EHBO: 5 tips die de scherpe smaak van pittig eten verhelpen
Wanneer je iets hebt gegeten wat te scherp was, is waarschijnlijk het eerste wat je doet een koud glas water drinken.
© Getty Images

Maar dat moet je juist precies niet doen! De olie van de pepers en scherpe kruiden lost namelijk niet op in water, maar verspreidt zich juist nog meer door je mond waardoor de pijn alleen maar erger wordt. Wat moet je dan wel doen? We hebben hieronder wat tips voor je op een rijtje gezet.
1. Zuivel
Melk en andere zuivelproducten zoals ijs, yoghurt, room, boter of kaas eten. Capsaïcine is de stof in pepers die het branderige gevoel in je mond veroorzaakt. In zuivelproducten zit het eiwit caseïne en dat helpt om capsaïcine af te breken. Succes gegarandeerd.
2. Zetmeel
Brood, rijst, aardappelen en andere voedingsmiddelen met veel zetmeel eten. Zetmeel zorgt voor een soort afscheiding tussen de capsaïcine en je mond waardoor je de pijn minder voelt.
3. Suiker
Suiker breekt capsaïcine niet af, maar leidt de aandacht van je zintuigen tijdelijk af. Het werkt minder goed dan zuivelproducten, maar wanneer je die niet bij de hand hebt, is het een bruikbaar alternatief. Bedek je tong een poosje met een laagje suiker en spuug het daarna weer uit.
4. Zuur
Citroen, limoen, sinaasappel en ananas: het zuur in deze vruchten helpt om het effect van de capsaïcine te neutraliseren.
5. Pure chocolade
Pure chocolade: het hoge vetgehalte in pure chocolade verwijdert de capsaïcine. Goed excuus om een extra blokje te nemen!