5 x recepten voor de lekkerste én gezonde muffins

Geef je standaard muffins een healthy twist met deze tips.

© Getty Images

muffins.png

Bij een muffin denk je waarschijnlijk meteen aan een gigantische (ongezonde) suikerbom - wat jammer is, want ze zijn natuurlijk erg lekker. Daarom bedachten wij deze kleine aanpassingen voor de standaard muffinrecepten, zodat ze een gezonde twist krijgen. Op deze manier kun jij ongegeneerd snoepen van deze heerlijke traktaties. Dit zijn de recepten voor de meest gezonde muffins om je vingers bij af te likken.

1. Banaan/Blueberry muffins

Deze muffins zorgen voor een echte energieboost dankzij de kalium in de bananen. Ze zijn bovendien ook geschikt voor mensen die niet tegen lactose kunnen of een paleodieet volgen.

Voor 12 muffins

Ingrediënten

  • 500 g gepureerde banaan
  • 4 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl vanille extract
  • 100g amandelboter
  • 75g kokosmeel
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 300g blueberries

Zo maak je het

  1. Mix de bananen, eieren, olie, vanille en amandelboter in een kom.
  2. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe, met als laatste de bosbessen. Roer alles goed door elkaar.
  3. Vul de muffinvormpjes en bak ze voor ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden.

2. Spinaziemuffins

Dankzij deze koolhydraat- en suikerarme muffins krijg jij je portie groentes wel binnen. Dat wordt smullen met deze groene traktaties.

Voor 12 muffins

Ingrediënten

  • 80 g verse spinazie
  • 2 eieren
  • 2 tl vanille extract
  • 15 g gesmolten kokosolie
  • 250 g havermeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 10 g chiazaad
  • 10 g pompoenpitten

Zo maak je het:

  1. Voor deze smakelijke variant moet je de spinazie, eieren, vanille en de kokosolie goed mixen in een keukenmachine.
  2. Meng de resterende ingrediënten in een andere kom en voeg alles daarna samen.
  3. Zet de muffins in de oven voor 20 minuten op 180 graden.

3. Kaneel muffins

De kaneel in deze suikervrije muffins zorgt voor een goede regulering van je bloedsuiker en geeft je snel een verzadigd gevoel. Een win-win-situatie dus!

Voor 12 muffins

Ingrediënten

  • 200g gebroken lijnzaad
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 5 eieren
  • 125ml water
  • 80ml gesmolten kokosolie

Zo maak je het:

  1. Meng het lijnzaad met het bakpoeder en de kaneel in een grote kom en mix alles goed door elkaar.
  2. Breek de eieren in een kom en voeg het water en de olie toe. Het beste kun je dit mixen in een keukenmachine voor ongeveer 30 seconden. Doe dit tot het mengsel een schuimachtige substantie heeft aangenomen.
  3. Laat het mengsel 3 minuten rusten. Nu kun je alles samenvoegen en het in de muffinvormpjes doen.
  4. Zet ze ongeveer voor 15 minuten in de oven op 200 graden.

4. Cacaomuffins met appel

Deze muffins vol vitamine C houden de dokter ver bij je vandaan. Ze zijn een onmisbaar wapen in je arsenaal om je immuunsysteem gezond te houden. Dat is nog eens mooi meegenomen.

Voor 12 muffins

Ingrediënten

  • 85 g bloem
  • 65 g volkorenmeel
  • 50 g rauwe cacao
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl kaneel
  • 2 appels in blokjes gesneden
  • 30 g walnoten
  • 2 eieren (alleen het eiwit)

Zo maak je het:

  1. Meng de bloem, het bakpoeder en de kaneel in een kom.
  2. In een andere kom mix je de appels met het eiwit. Doe er ook de walnoten bij.
  3. Meng nu alles samen en vul de muffinvormpjes.
  4. Bak ze voor ongeveer 15 minuten goudbruin op 200 graden.

5. Havermoutmuffins

Perfect als ontbijt of tussendoortje om de stevige trek te stillen.

Voor 12 muffins

Ingrediënten

  • 300g havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 tl kaneel
  • 125ml water
  • 100g blueberries

Zo maak je het:

  1. Meng de havermout, de eieren, het bakpoeder, de kaneel en het water in een kom.
  2. Vul de muffinvormpjes en strooi de blueberries er overheen.
  3. Zet de muffins voor ongeveer 30 minuten in de oven op 170 graden.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?