Dit doet een kantoorbaan met je gezondheid
Doe er iets aan, nu het nog kan.
© Getty Images

Ben je na een lange werkdag ook zo gaar als boter? Zit je standaard zo krom als een croissantje? En zoek jij tijdens de lunchpauze hopeloos naar een massagesalon om naartoe te crossen, omdat je nek aanvoelt alsof je net een whiplash hebt gehad? Of, stel jij de helderheid op je laptop of smartphone steeds hoger in, omdat je na een paar minuten de kleine lettertjes niet meer kan lezen en de foto’s op je scherm zo wazig worden dat het lijkt alsof je dronken bent? Nog erger, beginnen je duim en wijsvinger te tintelen alsof je vroegtijdige artrose krijgt bij het intypen van je smartphone wachtwoord?
Je kunt deze symptomen maar beter niet gaan Googlen, want voor je het weet heb je jezelf gediagnosticeerd met een hoop levensbedreigende ziekten en blijf je nog langer voor je beeldscherm zitten. Het probleem zit ‘m juist hier: heel de dag achter de computer werken in ongezonde omstandigheden. En die computer all day, keeps the doctor zeker niet away.
Een overzicht van de risico’s van computerwerk en wat je er tegen kunt doen:
>> Dit zijn de beste (en slechtste) slaaphoudingen
1. RSI
De grote schrik van menig millennial. De afkorting staat voor Repetitive Strain Injury – in de volksmond ook wel bekend als: muisarm, tenniselleboog, en Iphone-duim. Je spier is dan heel de tijd gespannen (ook wanneer je met je nek en rug gekromd naar je scherm zit te staren) en eigenlijk beweeg je deze amper en raakt deze overspannen. Dat is RSI. Wanneer je vaak dezelfde beweging maakt of in een verdraaide of ongemakkelijke houding zit, dan loop je het risico dit te krijgen. Voorkomen is in dit geval zeker beter dan genezen, want dat tweede lukt niet simpelweg met een paracetamolletje en een bezoekje aan de fysio. Een lijst met tips:
Beeldscherm op ooghoogte
Vraag of voorzie op je werk een verhoging voor je laptop of zelfs een apart computerscherm. Je scherm moet namelijk op ooghoogte staan zodat je absoluut je nek en rug niet hoeft te krommen en te forceren. Het is eigenlijk een basisvoorziening bij kantoorwerk en staat zelfs in de arbeidswet.
Een los toetsenbord en muis
Liefst zo’n ergonomisch mogelijke computermuis. Met een laptop trackpad beweeg je namelijk verstijfd heel de dag slechts twee vingers terwijl je hele pols gespannen is. Dit rekt door naar je arm, bovenarm, schouder en nek. Als je dit eenmaal te pakken hebt wordt het leven behoorlijk zuur en in een later stadium krijg je zelfs zenuwpijn van een kop koffie vasthouden. Ook bij het planken zak je veel sneller door je polsen.
Een ergonomische bureaustoel
Liefst een die je rug stabiliteit geeft en ondersteunt. Dus niet het type goedkoopste-bureaustoel-bij-de-Zweedse-meubelgigant waar de rugleuning zo slap is dat het voelt alsof je tegen lucht aan het leunen bent. Niet handig. Mocht er geen budget zijn bij jezelf of je werkgever, dan kan je ook altijd een kussentje aanschaffen voor tussen je rug en de leuning. Dan krijg je toch weer net dat beetje extra steun.
Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan helpen om jouw overspannen gewrichten los te maken – maar bij RSI is de kans groot dat ‘ie zegt dat je rug als een baksteen voelt. Het is een hulpmiddel, maar zorg dat je na je fysiotherapie niet weer onderuitgezakt voor je scherm zit.
Cesartherapie of houdingstherapie
Samen met een specialist ga je kijken hoe je eigenlijk zit en staat en welke gewoontes je moet aanpassen om weer in een goede houding zitten. Deze therapie vraagt veel oefening en geduld.
Doe op je laptop wat je op je telefoon doet
Whatsapp, Instagram, e-mails checken etc: als je deze applicaties ook in web formaat hebt, dan kan je beter checken vanachter je ergonomisch vriendelijke houding voor je beeldscherm.
Lift that booty
Als je de luxe hebt, kan je ook staand werken (bijvoorbeeld aan een bartafel) of regelmatig op een fitnessbal zitten.
