Hoe kom je van irritante stopwoordjes af?

Eh. Nou. Tja.

© Getty Images

Hoe-kom-je-van-irritante-stopwoordjes-af_img900.jpg

Wedden dat jij en ik dagelijks ook heel wat stopwoorden gebruiken? Als het je nog niet is opgevallen tijdens het praten, dan loont het wellicht om even door je laatste appjes te gaan. Woorden als: nou, euh, eh, tja, ah, wel en goh..., gebruiken we vaak ook zonder dat het echt nodig is om duidelijk te communiceren. Sterker nog: het zorgt ervoor dat de geloofwaardigheid van wat je zegt een beetje verdwijnt. Het lijkt net alsof je een gevoel achter een zin wegmoffelt. Dat is natuurlijk niet heel erg handig als je een boodschap helder en direct wil overbrengen naar je gesprekspartner.

convertedNodes

Redenen om te stoppen met stopwoorden

  1. Het vermindert de kracht van je boodschap bij je gesprekspartner. Hoe meer stopwoorden je gebruikt, hoe meer kans je hebt dat je gesprekspartner afgeleid raakt.
  2. Als je te veel stopwoordjes gebruikt, kan je zenuwachtig, onbetrokken, afgeleid en onbetrouwbaar overkomen. Dat is natuurlijk niet handig!
  3. Door stopwoorden te gebruiken, filter je eigenlijk de ware emotie achter een zin weg, en dus het verhaal dat je wil vertellen. Als je het helder wilt laten overkomen, zou je de boodschap dus zonder stopwoorden - of filter - moeten vertellen. Ze krijgen namelijk meer de aandacht omdat ze licht storend zijn en daardoor gaat je gesprekspartner ook niet helemaal aandachtig luisteren naar wat je eigenlijk probeerde te vertellen.

convertedNodes

Wat is de oorzaak eigenlijk?

Onderzoek wijst uit dat we het als moderne mens gewend zijn geraakt om leegtes te vullen. Dus we zijn bijna geconditioneerd om geen awkward silences in te lassen bij een gesprek. Herkenbaar?

convertedNodes

Wat kun je eraan doen?

Probeer juist wel een korte pauze tussen zinnen en woorden in te lassen in plaats van deze op te vullen met een stopwoord. Zo vestig je de aandacht op het voorgaande en houd je de aandacht vast in een stilte – ideaal om naar het volgende deel van je zin of verhaal te gaan. Volgens onderzoek heeft een gemiddeld gesprek pauzes van ongeveer 0.20 seconden tot 0.60 seconden en zelfs 1 volledige seconde. De grote belangrijke publieke sprekers, denk bijvoorbeeld aan TED talks, hebben soms zelfs pauzes van 2 of 3 volledige secondes in hun verhaal. Maar goed, we begrijpen dat dit een moeilijk gegeven is om aan te wennen. Je kent het wel, soms duurt een seconde in stilte net een eeuwigheid. Net als die plank van 1 minuut die een uur lijkt te duren. We get it.

convertedNodes

Hoe ga je hiermee aan de slag?

Probeer een keer bij je gesprekspartner te vragen of deze tijdens jullie volgende gesprekken extra wil letten op je spraak en welke stopwoorden je gebruikt. En bovendien hoe vaak. Probeer dat mee te nemen en deze woordjes bij je volgende gesprek, en bij wijze van oefening, te vervangen door een pauze. Doe dit een paar keer en je zal merken dat het na een tijdje een stukje beter gaat. Check dan nog eens bij deze gesprekspartner of die verandering merkt.

En als we je met het bovenstaande nog niet genoeg overtuigd hebben van het effect van pauzes in een gesprek, hebben we hier nog wat voordelen voor je:

1. Je krijgt een moment om alles op een rijtje te zetten en even te checken of je nog wel goed zit met je verhaal

2. Het zorgt voor een momentje rust en een momentje waarop je nog eens goed diep kan ademhalen.

3. Het zorgt bij je gesprekspartner of publiek ook voor een kleine climax. Ze worden door de korte stilte namelijk nieuwsgierig naar het volgende dat je gaat vertellen.

Dus euh, laten we vooral ophouden met stopwoorden te gebruiken. Wedden dat onze gesprekken veel oprechter en spannender worden? Go try it.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?