De band met je ouders verbeteren? Zo doe je dat
Ze kunnen soms het bloed onder je nagels vandaan halen, en vice versa.
gettyimages-1252668563

Een goede ouder-kindrelatie is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Om meerdere redenen kan de band tussen jou en je ouders wat stroef aanvoelen. Maar ook als je goed met elkaar overweg kan is er vaak nog ruimte voor verbetering. Wij geven je een aantal tips om de relatie tussen ouder en kind een extra duwtje in de rug te geven.
Hechtingsproblemen
Wanneer er sprake is van een slechte relatie tussen ouder en kind, zou dit te maken kunnen hebben met problemen in de jeugd. De band tussen kind en ouders begint al bij de geboorte en verandert over de jaren heen. Als kind ben je enorm afhankelijk van je ouders; zij zorgen voor een veilige omgeving en een goede (of slechte) hechting. Is deze omgeving niet veilig of verstoord dan kan het kind zich dus niet fijn hechten. Dit kan voor een verslechterde band tussen ouder en kind veroorzaken. Wanneer zich problemen als verwaarlozing of huiselijk geweld voordoen, leidt dit vaak tot een gebrek aan vertrouwen. Er is hierbij geen veilige omgeving waarin het kind zich kan ontwikkelen. Een verslechterde band tussen ouder en kind kan dus diepgeworteld zijn in de jeugd.
Is er bij jou sprake van huiselijk geweld? Bij de telefonische hulplijn van Blijf Groep kun je terecht voor een luisterend oor. Je staat er niet alleen voor.
Andere mogelijke oorzaken
Uiteraard hoeft een verslechterde band met je ouders niet per se door ernstige problemen te komen. Zo kunnen ook slechte communicatie, een gebrek aan raakvlakken en constante ruzie ertoe leiden dat er afstand is ontstaan. Mocht je alvast de eerste stap willen zetten om je band te verbeteren, dan hebben we hieronder een aantal tips voor je opgesomd.
5 tips om de band met je ouders te verbeteren
Tip 1: praat bij problemen
Een open deur misschien, maar het aankaarten van een probleem is een essentiële stap naar meer openheid en daarmee ook een betere band. Voor sommigen is dit heel lastig, bijvoorbeeld wanneer jij en je ouders weinig met elkaar delen, terwijl anderen hier minder moeite mee hebben. Het zal een kwestie van uitproberen zijn wat voor jullie het best werkt. Het zou kunnen helpen om jouw emoties van te voren op papier te zetten, zodat je daar gedurende het gesprek niet te veel hoeft na te denken en ook echt naar de ander kunt luisteren.
Tip 2: doe gezamenlijke activiteiten
Het opdoen van positieve herinneringen kan op zijn beurt een positief effect hebben op de relatie tussen jou en je ouders. Bij gezamenlijke activiteiten kun je denken aan een etentje buiten de deur, maar ook een strandwandeling of sportieve activiteit. Juist door iets te gaan ondernemen houd je de sfeer luchtig en creëer je toch verbinding.
Tip 3: accepteer de verschillen
Het zou best kunnen zijn dat je ouders op een andere manier naar politiek of andere kwesties kijken dan jij. Dit hoeft niet te betekenen dat elk gesprek een discussie hoeft te zijn. Probeer te accepteren dat jullie andere standpunten kunnen hebben, jullie komen tenslotte uit verschillende generaties, en die meningen mogen er allebei zijn.
Tip 4: vind een fijne manier van contact
Deze sluit aan op de vorige tip: probeer een fijne manier van contact te vinden die voor jullie allemaal werkt. Of je nu wekelijks op de koffie gaat of elkaar slechts eens in de paar maanden ziet, de frequentie of intensiteit hoeft niet cruciaal te zijn voor een sterke band. Merk je dat je bellen veel fijner vindt dan communiceren via Whatsapp, geef dit dan vooral aan en vraag ook wat jouw ouders of kind(eren) een fijne manier vinden.
Tip 5: ga langs bij een professional
De bovengenoemde tips zijn natuurlijk niet altijd makkelijk toepasbaar, zeker als er sprake is van een dieperliggend probleem dat niet gemakkelijk is opgelost. In zulke gevallen is het vooral aan te raden om langs te gaan bij een professional, bijvoorbeeld een psycholoog of therapeut.