>> Sunday spa: hoe je thuis ultieme ontspanning creëert
2. Mentale problemen en slaapproblemen
Er is al zoveel onderzoek gedaan naar de impact van social media gebruik, dat we er eigenlijk niet meer omheen kunnen. Mensen krijgen hier wel degelijk mentale klachten door en slapen slechter. We blijven alsmaar als verslaafden scrollen en uploaden, posten, liken en delen. En diep vanbinnen weten we dat WiFi een soort vijfde natuurelement is geworden. We grijpen net zo snel naar onze smartphones en laptops, als dat we ademen of naar een glas water snakken op een hete zomerdag. Wat krijg je ervan? Depressies, slaapproblemen en dus verslavingen. Anders dan bij roken bestaan hier namelijk geen nicotinepleisters voor, wel deze tips:
Gebruik je laptop enkel voor je werk
En ga geen afleiding zoeken op social media. Al die extra, prikkels en beelden van zonnebadende bloggers in Bali zullen je alleen maar ongelukkiger maken, sneller afleiden en je productiviteit op werk verminderen. Daar krijg je stress van en bijgevolg is de vicieuze cirkel in gang gezet waarbij je deadlines mist, stress krijgt en ongeduldige berichten van je collega’s.
Socialise in real life
Sla af en toe een praatje met je collega’s. Zo krijg je toch het gevoel dat er nog meer mensen op de aardbol zijn dan slechts jij met je computer. Door lang te zwijgen en enkel met je beeldscherm bezig te zijn, kan je je best eenzaam gaan voelen. En daar weegt geen enkele like of comment tegenop.
Offline pauzes
In plaats van je social media te checken, zijn er allerlei offline acties die je kan uitvoeren om een pauze te nemen. Ga een lekkere koffie halen, loop buiten een rondje of luister 5 a 10 minuten naar een meditatieve podcast. Zo maak je je geest weer even helder, vind je focus terug en kan je weer ontspannen aan de slag.
Digital detox
Je hoeft niet per se een week zonder smartphone te leven, maar je kan beginnen met kleine voornemens. Gebruik je telefoon bijvoorbeeld zo min mogelijk tijdens werk. Als je voor je baan al veel achter een computerscherm moet werken, waarom zou je daar dan nog extra tijd in investeren? Probeer tijdens het weekend zoveel mogelijk zonder smartphone te leven, en als je wil afspreken met vrienden: bel ze lekker op! Het zal je zondagavond nachtmerries over Excel sheets en Google docs enorm doen verminderen, alsook die drang om een vliegticket te boeken naar de andere kant van de wereld, ver van je mailbox.
>> Wat is beter: even slapen of niet slapen?
3. Pijnlijke, vermoeide ogen
Frappant genoeg is er nog geen wetenschappelijk aantoonbaar bewijs dat je zicht achteruit gaat door langdurig te staren naar een beeldscherm. Wel is er voldoende bewijs dat er klachten optreden. Veelvoorkomende klachten zijn: Vermoeide ogen. droge, geïrriteerde ogen, hoofdpijn, vermoeidheid en een wazig zicht. Bovendien is het blauw licht van een smartphone- of laptopscherm ontzettend slecht voor je. Hier enkele oplossingen:
Schakel het blauw licht op je beeldscherm of smartphone scherm uit
Dit kan je doen met deze apps: Twilight en f.lux
Bestel een bril met bluelight filter
Deze bril hoeft niet eens op sterkte te zijn, als er maar een bluelight filter laagje op de glazen zit. Dit beschermt je ogen van het blauwe licht, zonder dat je daarvoor je beeld moet aanpassen.
Laat een keer per jaar je ogen testen
Dit kan tegenwoordig zelfs gratis bij sommige brillenwinkels. Zo zie je zelf of je zicht achteruit gaat of niet en kan je je ogen ondersteunen met een goede bril.
Boodschap van algemeen nut
Maar neem een pauze. Ga even weg van je scherm, laat je telefoon op je desk liggen en loop een rondje buiten.
4. Futloos gevoel
We hebben je nu al eens verteld dat je echt een rondje moet gaan wandelen, koffie halen of staand moet proberen te werken – als het kan. Maar, mocht je echt heel weinig tijd hebben, laat je gezondheid en lichaam dan alsnog niet in de steek. Ga even stretchen en bewegen, al doe je het op toilet. Zo beweeg je toch een klein beetje, en heb je na werk niet het gevoel alsof je acht uur lang zat vastgeketend.
5. Uitdroging
Als je lang voor je beeldscherm hebt gezeten, is de kans groot dat je bent vergeten op te staan, pauze te nemen of überhaupt iets anders te drinken dan koffie. Gekluisterd aan je scherm (en dat ziet er ongeveer zo uit) drogen je ogen uit, maar ook je mond en wellicht ook levensvreugde. Stay hydrated en geef je lichaam een opkikker door voldoende glazen h2O naar binnen te gieten. Je lichaam zal je dankbaar zijn.