Impostersyndroom? Leer van de 'delulu-mindset' van Gen Z

Update: 2 april om 14:28

Dit is wat je ervan kunt leren en hoe deze mindset je carrière een boost kan geven.

gettyimages-990304860.jpg

gettyimages-990304860.jpg

‘Delulu’ is een term die het laatste jaar overal opduikt en vooral Gen Z lijkt deze mindset goed te snappen. Deze generatie weet namelijk als geen ander hoe ze hun blik op de realiteit net wat kunnen aanpassen. In hun eigen voordeel welteverstaan. Denk aan het mooier maken van een toxic relatie met een niet zo serieuze lover (delusionship) of het zichzelf laten geloven in hun schitterende carrière. Deze verdraaide realiteit is eigenlijk een manier van manifesteren en kan er grappig genoeg voor zorgen dat je je daadwerkelijk kalmer en meer in balans voelt.

Behoor jij niet tot deze delulu-generatie? Dit is wat je ervan kunt leren en hoe deze mindset je carrière een boost kan geven.

Hoe het werkt

De delulu-mindset toepassen in je werk betekent eigenlijk dat je jezelf ervan overtuigt dat je beter geschikt bent voor een baan dan je misschien bent. Op TikTok delen vooral jonge vrouwen trots hoe deze lichte vorm van zelfbedrog hen heeft geholpen in hun carrière. Ze creëren als het ware hun eigen realiteit. Dat klinkt misschien wat negatief, maar zorgt tegelijkertijd voor een ongeëvenaard vertrouwen in zichzelf, wat de sleutel tot succes kan zijn in hun carrière.

Helpt de delulu-mindset tegen het impostersyndroom?

Hoewel we je niet aanraden om jezelf compleet in een droomwereld te storten, kunnen sommige elementen ervan daadwerkelijk nuttig zijn in je carrière. Een beetje delulu zijn kan je bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen geven, waardoor je sterker in je schoenen staat op de werkvloer. En daar profiteer je niet alleen in je werk van, maar ook daarbuiten. Dus heb je een rotdag op werk of twijfel je aan je eigen kunnen? Beeld je gewoon de zelfverzekerde, slimme versie van jezelf in en voor je het weet, ga je er zelf in geloven.


Veel vrouwen worstelen met het impostersyndroom. Ze twijfelen of ze wel goed genoeg zijn en zijn bang dat anderen ontdekken dat ze ‘maar wat doen.’ Een beetje deluluness kan helpen om dat gevoel los te laten en meer vertrouwen te hebben in je eigen kunnen.

Sla er niet in door

Een beetje delulu zijn mag dan zijn voordelen hebben, maar sla er ook niet in door. Er is namelijk een dunne lijn tussen delulu zijn en liegen. Wanneer je je voordoet alsof je over kwaliteiten beschikt die je eigenlijk niet hebt, zul je vroeg of laat door de mand vallen. Voelt het alsof je in je baan continu vaardigheden moet faken? Vraag jezelf dan af of je wel op de juiste plek zit. Als je jezelf steeds een andere werkelijkheid moet voorhouden om te slagen in je werk, is het misschien tijd om te kijken of er een andere baan is waarin jouw talenten beter tot hun recht komen.


De delulu-mindset kan je helpen om meer vertrouwen in jezelf en de toekomst te krijgen, maar mag niet de enige manier zijn om jezelf door de werkdag heen te slepen.

Een beetje delulu zijn kan geen kwaad

Verlies jezelf er dus niet in, maar wees wel trots op wie je bent. Vraag jezelf eens af: wat heb je al bereikt in je werk? Waar ben je goed in? Op welke prestaties ben je trots? Door je successen op een rijtje te zetten, ontdek je misschien dat je in de echte wereld al veel hebt bereikt waar je trots op kunt zijn. Voel je je af en toe toch onzeker? Dan kan een beetje delulu zijn echt geen kwaad.


Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?