8 Redenen waarom je onregelmatig ongesteld bent

En tips voor hoe je ermee om kunt gaan.

© Getty Images

onregelmatig-ongesteld.jpg

Sommige vrouwen hebben het geluk dat ze bijna op de minuut af weten wanneer ze ongesteld moeten worden, terwijl het voor anderen altijd een verrassing blijft. Heb je pas sinds kort last van een onregelmatige menstruatie en heb je geen idee waardoor dat komt? Wellicht staat de oorzaak hier tussen…

1. Je bent net begonnen/gestopt met de pil

Wanneer je begint met de pil slikken duurt het een paar maanden voordat je lichaam gewend is aan de hormonen. Hierdoor kan je menstruatie onregelmatig worden. Wanneer je lichaam eenmaal gewend is aan de hormonen zul je hier geen last meer van hebben. Ook wanneer je stopt met de pil slikken kan het een paar maanden duren voordat je menstruatiecyclus weer ‘normaal’ is. Je lichaam moet namelijk je hormoonspiegel weer in balans krijgen en dit kan even duren!

2. Je gebruikt medicatie

Sommige medicijnen, vooral anti-depressiva, hebben impact op je oestrogeen- en progesteronlevels. En laten dit nou net de hormonen zijn die verantwoordelijk zijn voor je ovulatie en menstruatie. Het gebruik van dit soort medicijnen kan er dus voor zorgen dat je cyclus onregelmatig wordt. Merk je dat je de laatste tijd veel last hebt van onregelmatigheden? Neem dan contact op met je huisarts om er zeker van te zijn dat het om een bijwerking van je medicijnen gaat.

3. Je bent heel erg gestrest

Wanneer je gestrest bent maakt je lichaam veel cortisol aan. Ook cortisol heeft een effect op hoeveel oestrogeen en progesteron je lichaam aanmaakt. Als je cortisolniveau stijgt, is de kans groot dat de andere twee hormonen uit balans zijn. Hierdoor kun je onregelmatig ongesteld worden. De oplossing? Probeer wat te ontspannen!

4. Je hebt PCOS

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een hormonale afwijking die ervoor zorgt dat er kleine cystes op je eierstokken ontstaan. Hierdoor krijg je last van een onregelmatige ovulatie. Je kunt PCOS herkennen aan symptomen als onregelmatig menstrueren, het krijgen van hormonale acne en onverklaarbaar aankomen. Als je een van deze symptomen hebt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts – PCOS kan het risico op onvruchtbaarheid, miskramen, diabetes en hartziekten verhogen.

5. Je bent een topatleet

Je menstruatie zal niet worden beïnvloed door je wekelijkse bootcamp of fitness-uurtje, maak je maar geen zorgen! Maar als je regelmatig op hoog niveau de benen uit je lijf traint (zoals een triatleet of een marathonloper), is er de kans dat je last krijgt van onregelmatig menstrueren of zelfs niet meer ongesteld wordt. Wanneer je een lange tijd heel intensief sport, heeft je lichaam veel energie nodig. Menstrueren kost energie en daarom zal je lichaam hier uit reactie mee stoppen om zo energieverlies te voorkomen.

6. Je loopt tegen de overgang aan

Wanneer je als tiener voor het eerst ongesteld wordt, kan het een tijdje duren (soms zelfs jaren) voordat je regelmatig menstrueert. Ook wanneer je de overgang nadert kunnen je menstruaties minder regelmatig worden. Je lichaam is zich namelijk aan het voorbereiden om te stoppen met ovuleren en menstrueren. Hier hoef je je dus niet druk over te maken, it’s in our nature!

7. Je geeft borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft, kunnen je hormoonlevels nogal schommelen. Dat kan ervoor zorgen dat je cyclus nogal onregelmatig zal zijn (als je dan überhaupt alweer ongesteld wordt, want veel vrouwen worden niet ongesteld totdat ze helemaal stoppen met borstvoeding geven). Ook kan je menstruatiecyclus na de geboorte van je kindje permanent afwijken, of je nou nog borstvoeding geeft of niet.

8. Je bent zwanger

Deze is waarschijnlijk behoorlijk voor de hand liggend: zwangerschap is een van de meest voorkomende redenen voor een onregelmatige of uitblijvende ongesteldheid. In het eerste stadium van je zwangerschap kun je ook last hebben van lichte bloedingen, dus laat dit je niet van de wijs brengen. Je kunt altijd een zwangerschapstest doen voor de zekerheid!

Lees ook:

>> 7 manieren om een opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie te verminderen

>> Waarom je pijnlijke borsten hebt tijdens de menstruatie

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?