Sporten met een kater? Dit wil je erover weten
Mocht je dit lezen vanuit je brakke bed: sterkte.
© Getty Images - Yana Iskayeva

Je herkent ‘t vast: je staat gezellig in de kroeg maar herinnert je ineens dat je over een paar uur die HIIT-les hebt staan. Bummer. Dan kun je een aantal dingen doen: je maakt rechtsomkeert naar huis, drukt op die annuleer-knop of je staat morgen in de les met je hoofd (en maag) op standje draaimolen. Wat is dan eigenlijk verstandig?
Het effect van alcohol op je sportprestaties
Dat je je lichaam geen plezier doet met een glas alcohol, hoeven we je niet te vertellen. Een zogenaamd onschuldig glas wijn verhoogt, zoals we hier schreven, het risico op onder meer hart- en vaatziektes en verschillende soorten kanker. Ook je sportprestaties gaan door alcohol achteruit. Dat is niet wat je wilt horen, we get it, maar we gaan je wel vertellen hoe het zit.
Volgens het Trimbos Instituut zorgt het drinken van alcohol ervoor dat je meer plast. Combineer je dit met het verliezen van vocht (lees: zweet) tijdens het sporten, dan heb je een grotere kans op uitdroging. Ook kan alcohol invloed hebben op je hormoonbalans en daarmee de kwaliteit van je slaap, stemming en metabolisme. En daarmee zijn we er nog niet. Alcohol kan namelijk de aanmaak van eiwitten in je spieren na het sporten verstoren. Deze eiwitten heb je hard nodig om te herstellen, je (gezondheids)doelen te halen en om bijvoorbeeld blessures te voorkomen.
Sporten met een kater: doen of niet doen?
Of je je sportles trotseert of beter onder de dekens kunt duiken, hangt natuurlijk af van de ernst van je kater. Experts vertellen aan The Huffington Post dat je in ieder geval niet hoeft te verwachten dat je prestaties op z’n best zijn. Dr. Jarvis: ‘Afgezien van hoofdpijn, ben je waarschijnlijk chagrijnig en heb je weinig energie. Je work-out zal daarom veel zwaarder voelen. Bovendien kan er nog alcohol in je systeem zitten. Dit tast je coördinatie aan en maakt het moeilijker om je grenzen te herkennen, bijvoorbeeld bij het kiezen van gewicht. Hierdoor loop je een groter risico op langdurige blessures.’
Twijfel je of je gaat sporten met een kater? Dan is het - waarschijnlijk tot je opluchting - beter om een keer over te slaan.
Kun je een kater ‘uitzweten’?
Daar kunnen de experts kort over zijn: nee. Aan The Huffington Post vertelt Leyshon: ‘Geen enkele hoeveelheid lichaamsbeweging kan de effecten van een kater verminderen, dus is het beter om te rusten en veel water te drinken in plaats van te trainen. De enige manier om alcohol uit je bloedbaan te krijgen, is door rustig af te wachten.’ Zo, hebben we die ook weer uit de lucht geholpen.
Do’s en dont’s als je sport met een kater
De makkelijkste manier om sporten met een kater te voorkomen, is natuurlijk door de avond ervoor minder of niet te drinken. Mocht je toch met een kater bij die HIIT-les staan, zorg er dan voor dat je voldoende water drinkt om vermoeidheid en spierkrampen te verminderen. Daarnaast kun je beter geen PR’s willen verbreken of experimentele oefeningen doen. Bewaar die maar voor de ochtenden waarop je wél fris uit bed springt.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?