Zo voorkom je dat je benen met warm weer tegen elkaar aan schuren
Spaar de binnenkant van je bovenbenen met deze handige tips.

Zomer betekent zon, jurkjes en lekker veel buiten zijn. Maar helaas ook: schurende bovenbenen. Herken je dit? Je bent net vijf minuten onderweg en ineens voel je die vervelende wrijving tussen je dijen. Voor je het weet, heb je last van rode plekjes, een branderig gevoel of zelfs huidirritatie. Een vervelend gevoel waar je niet op zit te wachten.
Het goede nieuws is, you’re not alone. Veel vrouwen hebben hier ‘s zomers last van. Vraag je je af wat je kunt doen tegen die vervelende schurende benen? Neem pen en papier in aanslag, want wij zochten het voor je uit.
Waarom schuren je bovenbenen eigenlijk?
Schurende dijen ontstaan vaak doordat je bovenbenen tijdens het lopen tegen elkaar aan komen. Die constante wrijving tussen je benen zorgt voor een geïrriteerde huid, vooral als het warm is. Ook zweet tussen je benen speelt een rol. Vocht maakt je huid namelijk kwetsbaarder, waardoor de kans op roodheid, een branderig gevoel of zelfs schaafplekjes groter wordt.
Slimme tips om schurende dijen te voorkomen
Een van de makkelijkste manieren om schurende benen te voorkomen, is door je huid goed te verzorgen. Een crème tegen schurende benen of wat vaseline tussen je dijen vormt een beschermend laagje dat de wrijving vermindert. Ook een anti-schuurstick kan uitkomst bieden. Het is compact, hygiënisch en blijft vaak beter zitten dan crème.
Daarnaast kan een luchtig broekje tegen schurende bovenbenen onder je jurk of rok ook een verschil maken. Kies voor ademende materialen die niet opkruipen. En ook je kledingkeuze speelt mee: zachte, soepele stoffen en de juiste pasvorm zorgen ervoor dat je huid minder snel geïrriteerd raakt.
Gebruik de juiste producten tegen schurende benen
Er zijn verschillende producten die kunnen helpen als effectief middel tegen schurende dijen. Een populaire optie is de Bodyglide Original Anti-Chafing Stick, een soort deodorantstick die je eenvoudig aanbrengt op je huid. Ook de Smoovall Skin Contact Spray is een fijne keuze: licht, onzichtbaar en ideaal voor onderweg. Liever iets simpels? Een beetje vaseline, Bepanthen, Sudocrème of talkpoeder werkt vaak ook verrassend goed om de wrijving tijdelijk te verminderen.
Wat het best helpt tegen schurende bovenbenen verschilt per persoon, maar of je nu kiest voor een professionele anti schuurstick of iets uit je badkamerkastje, het belangrijkste is dat het je huid beschermt en je minder last hebt van de wrijving.
Kies kleding die wrijving tegengaat
Als je last hebt van schurende bovenbenen, is de juiste onderkleding essentieel. Een naadloos broekje tegen schurende bovenbenen van een zachte, ademende stof, zoals katoen, bamboe of een lichtgewicht microfiber, helpt de huid beschermen zonder dat je het er te warm van krijgt.
Ook een sportieve, strakke short tegen schurende dijen kan uitkomst bieden. Denk bijvoorbeeld aan een fietsshorts-achtig model dat onder je jurk of rok verdwijnt zonder af te tekenen. Let wel op: kies voor een variant zonder dikke naden of elastieken, die kunnen namelijk snijden.
Daarnaast bestaat er speciale kleding tegen schurende bovenbenen, zoals jurken met ingebouwde shorts of rokken met een voering die wrijving voorkomt. Ook zijn luchtige stoffen als linnen, viscose of dunne katoen ideaal voor de zomer: ze laten je huid ademen én helpen overmatig zweten te verminderen.
Extra aandacht bij sporten of wandelen
Bij wandelen, hardlopen of andere actieve bezigheden bewegen je benen intensiever en vaker langs elkaar, en dat betekent meer wrijving. Tel daar zweet, hitte en soms strakke sportkleding bij op en je snapt waarom juist tijdens het sporten schurende bovenbenen snel kunnen opspelen. Vooral bij langere afstanden of warm weer ontstaat irritatie voor je het doorhebt.
Wat te doen bij schurende bovenbenen tijdens het sporten? Draag altijd goed aansluitende sportkleding van ademende, vochtafvoerende stoffen. Vermijd losse korte broeken zonder binnenbroekje, want die geven je huid vrij spel om te schuren. Gebruik daarnaast een anti-schuurstick of speciale sportcrème vóór je gaat bewegen en neem eventueel een kleine stick mee voor onderweg. Zo voorkom je ongemak en kun je blijven focussen op je work-out.
Wat kun je doen bij irritatie of schuurplekken?
Heb je last van schuurplekken of uitslag tussen je benen? Reinig je huid dan voorzichtig met lauw water en dep het vervolgens droog. Behandel de schuurplekken daarna met een kalmerende zalf, zoals Bepanthen, Aloë Vera-gel of Sudocrème. Draag tot je huid hersteld is losse, luchtige kleding en vermijd wrijving. Je huid even wat rust geven is de snelste manier om van de schrale huid tussen je benen af te komen.
Handige zomerhacks tegen schurende dijen
Op social media vliegen de hacks tegen schurende benen in de zomer je om de oren. Sommige zijn daadwerkelijk effectief, andere wat minder. Een tip tegen schurende bovenbenen waar veel vrouwen bij zweren is deodorantstick (ja, echt waar). Door dit op je dijen te smeren, zou de wrijving worden verminderd. Ook een oude panty doorknippen en dit als dun broekje onder een rok dragen zou een onzichtbare en luchtige manier zijn om schurende bovenbenen te voorkomen. Hoe effectief deze methodes écht zijn, valt te betwijfelen, maar het is in ieder geval het proberen waard.
Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?