'Cash stuffing': wat is het en krijg je hiermee grip op je geld?
Houd jij aan het eind van je geld standaard een stukje maand over? Dan kan deze methode wellicht uitkomst bieden.
Geldstress.jpg

Een koffie hier, een lunch daar, oh en had je die rekening van de tandarts eigenlijk al betaald? Het geld vliegt je zakken uit. Als je net je salaris gestort hebt gekregen, denk je vaak wel even vooruit te kunnen, maar in de praktijk valt dit vaak vies tegen. Het leven wordt steeds duurder en daarmee lijkt grip op je geld houden een steeds grotere uitdaging te worden. Behoefte aan meer overzicht? ‘Cash stuffing’ lijkt de oplossing.
Wat is cash stuffing?
Hoe makkelijk contactloos betalen ook mag zijn, je hebt al snel geen idee meer van wat je allemaal uitgeeft. Even je telefoon tegen het pinapparaat houden en ‘bliep’, daar is weer een bedrag afgeschreven. En daarin schuilt nu precies het gevaar. Doordat je geen idee hebt van wat eruit gaat, verlies je al gauw het overzicht.
De oplossing? Potjes maken. Cash stuffing is een traditionele methode van budgetteren, waarbij je contant geld verdeelt over verschillende potjes, zoals enveloppen of portemonnees. Ieder potje vertegenwoordigt een eigen uitgavenpost. Denk bijvoorbeeld aan horeca, boodschappen, winkelen en spaardoelen.
Is het potje leeg? Dan is het geld in deze categorie op en is het wachten geblazen tot de volgende maand. Op deze manier zou je impulsaankopen kunnen voorkomen en meer controle krijgen over wat je uitgeeft. Vooral op social media lijkt deze methode de laatste tijd populair. Al is het allesbehalve nieuw. In het pre-digitale tijdperk was deze methode namelijk erg gebruikelijk.
Hoe begin je met cash stuffing?
De theorie achter cash stuffing mag dan veelbelovend klinken, maar hoe pas je het toe? Ayvens bank heeft de stappen op een rijtje gezet. De eerste stap is het onder de loep nemen van je financiën. Maak een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Door je vaste lasten van je inkomen af te trekken, wordt duidelijk welk bedrag je maandelijks te besteden hebt.
Vervolgens is het tijd om de categorieën te bepalen. Schrijf op over welke potjes je je geld wilt verdelen. Stel voor iedere categorie een bedrag vast en tel al deze bedragen bij elkaar op. Neem dit bedrag contant op en verdeel het over de verschillende potjes. Aan het einde van de maand is het tijd om de balans op te maken. Schrijf op hoeveel er nog over is in ieder potje en gebruik deze informatie voor het verdelen van de potjes voor de volgende maand.
De voordelen van
Doordat je met cash stuffing direct overzicht hebt van hoeveel je deze maand per categorie nog te besteden hebt, ga je op een heel andere manier naar geld kijken. Je wordt veel bewuster van hoeveel geld je uitgeeft en ook waaraan je het uitgeeft. Dit voorkomt impulsaankopen en maakt het risico dat je meer uitgeeft dan je eigenlijk zou willen, een stuk minder groot. Daarnaast kan cash stuffing een motiverend effect hebben. Je ziet per maand precies wat er overblijft, waardoor je minder snel in de verleiding komt om je geld over de balk te smijten.
De nadelen van cash stuffing
Het bewaren van cash geld kent natuurlijk ook risico’s. Wanneer er ingebroken wordt of er thuis brand ontstaat, is het geld weg. Ook heb je met contant geld geen recht op aankoopbescherming, wat je vaak wel hebt als je een aankoop met je creditcard doet.
Daarbij kun je online shoppen ook op je buik schrijven. Hoewel dit voor sommigen misschien geen kwaad kan, kan het ook onhandige situaties met zich meebrengen. Denk aan het online bestellen van kaartjes voor de film of een concert of het boeken van een vakantie.