Eet je glutenvrij of gewoon geen brood meer? Pas op voor tekorten

Eet je geen gluten? Let dan hierop!

© Getty Images

Eet-je-glutenvrij-of-gewoon-geen-brood-meer-Pas-op-voor-tekorten_img900.jpg

Eet je - om welke reden dan ook - geen gluten meer? Pas dan: ‘Brood is in het Nederlandse voedingspatroon een belangrijke leverancier van B-vitamines (vitamine B1, B6 en foliumzuur), voedingsvezel en jodium,’ aldus het Voedingscentrum. Nu kun je die B-vitamines uit zat andere dingen halen (noten en peulvruchten, bijvoorbeeld), maar vooral jodium is lastig om uit andere voeding te halen.

‘Vrouwen zouden bijvoorbeeld dagelijks 220 gram peulvruchten moeten eten en 70 gram noten, en dan nog krijgen ze niet voldoende jodium binnen,’ adviseert Voedingscentrum aan mensen die geen brood eten. Tenzij je een mega sushi-fanaat bent en dagelijks zeewier (=bomvol jodium) naar binnen werkt.

convertedNodes

Jodium

Waarom jodium dan zo belangrijk is? ‘Jodium is een spoorelement dat belangrijk is voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn nodig voor een goede groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de stofwisseling,’ aldus het Voedingscentrum.

Jodium zit van nature niet in brood, maar wordt er bewust aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat iedereen genoeg jodium binnenkrijgt. En als je dus stopt met het eten van brood, is de kans op een jodiumtekort groter.

convertedNodes

Wat dan?

Geen brood, maar wel graag genoeg jodium? Zorg dan dat je genoeg zeewier binnenkrijgt of gaat voor glutenvrij brood dat gebakken is met bakkerszout. Laat de jodiumtabletten alsjeblieft voor wat ze zijn, die zijn bedoeld voor mensen blootgesteld aan radioactief jodium door een kernramp.

Wel bestaan er kelp-supplementen met jodium. Belangrijk om te weten: het jodiumgehalte van kelp is erg variabel, waardoor de tabletten te veel of te weinig jodium kunnen bevatten.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?