5 redenen waarom dadels geweldig zijn voor je gezondheid

Update: 18 april om 16:45

De dadel staat bekend als één van de meest zoete fruitsoorten en veel mensen gebruiken ze dan ook om hun zoete crave mee te stillen. Maar welke (gezondheids)voordelen hebben dadels eigenlijk allemaal?

© Getty Images

dadels.jpg

Dadels zijn niet alleen een natuurlijke zoetmaker, maar ook echte powerbommetjes vol met belangrijke voedingsstoffen. Maarreh, zijn dadels eigenlijk wel echt gezond? Yep. Of je ze nu uit het knuisje eet, vult met pindakaas of blend door je smoothie: ze bieden best wel een aantal gezondheidsvoordelen. Zoals bijvoorbeeld het ondersteunen van je cholesterolgehalte of het leveren van langdurige energie: wij zetten de voordelen van dadels voor je op een rijtje. 

Dadels ondersteunen een gezond cholesterolgehalte

Wellicht dat je het nog niet wist, maar dadels zijn wel degelijk cholesterolverlagend. Ze dragen bij aan een gezond hart omdat ze rijk zijn aan voedingsvezels en antioxidanten, die beide een gunstig effect hebben op onze cholesterolwaarden. Zeker als onderdeel van een gebalanceerd dieet zijn dadels dus erg goed voor je cholesterol. 

Rijk aan vezels voor een lager LDL-cholesterol

Eén dadel bevat ongeveer 1,6 gram vezels. Die vezels helpen je lichaam om LDL-cholesterol (oftewel het 'slechte' cholesterol) af te voeren. Dat maakt dat dadels niet alleen goed zijn voor onze spijsvertering, maar ook voor de gezondheid van ons hart. 

Bevat antioxidanten die beschermen tegen hartziekten

Antioxidanten, zoals flavonoïden of carotenoïden, beschermen je lichaam tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Dit helpt schade aan bloedvaten te voorkomen en verlaagt ook weer het risico op hart- en vaatziekten. En weer een reden om dadels toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon. 

Dadels zijn een natuurlijke energiebooster

Zin in iets voedzaams én zoets? Dadels zijn door hun hoge suikergehalte perfect - maar dan wél op een natuurlijke manier. Ze bevatten glucose en fructose, die je lichaam snel kan omzetten in energie. Bovendien zorgen de vezels in dadels ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Neem dadels mee tijdens je lange fietsrit of tijdens een lange training voor een snelle suikerboost. Een gezonde, natuurlijke vervanger voor een koolhydraatgelletje. 

Snelle energie dankzij natuurlijke suikers

Of je nu de ideale pre-workout snack zoekt of een middagdip probeert te surviven: een dadel eten is een slimme zet. En dan de hamvraag: zijn dadels fruit? Jazeker. Dadels is een steenvrucht dat van de dadelpalm komt. 

Magnesium en kalium voor spierherstel

De magnesium en kalium in dadels maakt dat deze vrucht extra interessant is voor sporters en actieve mensen. Beide mineralen helpen bij spierherstel en het voorkomen van krampen. 

Ze boosten je brein

Yep, nog een voordeel van de kleine vrucht. Dadels zijn namelijk gezond voor onze hersenen. Ze bevatten vitamine B6, wat bijdraagt aan een betere hersenfunctie. Zo kun je informatie sneller opslaan én terughalen. 

Versterken je immuunsysteem

De vezels in dadels ondersteunen een gezonde darmflora. En laat je spijsvertering nu net een centrale rol spelen in je weerstand. 

Ze verlagen de kans op chronische ziekten

Van cholesterolverlagend tot ontstekingsremmende effecten: het is geen toeval dat dadels vaak in wetenschappelijke studies worden genoemd. Dankzij hun combinatie van vitaminen (zoals K, A, B3, B5, B6) en mineralen (zoals o.a. koper, mangaan, zink en magnesium) kunnen ze het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes én bepaalde vormen van kanker verlagen. 

Wij zeggen: kom maar door met deze health-bommetjes!

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?