Doen je borsten pijn tijdens het hardlopen? Dit kunnen de oorzaken zijn
Raak niet meteen in paniek want de oorzaak kan heel onschuldig zijn.
© Getty Images - Halfpoint Images

Ben je lekker aan het hardlopen, krijg je plots een pijnscheut in je borst... Dit kan erg beangstigend aanvoelen. Maar, calm your titties, want hoewel de symptomen soms nogal eng kunnen zijn, zijn er talloze redenen (van minder ernstig tot ernstigere) voor die akelige pijn in je borst.
Dit kan de oorzaak zijn van pijn in je borst tijdens het hardlopen
1.Je bent een beginner
Als je een groentje bent op het gebied van hardlopen kan dat fysiek erg belastend zijn. En al helemaal als je niet erg actief bent op sportgebied. Je lichaam is niet gewend aan de impact van het hardlopen waardoor je gekke pijntjes kunt krijgen. De gouden tip: wees realistisch over wat je kan en wat je wilt bereiken. Begin bijvoorbeeld eerst eens met een stuk wandelen, waarna je het tempo rustig opvoert. Als je nog kunt praten met je hardloopmaatje dan zit je goed, maar als je zo erg buiten adem bent dat er niks meer uit je mond komt, dan kun je beter je tempo omlaag schroeven.
Een te zware ademhaling kan tijdens het hardlopen pijnlijk aanvoelen in de borst. Je kunt bijvoorbeeld steken. Doe het dus rustig aan zodat je een betere conditie opbouwt en je niet in ademnood komt. En verder, als je merkt dat de pijn meer 'uitwendig' zit en meer zeurend is dan stekend, dan kan het zijn dat je sport bh niet geschikt is voor het hardlopen. Tijdens het hardlopen draag je daarom het liefste een high-impact sport bh voor hardlopen (in de juiste maat).
2. Je spieren in je borst verkrampen
Net zoals de spieren in je benen kunnen de spieren rondom je ribbenkast ook verkrampen tijdens het hardlopen. Dit voelt aan als een scherpe pijn en is vaak erg plaatselijk. Als je beweegt kan dit gevoel verergeren.
Aangezien je niet veel kunt doen om deze inwendige spieren te trainen, kun je er wel voor zorgen dat je genoeg drinkt en je ademhaling aanpast. Als je de neiging hebt om te ademen in een symmetrisch ritme - bijvoorbeeld twee stappen bij de uitademing en twee bij de inademing - kun je het ook andersom proberen om te zien of dat helpt. Adem in voor twee stappen en uit voor drie.
3. Je hebt last van brandend maagzuur
Hardlopen oefent een hoge druk uit op onze spijsvertering. De toenemende spanning in je buik zorgt ervoor dat de spier onderaan je slokdarm je maaginhoud naar boven drukt - wat bijdraagt aan extra omhoogkomend maagzuur.
Om dit te verlichten en je eten in je maag te houden kun je het beste voor je hardloopsessie geen zware maaltijd eten. Wil je wel iets eten voor je training? Kies dan voor iets licht verteerbaars zoals een cracker, beschuit of banaan. Hierbij geldt: trial and error om erachter te komen welke voedingsmiddelen voor jou persoonlijk goed werken.
4. Je hebt een longaandoening
Er zijn een aantal longproblemen waarbij je tijdens het hardlopen pijn op de borst kunt ervaren. Een van de meest voorkomende vormen is astma. Als de diagnose astma bij je is vastgesteld kan pre-workout medicatie helpen bij het voorkomen van een astma-aanval tijdens het rennen. Ook is het verstandig om altijd een inhalator op zak hebben.
Een andere gevaarlijke, maar minder voorkomende oorzaak kan pneumothorax zijn, dit is een soort lekkage van lucht in de ruimte tussen je longen en de borstwand. Ook kun je een longembolie hebben, daarbij zit er een bloedstolsel in de slagader naar de longen toe. Deze problemen gaan beiden gepaard met het plotseling ontstaan van pijn en kortademigheid, dat niet weggaat als je uitrust. Mocht je denken dat je hier last van hebt, wacht dan niet langer en plan een bezoekje in bij de huisarts.
5. Je hebt hartproblemen
Des te harder je loopt, des te harder je hart moet werken. Maar als je een hartprobleem hebt waardoor je kransslagaders samentrekken - de ader die het bloed naar ons hart toebrengt - kan dit pijn doen in je borst. Je hart krijgt dan namelijk onvoldoende bloedtoevoer om normaal te functioneren tijdens het hardlopen.
Ook kan fysieke belasting een hartinfarct (een acute afsluiting van de kransslagader) of scheurtjes in de kransslagader veroorzaken. Hevige pijn, veel zweten, misselijkheid, braken, kortademigheid, duizeligheid en hartkloppingen worden bij deze hartproblemen heftiger naarmate je gaat bewegen. Als je weer gaat rusten kan deze pijn afnemen. Als je ook maar een klein beetje het vermoeden hebt dat je deze symptomen hebt, ga dan meteen naar een dokter. Bij twijfel kun je jezelf het beste altijd even laten nachecken.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?