Waarom je citroen in je dieet zou moeten verwerken

When life gives you lemons.

© Getty Images - Johner Images

gettyimages-769716841.jpg

Heeft iemand ooit tegen je gezegd dat citroen zijn of haar lievelingsfruit is? Didn't think so. Maar deze kleine vrucht zit wel boordevol vitamine C, een vitamine die als antioxidant in ons lichaam werkt en dus heel goed is voor ons immuunsysteem. En die wil je nu met het coronavirus zo sterk mogelijk houden.

In de 16e eeuw werd al ontdekt dat de ziekte scheurbuik veroorzaakt werd door een tekort aan vitamine C. De gezondheidsvoordelen van de vrucht zijn dus al eeuwenlang bekend. Daarnaast is het bevorderlijk voor de opname van ijzer in je lichaam. En ijzer helpt 0p zijn beurt weer de rode bloedcellen om zuurstof door ons lichaam te vervoeren. Iets wat in tijden van corona - een virus dat invloed heeft op je luchtwegen - belangrijker is dan ooit.

Als je een willekeurig 'My morning routine' filmpje kijkt op YouTube van een health blogger, ontdek je al snel dat veel van hen hun dag beginnen met een glaasje warm water en citroen op een lege maag. Dat is natuurlijk een prima start van de dag, maar je wilt je leven ook niet te zuur maken. Pun intended.

Citroen kan je gelukkig ook op andere manieren in je dieet verwerken dan zo'n warme bitter-cocktail op een koude ochtend. We hebben hieronder en lijstje met tips voor je verzameld.

1. Water met citroen

Oké, we tippen deze nog en laatste keer. Als je er geen moeite mee hebt om 's ochtends je dag te beginnen met een glaasje warm water en citroen: just do it. In tegenstelling tot wat vaak wordt gezegd is dit absoluut geen magische dieettruc, maar eerder een extra optie om wat meer vitamine C op te nemen. Je drinkt het zo weg, en als je echt niet tegen het zure kan, dan kan je er eventueel een vleugje agavesiroop aan toevoegen. Zo krijg je meteen ook wat extra energie binnen van de (natuurlijke) suikers.

2. Citroen + gember + appelsap-shot

Je vindt deze variant vaak kant-en-klaar in de supermarkt of bij een biologische winkel. Je kan het natuurlijk ook zelf uitproberen en wat citroentjes uitpersen op een zondagavond zodat je voldoende voorraad hebt voor de week. Daarnaast kan je ook gember en appelsap slow juicen of blenden; als je maar een gember-appelsapje krijgt. De hoeveelheid gember kan je toevoegen naar smaak, maar liefst heb je een pittig gember shotje, dus toch wel een eetlepel geraspte gember. De combinatie met het zoete van het appelsap zorgt natuurlijk voor een fijner drankje dat makkelijk wegdrinkt en niet ongezond is. Plus we hebben zelfs een heel artikel gewijd aan de gezondheidsvoordelen van gember. Alsjeblieft!

3. Chia pudding met citroen, kokos, passievrucht en agavesiroop

Chia pudding is nog zo'n geschenk uit de hemel. Het vult, heeft letterlijk een puddingtextuur, zit boordevol omega 3-vetten, en is hartstikke gezond voor je. Je kan deze pudding op allerlei manieren maken, maar een frisse variant is deze tropische met citroen. Een citroentje knijp je namelijk niet zo snel uit over je warme havermoutje. Ook als je deze in je yoghurt giet, krijg je wellicht een geschifte smurrie. Een oplossing om te ontbijten met citroen in je bakje, is dus chiapudding. Als je drie eetlepels chiapudding mengt met 100 ml water, krijg je een goede consistentie. Als je zin hebt in meer pudding kan je natuurlijk met deze hoeveelheid spelen. Zodra de chiapudding stijf is, kan je hier het sap van een half citroentje doorheen gieten, samen met 2 theelepels agavesiroop. Meng het goedje en maak het af met kokosschilfers en passievrucht. Met elke lepel waan je je even op een tropische eiland.

4. Avocado en citroen

Wist je dat als je een helftje van een avocado over hebt, je deze nog kan bewaren – zonder dat deze bruin wordt - door er wat citroen over te sprenkelen? Fantastisch voor als je later op de dag nog zin hebt in een crackertje met avocado van je overgebleven lunch. Een heuse avocado-afterparty. Wat ook heerlijk is, is om je all-time-favourite avocado toast te besprenkelen met wat citroensap, chili vlokken, grof zeezout en bieslook. Een goddelijke combinatie.

5. Avocado limoentaart

Dit is een bonusrecept van onze favoriet uit Friesland, Rens Kroes. Voor de zoete lekkerbekken die wel houden van een toetje, maar dit ook gezond willen houden. Het recept vind je hier. En klopt, citroenen en limoenen zijn verschillende vruchten, maar desalniettemin is de limoen een prima variant om mee af te wisselen!

6. Pasta arrabiata met citroen

Een gouden tip voor je pasta arrabiata of pasta met scampi, is een vleugje citroen aan het einde. Say what? Ja! De citroen geeft een hele frisse touch en een heel licht zoete toets. Zodra je je pastasaus hebt gemaakt en over je heerlijke bordje pasta giet, kan je deze afwerken met wat rucola en een sprenkeltje citroen en parmezaanse kaas. Een heerlijke happy ending van je pasta.

7. Bruiswater met munt en citroen

Zin in een mega verfrissend drankje? Maar geen zin in simpel glaasje water? Kies voor een glas ijskoud bruiswater, met een takje munt, een half uitgeknepen citroentje en een snufje stevia. Een caloriearm, gezond drankje, boordevol vitamine C! Check.

8. Salade met citroen

Welke salade je ook maakt, 9/10 keren is citroen een super goed ingrediënt om een vinaigrette mee te bouwen. Een simpele combinatie is een eetlepel olijfolie, een eetlepel citroensap, peper, Himalaya zeezout en chilipoeder. Of, wat dacht je van olijfolie, citroen en een theelepeltje honing?

Er zijn bizar veel combinaties mogelijk en bovendien maak je van je salade zo alsnog een gezond mailtje, in plaats van een caloriebom door de vette mayonaise vinaigrette. Probeer een paar combinaties uit, maar simpelweg wat citroen over je sla sprenkelen doet ook al heel wat. Zo heb je op een hele subtiele wijze nog meer vitamine C binnen. Een gouden trucje!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?