Hoe ga je ermee om als je partner je kwetst?
Vergeven maar niet vergeten. Teleurgesteld door je partner? Zo deal je ermee
Seks & Liefde: Ik heb geen zin in seks. Wat kan ik doen?.png

Heeft je partner iets gedaan wat je maar moeilijk los kunt laten? Omgaan met gevoelens van gekwetst zijn kan best lastig zijn. Ook al heb je de ander misschien vergeven, vergeten is een ander verhaal. Experts leggen uit hoe je hiermee om kunt gaan.
Betekent vergeven doen alsof er niks is gebeurd?
Volgens psychotherapeut Dr. Alison Cook is het antwoord op deze vraag nee. ‘Iemand vergeven betekent niet dat je negeert wat er is gebeurd. Wanneer je iemand vergeeft, laat je het verlangen los om de ander pijn te doen op de manier waarop diegene jou pijn heeft gedaan.’ Het is een manier om de emotionele lading los te laten en ruimte te maken voor rust.
Waarom kan vergeven zo lastig zijn?
In gesprek met Metro vertelt relatietherapeut Eefje Dijkman dat vergeven soms zo lastig kan zijn, omdat het een behoefte raakt om gezien te worden door de ander. ‘Het knaagt aan een gevoel van waardering’, legt ze uit. Je vraagt je na de gebeurtenis af of de ander nog wel van je houdt en of je nog wel op diegene kunt bouwen.
Wat als je last blijft hebben van de gekwetste gevoelens?
Helemaal voorkomen dat de oude pijn zo nu en dan naar boven komt, is lastig. Wel is het volgens Dijkman goed om je triggers te kennen. Als je dit vervolgens onder woorden weet te brengen naar je partner, voorkom je dat je je emoties opkropt en het uiteindelijk tot explosie komt. Ze adviseert om uit te spreken wanneer iets je onzeker maakt en uit te leggen dat het je doet herinneren aan de emoties die je voelde tijdens die situatie. Het is in een relatie belangrijk om je gevoelens te kunnen uiten. Alleen dan kun je een veilige omgeving creëren waarin je je beiden goed voelt. Emoties zoals onzekerheid, boosheid en verdriet horen daar ook bij.
Tips om te vergeven
Vergeven heeft volgens Cook veel meer met jezelf te maken dan met de ander. Het gaat om het doorvoelen en vervolgens loslaten van je eigen emoties, zoals boosheid, afwijzing en pijn. Probeer dit niet te overhaasten en neem de tijd om je emoties een plekje te geven. Schroom hierbij niet om een luisterend oor te vragen aan de mensen die dichtbij je staan. Dit kan het makkelijker maken om de gebeurtenis een plekje te geven.
Ook is het belangrijk dat je erover kunt blijven praten met je partner. Volgens Dijkman zie je vaak dat de gekwetste persoon zich niet gehoord voelt, terwijl de ‘dader’ het pijnlijke onderwerp liever vermijdt. Probeer je partner duidelijk te maken dat je het belangrijk vindt om gehoord te worden, zonder een vraag te krijgen als ‘Zit je daar nu nog mee?’. Dit zorgt er namelijk juist voor dat de pijn alleen maar langer blijft hangen.
De belangrijkste pijlers om te vergeven zijn volgens Dijkman erkenning van de gevoelens, ruimte om de gevoelens te uiten, geduld en tijd. Het kost nu eenmaal tijd om het vertrouwen terug te winnen. Erkenning van de gevoelens en de ruimte om hierover te kunnen praten, spelen hierin een grote rol.