Kan water met prik je dik maken?

Voedingswetenschapper dr. Ludidi legt uit hoe het zit

© Getty Images

water-prik-dik.jpg

Drink je weleens water met prik? Dan denk je misschien dat je een verantwoorde keuze maakt, want het bevat immers, net als plat water, géén koolhydraten, vetten of andere voedingsstoffen. Toch is je geliefde glas bubbelwater misschien minder onschuldig dan het lijkt. Er is namelijk een aantal onderzoeken die een verband zien tussen prikwater en gewichtstoename. Ook zou het slecht voor je tanden kunnen zijn. Maar hoe zit het nu precies? Dr. Ludidi vond het maar lastig voor te stellen dat hij dat rood-gelabelde water voortaan zou moeten laten staan, dus ging hij op onderzoek uit. Dit zijn zijn bevindingen.

Vol vs verzadigd

First things first: werkt water verzadigend? Het is belangrijk om deze term te onderscheiden van een term die er erg op lijkt, namelijk vol zitten. Verzadiging heeft namelijk te maken met het gevoel van honger dat afneemt, waardoor je geen behoefte meer hebt om te eten. Vol zitten daarentegen is afgeleid van vullen en heeft te maken met het fysiek vullen van de maag. Dat hoeft dus niet per se te leiden tot minder honger.

"Door water te drinken raakt je maag wél vol, maar niet echt verzadigd. Dat heeft twee oorzaken: de eerste is dat water relatief snel weer uit je maag verdwijnt en de tweede is dat water nutriënt-arm is, waardoor er geen verzadigingshormoon wordt vrijgegeven je lichaam. En juist dit hormoon is belangrijk om je verzadigd te voelen. Prikwater zorgt wél voor meer vulling waardoor dit mogelijk meer verzadigend werkt," zegt Ludidi.

Is prikwater slecht voor je tanden?

Dat het drinken van veel drankjes met prik slecht is voor je tanden staat vast. Maar dat is vooral het gevolg van de grote hoeveelheid suikers die frisdranken met prik bevatten. Die suikers zorgen er namelijk voor dat bacteriën gaatjes kunnen gaan veroorzaken.

Ook het zuur in prik of gashoudende dranken speelt een rol bij de ontwikkeling van tandschade. Door het koolzuurgas dat wordt toegevoegd daalt de zuurgraad van de vloeistof, maar dit is nog niet het probleem. Er wordt namelijk ook zuur toegevoegd voor de smaak, zoals citroenzuur. Dit soort zuren zorgen ervoor dat de zuurtegraad zo erg daalt dat ze bij blootstellen wel echt schade aan het tandglazuur kunnen veroorzaken. En dit is niet alleen het geval bij frisdrank zoals cola, maar ook bij prikwater met een smaakje waarvan je misschien dacht dat het niet zoveel kwaad kon. Deze bevatten geen suiker, maar de zuren uit deze dranken zijn geen feestje voor je tanden. Dr. Ludidi adviseert dan ook om het vooral te houden bij neutraal prikwater

Kan prikwater je dik maken?

Als het geen frisdrank of bier is, dan kan dat bubbeltje niet zoveel kwaad toch? Think again. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat koolzuurgas in prikwater wel degelijk een effect heeft. En dat effect is dat prikwater, eenmaal in de maag, voor een grotere honger-respons zorgt. Ratten die een jaar lang alleen prikwater te drinken kregen, lieten meer gewichtstoename zien, dan hun mede-subjecten die alleen plat water dronken. Dat komt omdat prikwater de ghreline-afgifte vergroot. Ghreline is het hongerhormoon dat in de maagwand wordt geproduceerd. Long story short: na het drinken van prikwater, ervaar je meer honger dan wanneer je plat water drinkt.

Toch vindt Ludidi dat de resultaten uit dit onderzoek wel iets genuanceerd mogen worden. Er zijn namelijk maar weinig mensen die de hele dag door aan de Spa Rood zitten. Daarnaast kan het menselijk effect op langdurig veel prikwater drinken natuurlijk ook anders zijn dan bij ratten. Onderzoek zal dat nog moeten uitwijzen.

Feit blijft dat we prikwater niet helemaal als onschuldig weg kunnen zetten. "Maar" zegt Ludidi, "dat we ons daarvan bewust zijn helpt bij het maken van de juiste keuzes. En die zijn er."

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?