WH-DOC burn-out aflevering 2: Wat is een burn-out?

Wat is het eigenlijk precies? Als je naar de feiten kijkt?

© Getty Images

WH-DOC-burn-out-aflevering-2-Wat-is-een-burn-out_img900.jpg

Wanneer weet je dat je aan de grond zit? Wanneer ben je helemaal opgebrand? Hoe weet je dat? Waar herken je het aan? Judith Noordzij werkte als advocaat soms wel tot drie uur ‘s nachts. Daarbij wilde ze graag vier tot vijf keer in de week sporten, maar wilde ze ook van haar sociale leven niets missen. Zij werd gevloerd door een burn-out. Bij haar was het niet te ontkennen. Zij stortte letterlijk in, ze moest weer bij haar ouders gaan wonen en dacht zelfs dat lachen nooit meer voor haar weggelegd zou zijn als ze lachende mensen op straat zag.

Een paar maanden lang had Judith nachten doorgewerkt aan de closing van een deal. Toen het eindelijk klaar was, en ze zich klaarmaakte om naar huis te gaan was ze opgebrand. Het enige wat ze wilde was rusten. Toen ze het ‘goede nieuws’ hoorde dat ze een pitch hadden gewonnen en meteen weer door konden, knapte er iets in haar hoofd. Schokkend als een klein kind barstte ze in huilen uit.

>> WH-DOC burn-out aflevering 1: van stress naar burn-out

Kenmerken van een burn-out

Dat woord burn-out kun je heel letterlijk nemen. Breinexpert Daphne Feller legt uit dat je bij een burn-out kunt zien dat alles in je brein is opgebrand. Je brein slaat op tilt. Om dat te herstellen heb je zeker wel een paar maanden de tijd nodig.

Een burn-out vergelijkt Judith met de overbelasting van je hersenspier. Het enige wat dan nodig is, is rust. Voor Judith gold eigenlijk dat ze te lang had gewacht met het pakken van rust. “Ik had mezelf zo erg in de nesten gewerkt dat ik echt drie maanden bij mijn ouders heb gewoond, omdat ik niet meer voor mezelf kon zorgen. Ik kon niet meer naar de supermarkt, ik durfde niet meer op straat, ik wilde niet met mensen hoeven praten want ik kon haast geen zinnen formuleren, ik kon geen keuzes maken - vandaar ook niet de supermarkt, want als ik in de supermarkt stond wist ik niet wat ik moest kiezen of kopen. Ik was ook heel bang om mensen tegen te komen die zouden vragen hoe het met me zou gaan en dat ik dan zou moeten zeggen dat ik een burn-out had. Niemand snapt wat een burn-out is. Je voelt je echt een faler, ik voelde me zo’n faler!”

Psycholoog Thijs Launspach geeft aan dat je echt niet meer kunt werken als je een burn-out hebt. Je merkt het aan dat je echt heel weinig nog kunt. Je wilt alleen nog maar thuis zijn, op de bank zitten en zoveel mogelijk rust. Launspach kan ook antwoord op de vraag geven waarom millennials gemiddeld meer last hebben van een burn-out (een op de vijf). "Een van de kenmerken van millennials nu is dat ze hele hoge verwachtingen van zichzelf hebben en het eigenlijk heel moeilijk kunnen verkroppen als die verwachtingen niet uitkomen." De breinexpert gooit het erop dat het brein van millennials veel sneller en meer overprikkeld raakt door de vele prikkels en keuzemogelijkheden die er op dit moment voor ze zijn. Daardoor wordt het moeilijker om bepaalde keuzes te maken en om te focussen. Hierdoor ervaar je sneller stress en heb je sneller de mogelijkheid om in een burn-out terecht te komen.

>> WH-DOC burn-out aflevering 3: Hoe herstel je van een burn-out?

Wat kun je doen bij een burn-out?

Judith zag elke stap die ze bij haar burn-out vandaan zette als een geluksmomentje. Naarmate ze merkte dat ze weer iets meer kon, kreeg ze meteen hoop en dacht ze ‘misschien kan ik ooit weer buiten een wandeling maken’.

Wat je tot die tijd bij een acute burn-out kunt doen, is eigenlijk heel weinig. Bij een heftige burn-out kan het namelijk voorkomen dat je een hele tijd echt heel erg weinig kunt en vooral veel op de bank of op bed moet liggen. Rust blijkt de enige remedy.

>> Onderzoek: samen sporten helpt tegen stress

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?