6 Redenen waarom je regelmatig extreem raar droomt
En hoe je al die vreemde, en soms ook enge dromen de baas kunt worden.
© Getty Images

We dromen allemaal wel eens vreemd; het ene moment sta je naakt voor de klas, het volgende moment rijd je in een op hol geslagen auto over een snelweg met een unicorn op de bijrijdersstoel. Van het achternagezeten worden door een horrorfiguur tot naaktlopen in het openbaar - het is alleen geen pretje. Wil je voorkomen dat je de volgende keer weer in een nachtmerrie belandt? Zorg er dan voor dat je deze fouten niet meer maakt.
1. Je hebt pittig voedsel gegeten
Blijf uit de buurt van de chilipepers voor het slapen gaan. Pittig voedsel kan ervoor zorgen dat je nachtmerries krijgt. Deze foods zorgen er namelijk voor dat je stofwisseling, lichaamstemperatuur en hersenactiviteit op standje maximaal gaan werken. Vooral tijdens de REM-slaap (de fase waarin dromen plaatsvinden) kunnen deze effecten zorgen voor enge dromen.
2. Je slikt supplementen met melatonine
Als je moeite hebt met slapen kunnen melatonine supplementen je helpen met in slaap vallen en in slaap blijven. Maar melatonine kan er tegelijkertijd voor zorgen dat je heftiger droomt, omdat deze stof je dieper laat slapen. Je kunt het beste bij je dokter checken of jij een goede hoeveelheid tot je neemt. Een te hoge dosis kan leiden tot heftigere nachtmerries, en dat wil je juist voorkomen…
3. Je keek voor het slapen gaan tv
Als je vlak voor het slapen gaan nog aan de buis gekluisterd zit kan dat zorgen voor een aantal gekke droomsessies. Onze dromen ontstaan in ons onderbewustzijn, dus als je jezelf blootstelt aan een tv-programma (of zelfs een boek), dat voor jou een sterke emotionele betekenis heeft, kunnen deze (meestal nare) gebeurtenissen terugkomen in je dromen. Met andere woorden: ga niet voor een enge psychologische thriller als je nachtmerries wilt voorkomen. Kies eerder voor een gezellige Disney-film of je favoriete romantische komedie.
4. Je hebt slaapapneu
Mensen met slaapapneu kunnen hun dromen als levensecht ervaren. Dit komt omdat je ademhaling dan wordt beïnvloed tijdens het slapen en daardoor krijg je minder zuurstof. Dit zorgt ervoor dat je nachtmerries extra intensief zijn. Mocht je vaak vermoeid zijn, terwijl je wel aan je uurtjes slaap komt, is het verstandig om dit voor te leggen aan je dokter.
5. Je sliep gisteren niet goed
Als je een slaaptekort hebt is er een grote kans dat je de dag erna een grotere dosis REM-slaap krijgt. En je weet het: dit zorgt voor intensere dromen. Zorg dus dat je voldoende slaap en rust krijgt om enge dromen de baas te zijn.
6. Je bent gestresst
Alle stress die je gedurende de dag ervaart kan effect hebben op je dromen. Je brein probeert die negatieve emoties te verwerken in je REM-slaap waardoor je eng kan gaan dromen.