Seks na een abortus: deze drie dingen zijn belangrijk om te weten

Hoe lang moet je bijvoorbeeld wachten? En zijn er risico's aan verbonden?

Hoewel er volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd meer dan 30.000 zwangerschappen per jaar worden afgebroken, is een abortus nog steeds een taboe. Er zijn een hele hoop misverstanden over hoe een abortus in zijn werk gaat, waar je het kunt laten uitvoeren, maar ook over seks na een abortus. Hoe lang moet je bijvoorbeeld wachten? En zijn er risico’s aan verbonden? Moet je weer aan de pil gaan of andere anticonceptie gebruiken? Wij vroegen het aan miskraamdeskundige Madelon van Uffelen.

Verschillende behandelingen abortus

First things first: er zijn verschillende behandelingen voor het afbreken van een zwangerschap mogelijk.

  • Een overtijdbehandeling is een zwangerschapsafbreking in de periode tot 16 dagen ‘overtijd’, die zowel medicamenteus (‘abortuspil’) als instrumenteel (curettage) kan worden uitgevoerd. De abortuspil kun je tot 9 weken na het begin van je laatste menstruatie gebruiken en bestaat uit twee medicijnen die je op twee verschillende dagen inneemt.
  • Een curettage kun je doen vanaf dat je 10 dagen overtijd bent tot 13 weken zwangerschap. Er wordt dan een heel dun plastic buisje naar binnen gebracht die de inhoud van de baarmoederholte leegzuigt. Als je 6 tot ongeveer 12 weken overtijd bent, blijft zuigcurettage als enige optie over.
  • Vanaf 13 weken tot en met 22 weken kun je kiezen voor een abortusbehandeling. Deze ingreep is zwaarder, kun je niet in elke kliniek laten uitvoeren en je moet er vaak wat langer voor in de abortuskliniek blijven.

Welke behandeling je ook ondergaat: er zijn een paar dingen die je moet weten over seks na een abortus. Wij hebben daarom drie belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

1. Wacht even met seks

Artsen bevelen officieel aan om twee weken na een abortus te wachten voordat je weer seks hebt. Dit is waarom: 'Door de ingreep is er in je baarmoeder een wond ontstaan. Deze is heel gevoelig voor infecties. Wij adviseren daarom om te wachten met seks tot het bloedverlies een aantal dagen over is. Meestal komt dit neer op rond de twee weken, maar het kan ook langer zijn', zegt van Uffelen.

Bovendien kun je zowel bij medicamenteuze als instrumentele abortussen bloedingen hebben en misschien wat pijn ervaren, vergelijkbaar met krampen. De wond in je baarmoeder is de reden van het bloedverlies. Geef je lichaam daarom twee weken om daarvan te herstellen. Door de gevoeligheid voor infecties wordt ook afgeraden om tampons te gebruiken na een abortus. Ben je na de ingreep weer opnieuw ongesteld? Dan kun je ze weer zonder zorgen gebruiken.

2. Je hebt anticonceptie zo snel mogelijk weer nodig

Zodra de zwangerschap is beëindigd, kun je technisch gezien weer zwanger worden. Als je een abortus hebt gehad, is dat ook meteen de eerste dag van je cyclus en veel vrouwen worden vier weken later weer ongesteld. 'Tijdens die eerst cyclus heb je ook weer een eisprong en ben je vruchtbaar', zegt van Uffelen. Met andere woorden: begin meteen weer met anticonceptie.

3. Je hoeft niet te wachten met anticonceptiemethodes zoals het spiraaltje

'Ik raad mensen altijd aan om voor de abortus met hun arts te praten over welk soort anticonceptie je gaat gebruiken', zegt van Uffelen. Of je nu kiest voor de pil of een andere vorm van anticonceptie: je arts kan meteen een recept uitschrijven na de behandeling. Je kunt zelfs direct na de curettage een spiraal laten plaatsen. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde laat echter weten dat het onbekend is of het direct plaatsen van een spiraaltje meer complicaties met zich mee kan brengen.

Wil jij meer weten over een abortus? Dit wil je weten als je een abortus overweegt.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?