Dit is de reden dat niet alle wijn vegan is
Dacht je dat jouw favo drankje alleen van druiven was gemaakt? Think again!
© Getty Images - Yulia Petrova

Wijn wordt gemaakt van druiven. Je zou dus denken dat wijn daarom altijd vegan is. Toch zit dit helaas net even anders. Niet alle wijn is namelijk veganistisch. Dit komt doordat in het productieproces vaak dierlijke producten worden gebruikt. Hoe zit dit en hoe weet je of een wijn vegan is? Wij zochten het uit.
Waarom is niet alle wijn veganistisch?
Wijn wordt van druiven gemaakt en is daarom van plantaardige afkomst. Wat maakt wijn dan niet vegan? Voordat de flessen in de schappen komen, wordt de drank geklaard en gefilterd. Tijdens deze processen worden vaak dierlijke producten gebruikt. Dit gebeurt vooral tijdens het klaringsproces van de wijn. Dit is een proces waarbij onzuiverheden uit de wijn worden gefilterd, zodat het een heldere vloeistof wordt. Hierbij worden vaak dierlijke producten zoals eiwit, gelatine of vislijm gebruikt. Deze producten worden niet altijd volledig uit de wijn gefilterd, wat ervoor zorgt dat wijn soms dierlijke producten bevat.
Welke dierlijke producten worden gebruikt?
Er zijn verschillende dierlijke producten die tijdens het klaringsproces van wijn kunnen worden gebruikt. Zo wordt eiwit vaak aan de wijn toegevoegd om tannines te binden en de wijn te verzachten. Caseïne, een eiwit dat voorkomt in melk, wordt ingezet om onzuiverheden uit de wijn te verwijderen. Vislijm, afkomstig van visblazen, wordt gebruikt om de wijn te stabiliseren. Deze dierlijke producten helpen de wijn te verfijnen, maar zorgen er ook voor dat de wijn niet geschikt is voor vegans.
Zijn biologische wijnen altijd vegan?
Is biologische wijn dan wel veganistisch? Ook hier moeten we je helaas teleurstellen. Hoewel er bij biologische wijn geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, worden voor deze wijnen vaak dezelfde klaringsmethoden gebruikt als voor gewone wijn. Hierdoor is ook biologische wijn dus niet automatisch vegan.
Wat is dan het verschil tussen biologische wijn versus vegan wijn? Dat zit in het klaringsproces. Waar bij biologische wijnen hetzelfde klaringsproces wordt gebruikt als voor gewone wijn, wordt vegan wijn geklaard met plantaardige of minerale middelen of wordt het in sommige gevallen zelfs helemaal niet geklaard.
Hoe herken je veganistische wijn?
Wil je er zeker van zijn dat de wijn die je drinkt vegan is? Je kunt vegan wijn herkennen aan een vegan keurmerk. Twijfel je of een wijn vegan is? Je kunt veganistische wijn ook herkennen aan de etiketten.
Let op labels en keurmerken
Omdat het (nog) niet wettelijk verplicht is om op het etiket van de wijn te vermelden of de de wijn dierlijke producten bevat, kan het best lastig zijn om erachter te komen of de wijn die je drinkt daadwerkelijk vegan is. Om zeker te weten of een wijn vegan is, kun je daarom kijken naar veganistische wijn etiketten op de fles. Het Vegan Society keurmerk, herkenbaar aan het groene zonnebloemlogo, geeft aan dat er geen dierlijke producten in de wijn of het productieproces zijn gebruikt. Ook kun je vegan wijn labels herkennen aan andere certificeringen, zoals 'Vegan' of 'Vegan Friendly'.
Vraag ernaar in de winkel of online
Wil je graag vegan wijn kopen, maar weet je niet waar te beginnen? Omdat niet alle flessen duidelijk op het etiket vermelden of een wijn wel of niet vegan is, kun je in wijnwinkels naar veganistische opties vragen. Ook hebben grote supermarkten en speciaalzaken vaak een aparte sectie of kunnen ze je helpen bij het vinden van geschikte wijnen. Voor meer keuze kun je vegan wijn ook online bestellen bij gespecialiseerde webshops. Zoek op termen als vegan wijn winkels of check de filters bij online retailers om snel een passende wijn te vinden.
