Waarom steeds meer vrouwen de menstruatiecup gebruiken
Tijd om de tampons aan de wilgen te hangen?
© Getty Images

Goed nieuws voor je maandelijkse periode: uit het eerste grootschalige wetenschappelijke onderzoek naar de menstruatiecup is gebleken dat ze minstens net zo betrouwbaar zijn als tampons en maandverband. Power to the cup!
In het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet werd de analyse van ruim veertig langdurige onderzoeken gepubliceerd, waar in totaal 3319 vrouwen aan meededen. Hieruit bleek dat de menstruatiecup op het vlak van waterdichtheid gelijk of beter scoort dan tampons of maandverband. Daarbij is berekend dat de cups - ook wel mooncups genoemd - op de lange termijn vele malen goedkoper en duurzamer zijn.
Meer weten? Op NOS.nl lees je alles over de uitkomsten van het onderzoek over de menstruatiecup.
Duurzaam alternatief voor tampons & maandverband
Ben je hartstikke goed bezig met het meenemen van je eigen mok naar de koffietent, gebruik je geen rietjes meer en neem je standaard je eigen tas mee voor de boodschappen, kom je er achter dat er gierend veel plastic verloren gaat elke maand, puur doordat je gebruik maakt van tampons en maandverband. Autsj!
Want wist je dat de gemiddelde menstruatie de equivalente hoeveelheid plastic gebruikt van elf plastic zakken? In de loop van de gemiddelde levensduur komt dat neer op een enorme verspilling van 5.500 plastic zakken. Yep, dat lees je goed. Wat het alternatief is? Daar komt de menstruatiecup om de hoek kijken.
Wat is een menstruatiecup?
Mocht je geen idee hebben waar dit over gaat: een menstruatiecup is een klein klokvormig product gemaakt van siliconen dat je kunt inbrengen tijdens je ongesteldheid en bloed opvangt in plaats van absorbeert. Het mooie van de cup is dat je deze tien jaar lang kunt gebruiken en per keer zo'n 12 uur in kunt houden.
Na gebruik moet je 'm even goed schoonmaken (in kokend water of met speciale doekjes) en dan is-ie weer klaar voor gebruik. De cup komt ook vaak in verschillende vormen en maten. Een perfect milieuvriendelijk alternatief voor tampons, dus.
En duur zijn de cups al helemaal niet. De meeste kosten tussen de €20,- en €30,- En als je dat vergelijkt met pakjes tampons, maak je al snel dikke winst als je je bedenkt dat de cup zo'n tien jaar meegaat.
Minder kans op infecties
Gevoelige vagine? Dan is zo'n cup helemaal wat voor jou. Katoenen tampons kunnen bacteriën van buitenaf opnemen en mee naar binnen nemen, dat heeft te maken met de vezelachtige structuur. Daarnaast verstoort de siliconen cup de pH-waarde niet, waardoor het de groei van bacteriën of gist niet aanmoedigt.
Het is misschien even wennen, zo'n cup, maar handig en goed voor het milieu is het zeker.