis, en werk je meer op volume dan wedstrijdspecifiek te werk gaan.

4. Vasthouden aan extreme afstanden

Als je gewend bent aan lange afstanden, maar opziet tegen twee uur lang vechten met de elementen, is het misschien tijd om je routine om te gooien. Als je te weinig tijd hebt of beperkte plaatsen hebt om te rennen, zoek dan een heuvel bij je in de buurt die je 30-60 seconden lang kunt oplopen. Je kunt als herstel lopen of naar beneden rennen en zoveel als je wilt op basis van fitness en vaardigheden doen. 4 - 8 zou een goed beginpunt zijn, maar zorg ervoor dat je op en neer jogt. Heuvels zijn geweldig voor kracht en snelheid, dus hoewel je misschien niet in staat bent om de afstand te bereiken, kun je nog steeds hard werken.

5. De verkeerde gear dragen

Als er ooit een tijd is dat de juiste set van belang is, is het in koudere temperaturen. Tijdens de zomer is zweettransport altijd handig, maar in de winter is goede winterkleding essentieel. Vochtige kleding wordt erg snel koud en er kan niet van je worden verwacht dat je in de sneeuw in je korte broek gaat rennen. Zorg ervoor dat je de juiste kleding en schoenen hebt. 'Gebruik lagen zodat je je temperatuur kunt aanpassen tijdens de warming-up van de training', zegt van der Laan. Naarmate de training vordert kan je meer laagjes uittrekken. Gouden tip: je handen, voeten en oren houd je het liefste zo lang mogelijk bedekt.

6. De warming up of cooling down vergeten

Het kan best een schok voor het systeem zijn om meteen uit je warme huis de kou in te rennen. Van der Laan: 'Als het buiten vriest, zorg er dan voor dat je voldoende kleding draagt om je warm te houden. Een warming-up is vaak een goed idee, maar niet altijd praktisch thuis; als je van tevoren opstaat en een paar huishoudelijke klusjes doet in je volledige hardloopkit, ben je voldoende opgewarmd.'

7. Vergeten te drinken

Blijf gehydrateerd. Alleen omdat het koud is, wil dat nog niet zeggen dat je niet zo veel vocht verliest. En, met die warme kleding aan ga je behoorlijk zweten.