Vegan alternatieven in het klaringsproces
Gelukkig is er ook goed nieuws: er bestaan tegenwoordig nieuwe technieken om wijn te klaren. Zo worden de wijnvaten bewaard op koude temperaturen of worden er plantaardige middelen gebruikt, zoals bentoniet. Deze natuurlijke kleisoort wordt gebruikt om troebele deeltjes te verwijderen en is een veelgebruikt middel bij de productie van vegan wijn. Ook actieve kool kan hiervoor worden gebruikt. Hiermee worden de onzuiverheden gefilterd, zonder dat de smaak van de wijn beïnvloed wordt.
Al kiezen sommige wijnmakers er ook voor de wijn simpelweg langer te laten rusten, zodat de deeltjes vanzelf naar de bodem zakken. Dankzij deze alternatieven in het klaringsproces kunnen veganistische wijnen net zo helder en smaakvol zijn als wijnen die op de standaard wijze geklaard worden.
Wat gebruiken veganistische wijnmakers?
In plaats van dierlijke producten zijn er dus speciale klaringsmiddelen voor vegan wijn. Ook plantaardige klaring, zoals erwten- of aardappeleiwitten, wordt een steeds populairder alternatief. Daarnaast kiezen sommige wijnmakers ervoor om de wijn ongefilterd te laten of alleen met bentoniet te werken. Deze methoden zorgen ervoor dat de wijn zijn heldere kleur behoudt, zonder dat daar dierlijke stoffen voor aan te pas hoeven komen.
Is natuurwijn gezonder dan gewone wijn?
De beste veganistische wijnen en waar je ze kunt vinden
Benieuwd waar je de lekkerste veganistische wijnen van Nederland vindt? Hieronder geven we je een overzicht van een aantal winkels en webshops die een aantal heerlijke vegan wijn merken in hun assortiment hebben:
Naast deze kleinere speciaalzaken, vind je de beste vegan wijnen natuurlijk ook bij de grotere ketens, zoals Gall & Gall en Grapedistrict.
Topmerken voor veganistische wijn
Wat zijn de beste veganistische wijnmerken in Nederland? Als je op zoek bent naar de echte toppers onder de vegan wijnmerken, mag je de populaire vegan wijnen zoals Torres
of Bonterra niet overslaan. Deze veganistische wijn topmerken zijn in Nederland te vinden bij gespecialiseerde wijnwinkels en online retailers.
Op zoek naar een veganistische wijn die bij grotere slijters te vinden is? Gall & Gall heeft een aantal goede vegan wijnen in hun assortiment, die ook nog eens goed geprijsd zijn. Probeer bijvoorbeeld eens de Tokara, Kanonkop of Kopke. Meer zin in een bubbel? Je vindt bij Gall & Gall ook vegan mousserende wijnen, zoals de vegan cava van Pere de Ventura.
Waarom kiezen voor veganistische wijn?
Waarom zou je voor vegan wijn kiezen ten opzichte van gewone wijn? Het kiezen voor vegan wijn heeft zowel ethische als milieuvriendelijke voordelen. Zo worden bij de productie van veganistische wijn geen dierlijke producten gebruikt, waardoor er dus geen dierenleed plaatsvindt. Daarnaast is de productie van vegan wijn vaak duurzamer, omdat wijnmakers kiezen voor biologische teelt en milieuvriendelijke methoden. Dankzij de milieuvriendelijke voordelen en ethiek van vegan wijn kun je dus op een duurzame en verantwoorde manier van wijn genieten.
Conclusie: wees bewust van wat je drinkt
Kortom, doordat sommige wijnen dierlijke producten bevatten, is niet alle wijn veganistisch. Wees je dus bewust van wat je drinkt en let op de labels en keurmerken om erachter te komen of een wijn vegan is. Het bewust kiezen van wijn is een stap naar een duurzamere en meer diervriendelijke levensstijl. Door veganistische wijn te kopen, profiteer je dus van deze voordelen. Nu je weet wat de verschillen tussen normale, biologische en vegan wijn zijn, is het makkelijker om de volgende keer dat je een fles wijn koopt bewust te kiezen.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?