Recept: Maak je eigen amandelmelk
En nee, de DIY-variant is niet moeilijk. Echt niet.
© Getty Images

Ongezoete amandelmelk
Voor 8 porties
Je eigen amandelmelk maken is opmerkelijk simpel. Het eist wel een beetje voorbereiding (omdat de amandelen ’s nachts moeten weken) en je hebt een best wel onbekend keukengereedschap nodig (de kaasdoek), maar als je dat eenmaal hebt is het een eenvoudige manier om je eigen, ultragezonde amandelmelk te maken.
Wat heb je nodig?
- 150 gram rauwe amandelen
- 1 liter water
- mespuntje zeezout
- Blender
- Kaas- ofwel neteldoek (zie Google)
- Zeef
- Grote kom
Zo maak je het:
- Leg de amandelen in een grote schaal. Voeg water toe, totdat alle amandelen bedekt zijn en laat ze een nacht weken. (Tip: Sneller amandelmelk nodig? Week de amandelen ongeveer 1 tot 2 uur in heet water om het proces te versnellen.)
- Spoel ze om en droog de amandelen. Stop ze in een snelle blender samen met het water en het zout. Blend het een minuut lang op hoge snelheid. Doe nu een lap kaasdoek in de zeef plaats die op een diepe kom. (Snijd de kaasdoek groot genoeg zodat er nog randjes over de rand van de kom blijven hangen.)
- Giet de inhoud uit de blender op het kaasdoek. Vouw de randen van het kaasdoek naar elkaar toe, en knijp zachtjes in het doek zodat de melk in de kom gaat.
- Giet het mengsel vervolgens in een pot of beker en sluit het luchtdicht af. Je kunt de melk drie tot vijf dagen in de koelkast bewaren. Schud even voor serveren.
Voedingswaarde per portie: 103 kcal | 9 g vet (1 g verzadigd) | 4 g koolhydraten | 1 g suiker | 242 mg natrium | 2 g vezels | 4 g eiwitten
Foto: Brooke McLay
Vanille amandelmelk
Voor 8 porties
De lichtzoete smaak van vanille amandelmelk kan niemand weerstaan. Je drinkt het zo uit de vriezer of giet het over een kom ontbijtgranen. Voeg nog een mespuntje kaneel toe voor net dat beetje extra.
Wat heb je nodig?
- 150 gram rauwe amandelen
- 1 liter water
- 50 ml ahornsiroop
- half vanillestokje
- mespuntje zeezout
Zo maak je het:
- Leg de amandelen in een grote schaal. Voeg water toe, totdat ze eronder bedekt liggen en laat ze een nacht weken. (Tip: Sneller amandelmelk nodig? Week de amandelen ongeveer 1 tot 2 uur in heet water om het proces te versnellen.)
- Spoel de amandelen om en droog ze. Stop ze in een blender samen met het water en zout. Blend 1 minuut op hoge snelheid. Plaats nu een stuk kaasdoek* in de zeef en plaats deze over een grote kom. (Snijd de kaasdoek groot genoeg zodat er nog randjes over de rand van de kom blijven hangen.)
- Giet de inhoud uit de blender op het kaasdoek. Vouw de randen van het kaasdoek naar elkaar toe, en knijp zachtjes in de kaasdoek zodat de melk in de kom gaat.
- Giet de amandelmelk terug in de blender en voeg de ahornsiroop, vanille zaadjes en het zeezout toe. Blenden totdat je een schuimende mix hebt.
- Giet de melk in een pot of beker, die je luchtdicht afsluit. Drie tot vijf dagen te bewareb in de koelkast. Shake het mengsel voor serveren.
Voedingswaarde per portie
131 kcal | 10 g vet (1 g verzadigd) | 8 g koolhydraten | 4 g suiker | 243 mg natrium | 2 g vezels | 4 g eiwitten
Chocolade amandelmelk
Voor 8 porties
Geef gerust toe aan je chocoladeverslaving! Ongezoete cacao en ahornsiroop zorgen samen voor een heerlijke smaak, zonder dat je overloopt van de calorieën.
Wat heb je nodig?
- 1 beker vanille amandelmelk (zie het vorige recept)
- 5 gram cacao poeder
- 30 ml ahornsiroop
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in de blender en blend totdat je een schuimende massa hebt.
Serveer direct, of giet de chocomelk over in een pot of beker en sluit luchtdicht af. Daarna wel even schudden voor gebruik.
Voedingswaarde per portie
145 kcal | 10 g vet (1 g verzadigd) | 11 g koolhydraten | 6 g suiker | 244 mg natrium | 3 g vezels | 5 g eiwitten