Slechte huid? Deze 5 'healthy' foods kunnen weleens de oorzaak zijn

Deze zogenaamde 'heilige boontjes' doen wellicht meer kwaad dan goed.

© Getty Images

Slechte-huid-Deze-5-healthy-foods-kunnen-weleens-de-oorzaak-zijn_img900.jpg

Je geeft een fortuin uit aan huidverzorging en hebt je volledige dieet omgegooid. Alles voor die zachte, gladde huid en gezonde glow, niet? Think again, want de voeding die je nu eet, en misschien niet eens echt lekker vindt, zou weleens bij kunnen dragen aan acne, psoriasis en andere huidproblemen. Laten we de 5 sneaky bastards eens onder de loep nemen!

1. Alles wat ‘low fat’ is

Als producenten het vet uit voedsel verwijderen, moeten ze de boel weer een beetje op smaak zien te brengen met iets anders. Helaas is dat ‘iets’ vaak suiker. Met andere woorden: ‘vetvrij’ of ‘laag in vetten’ betekent vaak gewoon ‘suikerbom’. Diverse studies laten zien dat suiker niet zo best is voor je huid en dat het de collageenvezels kan beschadigen. Gevolg? Je huid is minder goed in staat plekjes, puistjes en uitslag te herstellen.

Oplossing? Laat ‘low fat’ producten voor wat ze zijn en ga voor gezonde skin-boosters zoals avocado, noten, zaden en verse, wild gevangen vis.

>> Beautyfood: eet dit voor een stralende huid

2. Magere melk

In een van de grootste en langste onderzoeken naar de gezondheid van vrouwen, de Nurses’ Health Study, werden 77.761 verpleegkundigen voor een periode van 12 jaar bestudeerd. De proefpersonen die meer melk dronken dan tieners hadden meer last van acne dan degenen die minder melk dronken. Opvallend daarin was dat magere melk slechter bleek dan volvette melk. Naast de lactose, vermoedden de wetenschappers dat de aanwezigheid van hormonen en bioactieve moleculen in de melk nadelige effecten hadden op de huid.

Oplossing? Laat (wat vaker) de koeienmelk staan en ga voor ongezoete kokos- of havermelk.

>> Welke melk is gezond?

3. Plantaardige olie

Nee, gelukkig niet allemaal (pfieuw!), maar sommige oliesoorten kun je volgens bepaalde studies beter wel vermijden. ‘Voornamelijk de door de mens gefabriceerde transvetten en omega-6 meervoudig onverzadigde vetzuren die overvloedig aanwezig zijn in bepaalde plantaardige oliën, zoals mais- en sojaolie. In het moderne, Westerse dieet zien we deze vaak terugkomen in onderzoeken als het gaat om hart- en vaatziekten en obesitas’, aldus dokter Walter Willett, professor aan de Harvard School of Public Health.

Naast deze risico’s is ook uit andere onderzoeken gebleken dat sommige oliën meer kwaad dan goed doen voor je huid, omdat het ontstekingen aanwakkert.

Oplossing? Ga voor de oliesoorten die wél goed zijn, zoals extra vierge olijfolie, kokosolie en koolzaadolie.

4. (Volkoren) brood

Nee, dit geldt zéker niet voor iedereen. Gaat jouw lichaam lekker op granen en heb je nooit ergens last van? Dan is er niets aan de hand en kun je doorskippen naar punt 5. ‘Toch is het wel belangrijk om te weten dat uit onderzoek is gebleken dat 30% van de bevolking wellicht non-coeliakie achtige glutenintolerantie kan hebben’, zegt dokter Mark Hyman. Met andere woorden: je kan gevoelig zijn voor gluten zonder dat je per se coeliaki hoeft te hebben, en volgens deze studies zou dit ook een effect kunnen hebben op de conditie van je huid.

Oplossing? Als je klachten hebt na het eten van volkoren brood, wraps, of andere granen kan het zijn dat je glutensensitief bent. Ga naar je huisarts en bespreek dit. Ondertussen kun je gaan voor glutenvrije opties of een lekkere salade in plaats van brood.

5. Fruit smoothies

Wait, whut? Oké, het ligt iets genuanceerder. We bedoelen hiermee vooral de smoothies die je kant-en-klaar in de winkel koopt waar extra suiker aan toegevoegd is. En je verwacht het misschien niet, maar dat gebeurt inderdaad nog steeds. Groente-fruit smoothies die je zelf vers maakt? Helemaal prima! Maar kant-en-klaar suikeroverload varianten zijn niet per se goed nieuws voor je lijf, en dus ook voor je huid. Uit een studie met twee groepen ratten, waarvan één groep op een suikerrijk dieet werd gezet, bleek dat deze vaker leden aan kwalen zoals peroxidatie, glycatie (sneller verouderen) en huidschade.

Oplossing? Maak gewoon lekker je eigen shakes en smoothies! En dan het liefst niet alleen met fruit maar ook met groene (blad)groenten. Breng op smaak met citroen, bevroren blauwe bessen of frambozen voor je dagelijkse dosis antioxidanten en shinen maar, met je glowy perzikvelletje.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?