Oeps… Deze healthy foods zorgen voor winderigheid
Let talk about gas, baby...
Voel je je opgeblazen, moet je vaak boeren of ben je wat meer windy dan normaal? Het kan in sommige situaties ongemakkelijk zijn, maar toch is het de normaalste zaak van de wereld. Gassen ontstaan tijdens het verteren van voedsel of het doorslikken van teveel lucht tijdens het eten. Ze zijn ook nuttig; zonder gassen zou je bijvoorbeeld verstoppingen kunnen krijgen en daar wordt niemand vrolijk van.
Maar nuttig of niet, soms zijn gassen gewoon echt niet welkom (zoals tijdens een romantische avond met je lover...). Handig om te weten dat je onderstaande foods dan even beter niet kunt eten als je embarrassing moments wilt voorkomen...
Deze producten zorgen voor winderigheid
1. Voeding met veel vezels
Bonen, erwten en de meeste fruitsoorten bevatten vezels die gemakkelijk in water oplossen en een gelachtige substantie vormen in de darmen. Oplosbare vezels worden niet afgebroken totdat ze aankomen in de dikke darm, en dat is de oorzaak dat ze voor gassen kunnen zorgen.
Toch kun je jouw lichaam hieraan laten wennen (want vezels zijn wel heel gezond!). Verminder deze high-fiber foods voor een tijdje en bouw het vervolgens langzaam weer op. Op deze manier kun je zelf goed in de gaten houden hoeveel vezels je lijf kan verteren, zonder opgeblazen gevoel en buikpijn.
2. Zetmeelrijke producten
Het lichaam heeft moeite met het volledig verteren van zetmeelrijke groenten zoals aardappelen en mais. De enzymen die daarvoor nodig zijn, zijn onvoldoende aanwezig in ons lichaam dus de resten van deze voedingsmiddelen worden in de dikke darm door bacteriën verteerd. Dit proces zorgt voor gassen zoals kooldioxide, waterstof en – bij één derde van de bevolking – methaan, wat resulteert in een scheet. Of meer dan één...
Heb je het idee meer last te hebben van winderigheid dan anderen, dan kun je een lichte verstoring hebben van twee soorten bacteriën; een die waterstof produceert en een andere die dit vernietigt. Dit kan verder weinig kwaad, behalve dan eeehh... ja, dat er een luchtje aan zit.
3. Bonen met raffinose
De meeste foods met koolhydraten kunnen leiden tot gassen, maar met name de varianten waar het complexe suiker raffinose in zit zijn de boosdoeners. Raffinose zit onder andere in (gebakken) bonen en linzen, maar ook in spruitjes, broccoli, asperges, en koolsoorten zoals zuurkool en bloemkool.
4. Fructose
Fruit is lekker. Fruit is gezond. We love fruit! Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen.
Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi’s. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee. Groenten met fructose zijn onder andere uien en artisjokken.
5. Foods met sorbitol
Sorbitol is een gasproducerende suikersoort, die vaak in light producten te vinden is. Omdat het niet volledig wordt geabsorbeerd door de dunne darm, gaat het langs de dikke darm waar het in te grote hoeveelheden kan zorgen voor flatulentie en diarree. Nog een goede reden om niet te vaak voor light producten te gaan, dus.
De beste manier om gassen tegen te gaan is letten op wat je eet en hoe je het combineert. Mocht het niet helpen en heb je er echt last van? Ga dan bij de huisarts lang om te testen of je last hebt van een andere klacht of aandoening, zoals verstopping, een prikkelbaar darm syndroom, lactose-intolerantie of andere darmziekten.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?