Dit zijn de PAP-stadia van HPV

Acht op de tien vrouwen krijgt HPV, grote kans dat jij het virus ook draagt.

Het humaan papillomavirus, oftewel HPV, is een zeer besmettelijk virus dat bijna iedereen in zijn of haar leven een keer oploopt. HPV kruipt in de cellen van de baarmoedermond en kan daardoor afwijkende cellen veroorzaken. Veel mensen merken er weinig van als ze het virus dragen en het kan vanzelf weer verdwijnen. Maar als het virus langer in je lichaam zit, kan het uiteindelijk baarmoederhalskanker veroorzaken. Hoe weet je of je HPV hebt en wat kun je ertegen doen?

Behoefte aan iets meer info over HPV? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over het humaan papillomavirus.

PAP-stadia

Met een uitstrijkje word je vanaf je dertigste getest op HPV, dit is een preventief landelijk bevolkingsonderzoek om de vrouwen die HPV dragen te monitoren. Heb je last van tussentijdse bloedingen of vaak pijn in je onderbuik en ben je nog geen dertig? Dan is het verstandig langs je huisarts te gaan om een uitstrijkje te laten maken. Tijdens een uitstrijkje wordt gekeken of je HPV draagt en in hoeverre het heeft gezorgd voor afwijkende cellen. Om dit aan te kunnen tonen is HPV onderverdeeld in verschillende PAP-stadia. Hieronder vind je wat de verschillende PAP-stadia betekenen en welke actie er wordt ondernomen.

PAP 1

Dit is het normale celbeeld. Er worden geen afwijkingen gezien. Je wordt over vijf jaar opnieuw uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Alleen als er klachten ontstaan zoals abnormaal bloedverlies is het verstandig om eerder een uitstrijkje te maken.

PAP 2

Een paar cellen zien er anders uit dan normaal. Vaak herstelt dit vanzelf. Je wordt teruggeroepen om na een halfjaar een nieuw uitstrijkje te maken.

PAP 3A

Er is een kleine celafwijking te zien. Je wordt doorgestuurd naar de gynaecoloog voor nader onderzoek.

PAP 3B

De cellen zijn iets meer afwijkend dan PAP 3A. Je wordt doorgestuurd naar de gynaecoloog. Meestal is er een behandeling nodig.

PAP 4

Bij dit stadium zijn de cellen nog meer afwijkend. Er is een grote kans op behandeling.

PAP 5

Deze score geeft aan dat er zeer afwijkende cellen zijn en dat er op korte termijn onderzoek en behandeling nodig is. Er kan sprake zijn van baarmoederhalskanker.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?