Hoe gezond is popcorn?

Update: 7 april om 10:08

Voedingsdeskundigen oordelen over je favoriete bioscoopsnack.

popcorn brain

popcorn brain

Popcorn is een echte alleskunner in snackland. Van zoet en zout tot spicy of cheesy, je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Of het nu in de bioscoop is, op de bank tijdens een filmavond of zomaar als snelle snack. Maar terwijl een handje (of tien) naar binnen werkt, vraag je je misschien af: behoort dit tot een gezonde of ongezonde snack? Tijd om popcorn eens onder de loep te nemen!

De voedingswaarden van popcorn

Laten we eens beginnen met het benoemen van de voedingswaarden. Hieronder hebben we deze voor je onder elkaar gezet.

  • Laag in calorieën: een kopje luchtgepofte popcorn bevat maar rond de 31 calorieën
  • Vezelrijk: met 1,2 gram vezels per kopje helpt popcorn je langer verzadigd te blijven. En volgens Harvard University kunnen vezels bovendien het risico op hart- en vaatziekten én diabetes type 2 verlagen.
  • Grote hoeveelheid aan volkoren: omdat popcorn een 100 procent volkoren snack is, levert het trage koolhydraten die je bloedsuikerspiegel stabiel houden - doei suikerdip!
  • Boost aan antioxidanten: een studie toont aan dat popcorn verrassend genoeg vol polyfenolen zit, krachtige antioxidanten die je cellen beschermen tegen schade. 
  • Vrij van kunstmatige toevoegingen: mits je het zelf maakt, natuurlijk. Kant-en-klare varianten zijn hier vaak een no-go.

De keerzijde van je favoriete snack

Op zichzelf is popcorn best een slimme snack. Maar… - en dat is een belangrijke maar - het hangt er sterk vanaf hoe je ‘m bereidt. ‘Niet alle popcorn is gelijk, het draait allemaal om de bereidingswijze en wat je eraan toevoegt’ deelt voedingsdeskundige Elisa Kosonen met ELLE

De variant uit de bioscoop? Doordrenkt met boter en zout. En dan die zoete karamelversie uit de supermarkt; die bestaat vooral uit suiker met nauwelijks een spoor van een gepofte maiskorrel. 

De do’s en don’ts

Ben je gewend aan een flinke lading suiker of zout op je popcorn? Nou, je bent niet de enige. Maar als je op zoek bent naar een gezondere, caloriearme variant, kun je die bioscooppopcorn beter overslaan. De truc is om zelf even de handen uit de mouwen te steken en ‘m zelf te bereiden, volgens Healthline.

Wel doen: zelf poffen met een beetje kokos- of olijfolie en kruiden zoals paprikapoeder of kaneel. Of experimenteer met voedingsgist voor een cheesy smaak zonder een calorie-overkill. 

Niet doen: voorverpakte magnetronpopcorn met toegevoegde boter en zout (check altijd even het etiket!). Verdrink je popcorn ook niet in gesmolten boter en zout. 

Laten we wel even realistisch blijven: jezelf af en toe trakteren op een old school zoete of boterige variant mag echt wel. Een gezonde leefstijl draait tenslotte ook om balans. Genieten hoort daar óók bij!

Volg je Women's Health al op FacebookInstagram en TikTok?