Leren luisteren naar je gevoel: hoe doe je dat?
Gevoel of verstand?
© Getty Images

'Gewoon je gevoel volgen, dan komt het helemaal goed'. Het is zo’n beetje het meest gehoorde advies als het gaat om het nemen van een beslissing. Maar hoe doe je dat dan precies? Hoe weet je wat je gevoel zegt en hoe luister je naar je intuïtie?
>> Dit zijn de symptomen van een paniekaanval
Wat is intuïtie?
First things, first wat is intuïtie precies? Onderzoekers vinden het moeilijk om een wetenschappelijke verklaring voor dat onderbuikgevoel te vinden. In een overzichtsstudie van Leeds University Business School werd gekeken naar de verschillende manieren waarop wetenschappers hebben geprobeerd om intuïtie te meten. Daaruit kwam de volgende definitie naar voren: 'iets wat geheel losstaat van rationele gedachten'. Ook hebben wetenschappers kunnen aantonen dat het vaak iets is wat al veel sneller een antwoord klaar heeft dan het meer feitelijke en analytische deel van ons. En dat is te verklaren door het feit dat onze intuïtie ons al sinds de prehistorie moet behoeden voor gevaar. Dit deel van onze hersenen is al eerder ontwikkeld dan het analytische gedeelte. Aha!
>> Waarom kwetsbaar opstellen in een relatie zo belangrijk is
Verstand vs gevoel
Soms weten we niet of we nou naar ons gevoel of naar ons verstand moeten luisteren. Volgens psycholoog Greetje Stomp van Healthy Minds in Utrecht, kun je op zo’n moment het beste in gedachten teruggaan naar momenten in het verleden: 'Hoe heb je gekozen voor een bepaalde studie? Wat deed je beslissen een relatie te beëindigen of van baan te switchen? Ga na of het vooral je gevoel of je verstand was wat de doorslag gaf en hoe tevreden je achteraf was over je besluit', adviseert Stomp. 'Waarschijnlijk zul je in de meeste gevallen wel hebben ervaren dat je onderbuikgevoel het bij het juiste eind had'. Natuurlijk blijft het in elke situatie weer lastig om naar onze intuïtie te luisteren, we weten vaak niet beter dan dat we beslissingen rationeel moeten nemen. 'We hechten in de Westerse wereld zoveel veel waarden aan het weloverwogen en rationeel bekijken van dingen, dat we een beetje verleerd zijn om in contact te staan met onze gevoelens,' zegt Stomp.
Luisteren naar je gevoel kun je trainen
Je onderbuikgevoel komt meestal niet naar voren als je deze heel hard probeert op te duikelen: 'Juist op het moment dat je er niet actief mee bezig bent en erop vertrouwt dat het allemaal goed komt, zal het antwoord naar boven komen', zegt Stomp. 'Probeer ook het gevoel van angst voor een verkeerde beslissing zoveel mogelijk los te laten. Je kunt hierdoor niet meer goed naar je intuïtie luisteren, want de angst stuurt je richting argumenten van buitenaf, die niets met je gevoel te maken hebben. En zelfs al neem je een verkeerde beslissing, is dat zo erg?'