Het prikkelbare darm syndroom: tips om ermee om te gaan
Ons gouden advies dat je letterlijk niet in de wind mag slaan.
© Getty Images

We schreven eerder al over dit vreselijk vervelend kwaaltje waar best wat mensen last van hebben. Maar liefst 5 tot 15% van de Nederlandse bevolking kampt ermee, en 75% daarvan is een vrouw. We noemen het een kwaaltje omdat het officieel niet onder een bepaalde ziekte valt, maar wordt beschouwd als een verzameling klachten. Deze houden bijvoorbeeld in: buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming.
De oplossing voor het prikkelbare darm syndroom
Ja, dat klinkt als het nachtmerrie recept voor tijdens een date, presentatie of logeerpartijtje. Maar gelukkig troosten te cijfers dat je in dat geval heus niet de enige bent op de planeet die met deze zure klachten rondloopt. Het is nu eenmaal een kwaaltje en soms moet je, nou ja, ontluchten.
Er is nog geen eenduidige oplossing voor het syndroom, aangezien niet alle medicijnen zonder bijwerkingen zijn. Gelukkig zijn er wel dingen waarop je kan letten of waar je rekening mee kunt houden om de klachten zo goed mogelijk te vermijden en in bedwang te kunnen houden. En nee ook als je poepvrees hebt, moet je dit gaan overwinnen, want sometimes you just gotta let it out. Daarnaast hebben wij voor jou enkele tips die het leed kunnen verzachten.
Pepermuntolie
Uit onderzoek blijkt dat bij gebruik van pepermuntoliecapsules een op de drie mensen met PDS een beter gevoel krijgt. Dat komt door het bestandeel menthol. Dat zou een spierontspannende en pijnstillende werking hebben. Dat betekent niet dat je nu haastig een pakje menthol kauwgom moet wegkouwen, maar een capsule die speciaal is gemaakt voor de verzachtende werking is zeker geen slecht idee.
Vermijd de familie kolen
Ja, hoe graag je ook vezelrijk eet en het liefst die tarwe pizzabodem vervangt door zo’n groentedeegje als een bloemkool pizzabodem, you’re tummy won’t be happy. Het gaat hier in het bijzonder om alle kruisbloemige groenten zoals spruitjes, bloemkool, broccoli, etc. Deze zorgen voor een fermentatie in je darmen. En dat lieve schatten zorgt ervoor dat je darmen je - letterlijk en figuurlijk - de wind van voren geven.
Vezels: less is more
Heh, maar waren vezels niet juist erg gezond? Klopt, maar de darmen van iemand met PDS hebben veel meer moeite om deze te verwerken. Teveel vezels zorgen ervoor dat je darmen overuren moeten draaien om ze te verwerken en daarvan worden ze moe en ga je dus krampen krijgen. #aw
Je kan beter kiezen voor een klein beetje volkoren producten te eten of te opteren voor quinoa, bruine rijst en boekweit. Hou het roggebrood liever in het schap, want als het in je darmen belandt belooft dit nog een zware (en pijnlijke) klus te worden voor je lichaam om te verteren. Pijnlijk is ook wanneer je ‘s ochtends wakker wordt in je zelf ingerichte gaskamer. Het spijt ons, maar wordt je zelf wellicht ook niet gelukkig wakker van. En al zeker niet door de pijn.
Mini porties, maar dan maxi aantal
Omdat je darmen al zoveel moeite hebben met het verwerken van verschillende bestanddelen, kan je er beter voor kiezen om ze in meerdere keren te laten werken. Dit klinkt nou heel professioneel, maar het is beter om meermaals een kleine moeite voor te schotelen aan je darmen, dan bijvoorbeeld twee a drie keer per dag een grote zware maaltijd te nuttigen. Probeer dan ook te vermijden om voor het slapen gaan nog een takenpakket aan je darmen te geven. Geef ze rust en maak het ze niet te moeilijk. Your body is a temple, en in het geval van PDS kan je dit maar beter serieus nemen.
Vermijd ook koolzuurhoudende drankjes
Spa rood bijvoorbeeld is hartstikke calorie-arm, verfrissend en lekker om met veel ijs naar binnen te kappen tijdens een warme dag, maar helaas ook code rood voor je darmen. Net als frisdrank, bier en minder natuurlijke drankjes, zorgt dit namelijk voor gasvorming in je darmen door de prik. En dan gaan de alarmbellen pas rinkelen. Probeer het te houden bij water, of water op smaak gebracht met muntblaadjes, citroen of ander fruit. Als je toch lekker loco wilt gaan kan je er een beetje biologische en/of suikervrije vlierbloesemsiroop bij doen. Zo heb je toch ook een feestje in je glas, zonder je darmen te voorzien van een pijnlijke kater.
Maak van probiotica je staple product
Probiotica zijn levende, (goede) bacteriën en schimmels die de darmen ondersteunen bij het verteren van voedsel. Deze vind je bijvoorbeeld in yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten (hello kimchi!). Probeer suiker zoveel mogelijk te vermijden, want die stimuleert namelijk de aanmaak van slechte bacteriën, aka de duivels van je darmflora.
Bron: Orthica, MLDS, Optimale Gezondheid