Kombucha: is dit drankje echt zo gezond?

Wist je dat het alcoholisch is, bijvoorbeeld?

Een tijdje geleden dook kombucha ineens op, op de menukaart van menig horecazaak en niet veel later kon je het ook gewoon in de supermarkt krijgen. Wat het is: een gefermenteerde, licht koolzuurhoudend drankje – of thee – met een te verwaarlozen 0,5% alcohol. Het schijnt van álles en nog wat te doen voor van álles en nog wat. De claims: het verhelpt spijsverteringsproblemen, is heilzaam voor je gewrichten, versterkt je immuunsysteem, helpt je lichaam ontgiften dankzij glucuronzuur en doet wonderen voor je huid. Het schijnt al een duizend nog-wat-nog-wat jaren te bestaan en oorspronkelijk uit het Oosten te komen.

Dit zit er in kombucha

Kombucha wordt gemaakt van zwarte of groene thee, water, een kombucha-zwam (scoby) en suiker. Voor wie het maken wil, moet een beetje geduld hebben, want het is dus een gefermenteerde drank, wat betekent dat je het al gauw zeven tot veertien dagen moet laten fermenteren. Hoe je het precies maakt, vertellen ze je hier.

Goed. Dat gezegd hebbende: is er ook reden tot vreugdedansjes voor kombucha (of, op z’n Nederlands: komboecha)? Ja, knikt de een vastberaden. Nee, schudt de ander met stelligheid. Eerst maar ’ns de voorstanders. Mirjan Blanken van Eat Pure Love schrijft dat kombucha (net als ieder gefermenteerd product) goede probiotische bacteriën bevat die een belangrijke rol spelen bij een gezonde spijsvertering. En zoals je hier kunt lezen, is een goede darmgezondheid heel belangrijk voor een sterk immuunsysteem. Naast het effect op de spijsvertering bevat kombucha volgens Mirjam ook veel vitamine C wat het immuunsysteem ondersteunt.

Hoe gezond is kombucha?

Maar wacht toch maar even met juichen, want wetenschappers zijn er nog niet uit. Ben Witteman, buitengewoon hoogleraar voeding en darmgezondheid vertelt aan het Parool: 'Dat kombucha goed is voor je darmen is niet bewezen.' Dat wil overigens ook niet zeggen dat het óngezond is. 'Thee is niet ongezond, en de bacteriën ook niet. Er zit bovendien bijna geen alcohol meer in, dus voor wijn is het een goed alternatief. Je kunt het prima drinken, maar vooral omdat het gewoon lekker is.'

De waarheid ligt bij kombucha dus in het midden. Er is simpelweg nog te weinig onderzoek gedaan om er harde uitspraken over te doen. Het is in potentie een gezond, smaakvol drankje dat in vergelijking met frisdranken een stuk minder suiker en calorieën bevat (30 calorieën per acht gram). Zoals met veel dingen in het leven: geniet er lekker van, maar doe het met mate.