Is bruiswater even gezond als ‘gewoon’ water?

Update: 4 april om 13:54

De wetenschap achter bruiswater: kan dat bubbeltje kwaad?

Kan ijswater drinken je spijsvertering stimuleren?.jpg

Kan ijswater drinken je spijsvertering stimuleren?.jpg

Een glas bruisend water voelt net een tikkeltje specialer dan een gewoon glas water en is perfect voor wanneer je je frisdrankverslaving eindelijk van je af hebt geschud. Het is simpel: bruiswater is nog steeds water, alleen met bubbels. Maar heeft koolzuur echt geen invloed op je gezondheid? We zetten de feiten voor je op een rij en vertellen je hoe gezond het écht is.

Hydratatie: Check!

Goed nieuws, bruiswater hydrateert net zo goed als gewoon water, legt Tom Oliver, personal trainer en voedingsdeskundige aan Cosmopolitan uit. ‘Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60 procent uit water en we verliezen continu vocht via zweet en urine. Voor optimale hydratatie raad ik aan om dagelijks 1,5 liter water te drinken, of dat nu plat of bruisend is,’ aldus Oliver. De koolzuurbubbels maken geen verschil in hoe je lichaam vocht opneemt. 

Zuur maar niet schadelijk

De hoeveelheid koolzuur in bruiswater is hoger dan in kraanwater, maar dit is niet meteen schadelijk voor je tanden of botten. Volgens een onderzoek uit Harvard Health Publishing, is er geen bewijs dat bruiswater calcium uit je botten onttrekt. Wel is het belangrijk om op te letten bij varianten met toegevoegde suikers en zuren (zoals citroen- of fruitsmaken), die wél je tandglazuur aantasten.

Effecten op de spijsvertering

Heb je last van een opgeblazen gevoel? Bruiswater kan een handje helpen! Onderzoek suggereert dat het zou kunnen helpen om sneller een vol gevoel te krijgen, je darmen te stimuleren en zelfs kan helpen bij constipatie. Daarnaast kan het verlichting geven bij maagklachten zoals indigestie.

Het slikvermogen verbeteren

Volgens onderzoek kan bruiswater daarnaast ook de slikfunctie, met name bij ouderen, verbeteren. Een studie uit 2017 wees uit dat patiënten die koolzuurhoudende dranken dronken, gemakkelijker konden slikken. Dit zou een hulpmiddel kunnen zijn voor mensen met slikproblemen, waaronder ouderen, maar ook mensen die herstellende zijn van een ziekte. 

Bubbels en botgezondheid?

Er gaan weleens geruchten dat bruiswater slecht is voor je botten, maar uit studies blijkt dat dit niet klopt. Uit onderzoek, waarbij werd gekeken naar de botdichtheid van vrouwen die bruiswater dronken tegenover vrouwen die cola dronken, bleek alleen cola een negatieve invloed te hebben. Koolzuurhoudend water had geen effect op de botgezondheid

Zorgt bruiswater voor gewichtstoename?

Frisdranken worden vaak als ongezond bestempeld vanwege hun hoge suikergehalte. Wetenschappers ontdekten tijdens een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Obesity Research and Clinical Practise dat koolzuur in frisdrank het hongergevoel kan stimuleren. Het onderzoek werd uitgevoerd op ratten en een testgroep van mannen, waarbij een verhoogd niveau van ghreline - het hormoon dat honger opwekt, werd waargenomen na het drinken van koolzuurhoudende dranken. Toch bevat bruiswater geen calorieën, dus het is onwaarschijnlijk dat je er direct van aankomt. Er is al met al meer onderzoek nodig om dit mogelijke effect van bruiswater verder onder de loep te nemen.

Genoeg redenen dus om bruiswater te drinken, mits je meer fan bent van dat bubbeltje.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?