Cheatmeals: hoe ze je kunnen helpen met afvallen
Mits je het op de juiste manier doet!
© Getty Images

Als je probeert af te vallen lijkt een ongezonde maaltijd absoluut not done. Maar het houden van een cheatmeal kan juist het afvallen een boost geven, als je het op de juiste manier doet. Met deze 7 tips bijvoorbeeld.
Hoe kan het helpen?
Je lichaam raakt al snel gewend aan het aantal calorieën dat het binnenkrijg, zo blijkt uit onderzoek. Ga je minder calorieën eten, dan past je metabolisme zich daaraan aan. Je spijsvertering gaat langzamer werken, je bespaart energie en stopt met vet verbranden, omdat het vast wilt houden aan reserves. Door een keertje een cheatmeal te houden, trick je je lichaam eigenlijk in het aanzwengelen van je metabolisme en begint deze je vetreserves weer aan te spreken voor verbranding.
Ook kan een cheatmeal ervoor zorgen dat een voedingsplan makkelijker vol te houden is op lange termijn. Door af en toe iets te eten waar je echt heel veel zin in hebt, ongeacht de voedingswaarde, ontzeg je jezelf minder en dat ontzeggen zorgt er vaak voor dat een eetpatroon niet werkt.
>> Waarom je niet afvalt – ondanks dat je calorieën telt
1. Plan je cheat
Stem je cheatmeal af op je sociale agenda.Als je je cheatmeal bewaart tot een gezellig etentje met vriendinnen, hoef je op dat moment niet extreem op te letten met bestellen. Je kan lekker gaan voor waar je op dat moment cravings naar hebt.
2. Hoe vaak kun je cheaten
Hoe vaak je kunt cheaten verschilt per persoon en per doel. Het kan helpen om te kijken hoe je presteert tijdens het sporten. Als je drie slechte sessies hebt gehad in de gym, kan het helpen om te cheaten. Wat een slechte sessie is verschilt natuurlijk per persoon, maar vaak voel je dit aan als een bepaalde oefening veel moeizamer gaat dan normaal, of wanneer het voelt alsof je de energie niet hebt om te trainen. Kijk voor jezelf even aan of het sporten na een goede maaltijd voor jouw verbeterd is en je weet of het heeft gewerkt.
3. Cheat met mate
Je hebt cheatmeals en cheatdays. Het is verstandiger om af en toe een feestmaal voor jezelf te maken om resultaten te behalen dan dat door te trekken naar het weekend.
4. Cheat niet als je trek hebt
Jezelf voorbereiden op een cheatmeal door de hele dag niet te eten en te sporten, is niet zo verstandig. Hierdoor ga je tijdens de cheatmeal misschien over-eten. Dus, eet gewoon zoals je altijd eet of voeg meer eiwitten en minder koolhydraten en vetten toe voordat het tijd is voor je feestmaaltje.
5. Neem je tijd
Omdat je al lang uitkijkt naar deze maaltijd is het makkelijk om hem heel snel weg te werken. Probeer juist mindful te eten en echt te genieten door in het moment te zijn en echt te proeven. Mindful eten is ook begrijpen wat je lichaam nodig heeft om je gezond en fit te voelen en daar goed naar te luisteren.
6. Drink veel water
Als je cheat in een restaurant is er grote kans dat er veel zout in de maaltijd zit. Veel zout zorgt ervoor dat je lichaam vocht vast gaat houden. Drink dus voldoende water.
7. The day after
Na een cheatmeal is het belangrijk om je eetpatroon gewoon weer op te pakken. Het is echt niet nodig om de dag erna te gaan compenseren voor de hoeveelheid calorieën in je cheatmeal. Eet gewoon evenveel als de dagen ervoor.
>> Dit is het probleem met cheatdays
8. Doe wat goed voelt voor jou
We know, het zouden maar 7 tips zijn. Maar we wilden dit toch nog even meegeven: cheatmeals werken voor iedereen anders. Voor sommigen werkt het beter dan voor anderen, doe daarom vooral wat goed voelt voor jou.