6 signalen dat je een digitale detox nodig hebt
Heb je het gevoel dat je wat tijd offline nodig hebt? Check jezelf dan op deze 6 signalen.
© Getty Images

Waarschijnlijk ben je je er niet van bewust hoeveel tijd je doorbrengt op je telefoon, of hoe vaak je hem toch even oppakt ook al heb je geen meldingen. Gebruikers van een Apple device werden met de nieuwe feature: Schermtijd met de neus op de feiten gedrukt: je kunt hiermee precies zien hoeveel tijd je op welke app en welk type apps je doorbrengt. Slik!. Mocht je dit nog niet gezien hebben: kijk even bij je instellingen, hier kan je precies zien hoeveel tijd je doorbrengt op al je apps.
Schrik je van de hoeveelheid tijd die je daadwerkelijk doorbrengt op je smartphone of ben je überhaupt toe aan een digitale detox? Check dan gauw de volgende zes punten en las indien nodig een digitale detox in.
1. Je leest artikelen niet helemaal
Heb je al lang geen artikel meer van begin tot eind gelezen? Omdat je snel doorgaat naar een ander artikel, berichtje of e-mail? Dit multi-tasking gedrag zorgt ervoor dat je minder in staat bent om informatie te filteren, is gebleken uit een onderzoek.
2. Je botst nogal vaak tegen dingen aan
Eerlijk; ben je tijdens het wandelend bijkletsen met je vriendinnen in de groepsapp wel eens onderbroken door een lantaarnpaal tegen je hoofd? Een studie heeft aangetoond dat meer dan de helft van voetgangers die typen en wandelen tegelijk van hun koers afwijken. Hoewel een stukje extra lopen natuurlijk goed is voor de gezondheid, is het misschien toch beter om wandelen en typen als aparte activiteiten te doen.
3. Je checkt je telefoon elke maaltijd
Ja, ook als je gezellig met vrienden uit eten bent. Vaak doe je dit zelfs onbewust, probeer hier maar eens op te letten.
4. Je praat in hashtags en afkortingen
Hier zijn we waarschijnlijk allemaal wel eens schuldig aan. Wanneer je IRL in hashtags gaat praten omdat je dat #goals vindt of misschien denk je gewoon #yolo. Dan is het misschien tijd voor een #ditgitaledetox.
5. Je functioneert niet zo lekker zonder telefoon
Doe je tijdens het lopen naar de lokale supermarkt voor de zekerheid toch maar even Google Maps aan? Check je voordat je naar een nieuw restaurant gaat altijd eerst de menukaart en reviews? Dit gemak van alle apps op onze telefoon zorgt ervoor dat we minder vindingrijk en impulsief zijn.
6. Je kan geen beslissingen maken
We besteden het doorhakken van knopen vaak aan onze telefoon. Wanneer je niet weet waar je wilt lunchen, zoek je toch even de plek met de beste reviews? Of wanneer je niet weet welk shirtje je het leukst is, stuur je even snel een foto door naar wat vrienden. Maar als je zelf een beslissing moet maken wordt het ineens lastig.