5 Dingen die je nooit moet doen met je tampon

Belangrijke info over tampons, want deze gewoontes kunnen invloed hebben op je gezondheid. Maak deze fouten daarom niet.

Tampons; we zijn ontzettend blij dat ze bestaan, maar het is wel van belang dat je ze goed gebruikt. Waarschijnlijk is het gebruik van tampons al zo'n gewoonte geworden dat je niet meer stilstaat bij wat je precies doet. En dat kan gevaarlijk zijn, want hoe onschuldig ze ook lijken, tampons kunnen je goed ziek maken. Daar is het onderstaande artikel het bewijs van.

> Shocking: deze vrouw lag op sterven door een vergeten tampon

De hoogste tijd dus voor een opsomming van een aantal fouten die je niet moet maken, omdat deze dingen effect kunnen hebben op je gezondheid. Denk aan infecties en een uitgedroogde vagina. No, thanks!

Tips over tampons: doe dit nooit.

1. Je draagt al een tampon voordat je ongesteld bent

Het is niet verstandig om een tampon te gebruiken als je (nog) niet ongesteld bent of hem te gebruiken om afscheiding op te vangen. Tampons zijn alleen bedoeld voor de periode tijdens je menstruatie.

Gebruik je wel een tampon als je niet ongesteld bent, dan kan je vagina uitdrogen. Oh, en afscheiding is heel normaal. Het is een teken dat alles 'down there' goed functioneert. Dus maak je daar niet druk om! Heb je er toch last van, maak dan gebruik van een inlegkruisje.

2. Je tampon alsnog in doen als hij al een tijdje uit de verpakking is

Just to be sure: wanneer je tampon niet meer in de plastic verpakking zit, kun je hem echt beter niet meer gebruiken. Wie weet waar hij al gelegen heeft? Ook al heeft hij alleen in je kastje in de wc of badkamer gelegen, de kans dat er toch bacteriën op zitten is heel groot. En die wil je niet in je vagina. Echt. Niet.

3. Je laat je tampon te lang zitten

Een tampon te lang in je vagina laten zitten kan heftige gevolgen hebben, bijvoorbeeld het Toxic Shock Syndroom, ook wel bekend als de tamponziekte. Meer info over de symptomen en het voorkomen van deze infectieziekte vind je via de onderstaande link.

> Wat elke vrouw moet weten over de 'tamponziekte'

4. Niet je tampon verwisselen nadat je gepoept heb

De kans is groot dat er poepbacteriën achterblijven op het touwtje van je tampon. Dat klinkt niet fris, en dat is het ook niet. Daarom weet je wat je te doen staat na een grote boodschap, tenzij je zit te wachten op een infectie.

5. Je gebruikt maar één soort tampons

In het begin van je menstruatie heb je andere tampons nodig dan helemaal aan het eind van je menstruatie. Aan het einde van je menstruatie, wanneer je bijna niet meer ongesteld bent, kun je best een wat kleinere tampon gebruiken. Logisch ook, want dat zit veel fijner.

Via: cosmopolitan.nl

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?