Misofonie: zo heftig is het als je écht niet tegen 'eetgeluiden' kan

Ook jij vindt het irritant wanneer je iemand hoort smakken of met een pen hoort klikken. Maar deze 'onschuldige' geluiden zijn voor mensen met misofonie echt ondraaglijk.

© Getty Images

Misofonie.jpg

Wat is misofonie?

Misofonie betekent letterlijk 'haat van geluid'. Het is een psychische aandoening waarbij iemand intense gevoelens van irritatie, walging of woede ervaart bij het horen van ogenschijnlijk onschuldige geluiden. Dit zijn meestal menselijke geluiden, zoals eetgeluiden (smakken, slikken, afbijten) en keel- en neusgeluiden (niezen, hoesten, neus ophalen). Ook ademhaling of stemgeluiden kunnen intense woede veroorzaken.

Andere geluiden kunnen tevens triggers zijn, zoals het klikken met een pen, typen op een toetsenbord, met een lepeltje roeren of zelfs een zak chips openen. Daarnaast kan er irritatie worden opgewekt door bewegingen, zoals het wiebelen met een been of voet, frunniken aan je haar en kauwbewegingen.

Hoe ontstaat misofonie?

Hoe misofonie ontstaat is nog onduidelijk. Wel is bekend dat deze aandoening meestal opkomt wanneer iemand tussen de acht en de twaalf jaar oud is. Met tot gevolg dat reflexmatige emotionele reactie op externe triggers, vermijdingsgedrag en een grote impact op je (sociale) leven.

Iemand zonder misofonie kan ergernissen van zich afzetten, mensen met misofonie kunnen dat niet of nauwelijks: hun aandacht wordt onbewust naar de triggers toe getrokken. Om deze intense emoties te ontlopen, ontwijken misofoniepatiënten situaties en personen die veel triggers veroorzaken. Dit kan uiteenlopen van een kamer verlaten tot zichzelf sociaal gezien compleet isoleren.

Leven met misofonie

Misofonie kan een enorme impact hebben op je leven. Zo heeft de 16-jarige Denise het meest last van haar triggers tijdens het avondeten: 'Daar voel ik me het meest op mijn gemak, dus pik ik geluiden sneller op. Ik heb op dat moment weinig afleiding, hoewel er omwille van mij altijd muziek aan staat.' Tijdens maaltijden is ze dan ook vrijwel altijd stil en wil ze zo snel mogelijk van tafel af.

Daarnaast kampt Denise vaak met schuldgevoelens: 'Ik kan mensen onbewust heel boos aankijken als ze een geluid maken waar ik niet tegen kan, ook al weet ik dat ze hier niks aan kunnen doen.' Onbegrip speelt een grote rol in haar leven: 'Mensen vinden het raar dat ik zo'n last heb van geluiden. Op school gebruiken ze ze soms zelfs om mij op de kast te jagen. Ik voel me telkens heel schuldig als ik mensen erop aanspreek, ze snappen gewoon niet hoeveel last ik er van heb.'

Is er een oplossing voor misofonie?

Heb je ook last van misofonie? Om irritatie te vermijden kijk je beter niet naar de geluidsbron, want dat versterkt de irritatie alleen maar. Verleg je aandacht door je op iets of iemand anders te focussen. Vermijd geluiden niet door oordopjes te dragen - geluid uitsluiten verergert het effect juist wanneer je de triggers wel kunt horen.

Professionele hulp

Als het omgaan met deze aandoening zelf niet lukt, kan je voor professionele hulp terecht bij het AMC. In het Amsterdams Medisch Centrum wordt een gespecialiseerde, intensieve behandeling aangeboden. Klinisch psycholoog Arnoud van Loon is werkzaam in het AMC. 'Vier jaar geleden zijn we hier met behandelen begonnen toen er een aantal mensen met dezelfde klachten kwam. Ondertussen hebben we tussen de 300 en 350 patiënten behandeld', legt Van Loon uit. 'Mensen met een dwangstoornis confronteren we normaliter met hun angst, maar bij mensen met misofonie bleek dat een averechts effect te hebben.'

Bij AMC's nieuwe behandelmethode, verspreid over acht dagdelen, ligt de focus op ontspanningstraining en aandachtstraining. 'Aan de hand van deze trainingen leren patiënten rustig te worden en om hun aandacht te verleggen wanneer ze worden getriggerd. Met filmpjes en reclamespots leren we ze om positieve associaties te maken bij vervelende geluiden. Deze trainingen vinden plaats in groepsvorm, omdat herkenning bij anderen veel invloed kan hebben op het succes van de behandeling.

Meer weten? Check de website van het AMC voor mee informatie.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?