Dit is waarom reageren op een appje soms als zo'n grote opgave voelt
Even antwoorden is tenslotte zo gedaan, toch?

Licht je scherm constant op van de binnenkomende appjes en lijkt de eindeloze stroom soms haast niet bij te benen? You’re not alone. Je moeder die vraagt wanneer je weer eens langskomt, een tien minuten durende spraakmemo van een vriendin, om nog maar te zwijgen over de eindeloze berichten in appgroepen.
We klagen massaal over de constante druk om altijd te moeten reageren, maar gaan er tegelijkertijd gewoon mee door. Waarom voelt het soms als zo’n grote opgave om te reageren op een appje? Even antwoorden is tenslotte zo gedaan, toch?
Constant aan staan
Even reageren op een appje lijkt misschien een kleine moeite, maar dat is het niet. Zo legt GZ-psycholoog Najla Edriouch in gesprek met Linda Meiden uit. 'Gedurende een dag kun je via veel verschillende kanalen bereikt worden. Denk aan de oneindige stroom van mails, dm’s, belletjes en dus ook appjes.' Daardoor sta je voortdurend aan, en kan zelfs iets kleins als het beantwoorden van een berichtje als een enorme opgave voelen.
Vroeger was dat volgens Edriouch heel anders. Je was niet continu bereikbaar via allerlei kanalen. Als iemand bijvoorbeeld aanbelde terwijl je niet thuis was, wist je dat simpelweg niet. Nu is dat een heel ander verhaal. Met een slimme deurbel kun je zelfs aan de andere kant van de wereld zien wie er voor je deur staat. Het gevolg? Je staat constant in contact met anderen en voelt continu de druk om te reageren.
Serieuze gevolgen
Het altijd bereikbaar zijn, zorgt niet alleen voor een constante druk om te reageren, maar heeft ook serieuzere gevolgen. Zo is uit onderzoek van psycholoog Jean M. Twenge naar de impact van smartphones en social media gebleken dat mobiele telefoons hebben gezorgd voor een toename van depressies en eenzaamheid en een afname in persoonlijke interacties. Ook ontdekte ze een verband tussen schermtijd en geluk.
‘Als je niet direct op een appje reageert, voelt dat misschien alsof je iemand negeert, maar soms heb je gewoon even tijd nodig om niets te doen en je dag te verwerken', legt Edriouch uit. Het is voor velen een gewoonte geworden om altijd maar aan te staan, maar dat zou het volgens haar niet moeten zijn.
Plan momenten in
Ben je bang dat als je niet direct reageert je vergeet om op een later moment te antwoorden? Dan adviseert Edriouch om vaste momenten in te plannen om je berichten te beantwoorden. Voel je ook vooral niet schuldig als je niet direct reageert. Het is volgens haar namelijk juist goed om niet altijd direct te antwoorden. Dit voorkomt dat je continu een druk voelt om te reageren, waardoor je je niet kunt ontspannen. Door vaste momenten in te plannen, laat je je minder leiden door je telefoon en behoud je de focus op wat je op dat moment aan het doen bent.
Ook raadt ze aan om grenzen te stellen. ‘Je hoeft niet te reageren op appjes of mailtjes van werk, als je niet aan het werk bent.’ Maak het offline zijn een gewoonte en plan zo nu en dan een digital detox in. Jouw mentale gezondheid is tenslotte belangrijker dan direct te reageren op ieder binnenkomend bericht.