Kefir: het eiwitbommetje waar je waarschijnlijk overheen kijkt in de supermarkt
Voor het geval je iets anders wil proberen dan Griekse yoghurt.
© Getty Images

Vroeger was het shoppen in het zuivelschap lekker makkelijk: je pakte een pak melk of yoghurt en ging vrolijk verder met je dag. Tegenwoordig weten we dat magere melk niet zo’n hemels product is als we dachten, en dat griekse yoghurt vaak beter is dan magere of halfvolle yoghurt. En dan hebben we het nog niet eens over alle plantaardige zuivel vervangers. Dan is er nog iets anders, namelijk kefir: net geen yoghurt en net geen melk. Wat is dit nu precies?
Wat is kefir?
Kefir komt oorspronkelijk uit de Kaukasus, waar mensen al eeuwenlang gisten en bacteriën aan melk toevoegen om deze fermenteren. Het melksuiker wordt op die manier omgezet tot melkzuur en door de gisten wordt de melk een beetje bruisend.
Het is dunner dan yoghurt, maar dikker dan melk en heeft een wat zuurdere smaak, vergelijkbaar met yoghurt. Verder bevat het veel probiotica, dit zijn goede bacteriën die grote invloed kunnen hebben op de gezondheid van je darmen en daarmee je algehele gezondheid. Probiotica kunnen onder andere de spijsvertering en gewichtsverlies positief beïnvloeden. Daarnaast bevat Kefir minder lactose dan melk, het zou daarom beter te verdragen zijn door lactose-intolerante mensen.
Kefir bevat veel belangrijke voedingsstoffen
Een portie (175 ml) kefir bevat:
- 104 calorieën
- 6 gram eiwitten
- 6 gram koolhydraten
- 6 gram vet
- 20% van de ADH calcium
- 14% van de ADH vitamine B12
- 5% van de ADH magnesium
Houd wel rekening met het feit dat full-fat kefir veel verzadigde vetten bevat, een portie bevat namelijk 3,5 gram verzadigde vetten. Het voedingscentrum geeft aan dat je je verzadigde vetten per dag het beste op niet meer dan 10% van je totale calorie inname moet houden.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kefir?
Voedingsdeskundige Emily Kean geeft onze collega’s bij Women’s Health US tips over waar je naar moet kijken op de verpakkingen van kefir uit de supermarkt. Allereerst geeft ze aan dat het goed is om te kijken naar de hoeveelheid eiwitten, want: hoe meer hoe beter. Daarnaast adviseert ze te kijken naar de hoeveelheid toegevoegde suiker, in dit geval is het: hoe minder hoe beter.