Dit is de reden dat je koriander vies vindt (of juist heel lekker)
Vind je koriander naar zeep smaken? Blame your parents. De oorzaak zit namelijk in je genen.
© Getty Images - istetiana

Er is geen kruid op de wereld waar de meningen zo over verdeeld zijn als over koriander. Waar de een de groene smaakmaker het liefst overal overheen strooit, vindt de ander een gerecht er compleet door verpest. Waarom vindt de een koriander zo vies en de ander zo lekker? En hoe kan het dat de smaak van koriander voor sommige iets van zeep weg heeft? Dit heeft alles te maken met je genen. Of je koriander wel of niet lekker vindt, schijnt namelijk genetisch te zijn bepaald.
Waarom smaakt koriander voor sommigen naar zeep?
Of je een koriander lover of hater bent, is waarschijnlijk genetisch bepaald. Onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature legt het verband tussen onze geur- en smaakreceptoren en het gen dat verantwoordelijk is voor het zeepsmaak-effect. Het gen dat hierin een belangrijke rol speelt, is OR6A2. Mensen die bepaalde varianten van dit gen bezitten, ervaren de smaak van koriander als zeepachtig. Dit heeft te maken met de aldehyden. Een groep chemische verbindingen met een sterke geur, die zowel in koriander als in zeep zitten. Hierdoor ervaren mensen met deze variant van het gen een zeepachtige smaak, terwijl mensen zonder deze variant dit niet proeven.
Aan het onderzoek deden bijna 30.000 mensen mee. Hiervan bleek één op de zes deelnemers koriander naar zeep te vinden smaken. Een verband dat niet zomaar uit de lucht komt vallen. Bij het ontleden van het groene kruid ontdekten scheikundigen zes verschillende vetmoleculen die sterk lijken op stoffen die in zeep worden gebruikt. Hierdoor proeven sommige mensen bij het eten van koriander een onaangename, chemische smaak, terwijl anderen juist de frisse, citrusachtige tonen proeven.
De culinaire toepassingen van koriander
Koriander is een veelzijdig kruid en geliefd in keukens over de hele wereld. Van pittige korianderrecepten tot subtiele smaakversterkers, het groene goedje geeft een verrassende twist aan tal van gerechten.
Of je nu houdt van spicy curry’s, frisse salsa’s of geurige salades, je kunt met koriander in de keuken alle kanten op. Zo kunnen de verse blaadjes worden gebruikt als garnering of als smaakmaker, terwijl gemalen of geroosterde korianderzaadjes een diepere, warmere smaak geven aan gerechten als soepen, stoofschotels en marinades.
Koriander in internationale keukens
Koriander wordt gebruikt in de keukens van vele landen. Zo is het in de Mexicaanse keuken een onmisbaar ingrediënt in taco’s en salsa's en geliefd vanwege de combinatie met limoen en chilipeper. Ook in Thaise gerechten en Indiase recepten wordt het kruid veel gebruikt. Zowel het blad als het zaad is bijvoorbeeld een essentieel onderdeel van Thaise en Indiase curry’s.
Hoe gebruik je korianderzaad?
Niet alleen de blaadjes, maar ook korianderzaad wordt veel in gerechten gebruikt. De zaadjes geven een milde, nootachtige smaak en worden onder andere gebruikt in stoofschotels. In Indiase en Midden-Oosterse gerechten wordt koriander vaak in een kruidenmix gecombineerd met ingrediënten als komijn, kaneel en venkel. Door de milde smaak van het zaad is koriander ideaal geschikt voor marinades en kruidenmengsels. Het wordt soms zelfs toegevoegd aan brooddeeg of thee, voor een subtiele kruidige touch.
Alternatieven voor koriander
Ben jij een van de pechvogels die koriander naar zeep vindt smaken? Niet getreurd. Er zijn gelukkig genoeg opties om koriander te vervangen zonder dat de smaak verloren gaat. Zo is peterselie een van de beste alternatieven voor koriander en ook dille, munt en Thaise basilicum zijn goede vervangers.
Wanneer gebruik je peterselie in plaats van koriander?
Peterselie is een goede vervanging voor koriander. Het is een mild kruid met een frisse smaak, zonder de citrusachtige tonen van koriander. Een smaakvol alternatief dat veel wordt gebruikt in Mexicaanse en Mediterrane gerechten.
Andere frisse alternatieven: dille en munt
Ook dille en munt bieden een goed alternatief voor koriander. Beide zijn frisse kruiden die een goede vervanging bieden in bijvoorbeeld salades.
Tips om koriander lekkerder te maken
Ben je niet dol op koriander, maar wil je het toch een kans geven? Er zijn verschillende tips om koriander lekkerder te maken. Zo kun je de smaak bijvoorbeeld verminderen door het te combineren met citrusvruchten of door het fijn te hakken, waardoor de smaak minder intens wordt.
Combineer koriander met citroen of limoen
Wist je dat koriander en citrus een perfecte match zijn? Dit komt doordat citrus de scherpe, zeepachtige tonen van koriander verzacht en de frisse, kruidige smaak versterkt. Vooral koriander met limoen is een veelgebruikte combinatie in salsa’s, dressings en curry’s. Het zuur van de limoen maakt de bittere zeepachtige smaak milder, waardoor de smaak van koriander verbetert.
Fijnhakken vermindert de intensiteit
Ook het fijnhakken van de blaadjes is een manier om de smaak van koriander milder te maken. Hiermee wordt de koriander gelijkmatiger verdeeld over het gerecht, wat de geur en smaak minder intens maakt.
Is koriander iets voor jou? Probeer het uit!
Ondanks dat de liefde voor koriander dus voor een groot deel bepaald wordt door je genen, kun je koriander wel leren waarderen. Probeer koriander dus eens wat vaker uit!
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?