Magic Matcha: een hype of écht een gezonder alternatief?

Dikke kans dat je matcha al eens op een menukaart hebt gespot. Dit Japanse drankje zou je focus én energie geven – een soort koffie, maar dan zonder cafeïnecrash. Wat is het? En moeten we massaal aan dit felgroene drankje?

Allereerst, wat ís het nu precies? Matcha is een felgroen poeder gemaakt van fijngemalen groenethee­ bladeren. In tegenstelling tot gewone groene thee, waarbij je de bladeren in heet water laat trekken en daarna ver­wijdert, drink je bij matcha het hele blad op. ‘Hierdoor krijg je meer cafeïne en voe­ dingsstoffen binnen, waaron­der antioxidanten,’ vertelt holistisch voedingscoach Claire Boom.

Hoe feller de kleur, hoe beter de kwaliteit

Matcha koop je in de winkel in poedervorm. ‘Hoe feller de kleur van het matchapoeder, hoe beter de kwaliteit. Deze kleurintensiteit hangt af van de hoeveelheid chlorofyl in het poeder. Chlorofyl wordt vaak geprezen om zijn ontgif­ tende eigenschappen. Boom licht toe: ‘Ons lichaam ontgift al van nature, maar chlorofyl zou kunnen bijdragen aan het in gang zetten van deze ontgiftingsprocessen.’ Hoewel er enkele studies zijn die suggereren dat chlorofyl kan helpen bij het afvoeren van toxische stoffen, is het weten­ schappelijke bewijs hiervoor nog beperkt en eenduidig. De hoeveelheid chlorofyl in de matchabladeren ontstaat tijdens het teelt­ proces. Hierbij worden de jonge bladeren drie tot vier weken voor de oogst in de schaduw gezet. Dit proces verhoogt het chlorofylgehalte en zorgt ook voor een rijkere smaak door een hogere con­ centratie van het aminozuur L-theanine.

Die L-theanine is overigens een van de andere gezonde stoffen die in matcha zitten. Boom: ‘Dit aminozuur kan je helpen kalm en gefocust te blijven. Ook kan het stress verminderen en ontspanning bevorderen zonder dat je er slaperigheid van wordt.’ In combinatie met de cafeïne kan het zorgen voor een geleidelijke, langdurige energieboost. Dit effect is uniek, aangezien L-theanine niet in koffie voorkomt. Boom wisselde haar dagelijkse bakje koffie in voor een matcha-latte nadat ze merkte dat koffie haar sneller nerveus maakte of een opgejaagd gevoel gaf. ‘De cafeïne in matcha geeft mij een rustigere, meer gebalanceerde energie,’ zegt ze.

Het onschadelijk maken van vrije radicalen

Een ander gezondheidsvoordeel is de aanwezigheid van polyfenolen: natuurlijke stoffen die veel voorkomen in planten. Ze hebben antioxidante eigenschappen. Dit betekent dat ze helpen om schadelijke moleculen, zogenaamde vrije radicalen, in ons lichaam te neutraliseren. ‘Vrije radicalen ontstaan bijvoorbeeld door het eten van sterk bewerkte voeding en kunnen ontstekingen veroorzaken in ons lichaam,’ legt Boom uit. En wist je dat matcha ook een positieve invloed heeft op onze hersenen

Is het dan aan te raden om zo veel mogelijk matcha te drinken om die vrije radicalen tegen te gaan? ‘Nee,’ zegt Boom, ‘het is zeker niet nodig om bakken matcha te drinken om te profiteren van de gezondheidseffecten. Een kop matcha per dag is vaak voldoende om je energieker te voelen. En natuurlijk draait gezond zijn vooral om de juiste balans in je voeding en leefstijl.

Je kunt beter gevarieerd eten dan je blindstaren op één zogenaamde superfood.’ Kleine waarschuwing: het kan zijn dat je eerste matcha je doet denken aan gras. ‘Zet even door; hoe vaker je het drinkt, hoe lekkerder het wordt.’ Door gezonde voedingsstoffen als polyfenolen en L-theanine is matcha dus in elk geval een gezond alternatief of goede afwisseling voor je dagelijkse espresso. Oké, het is misschien geen wondermiddel, maar ben je iemand die houdt van een energie- boost zonder de crash van koffie? Dan is dit drankje zeker het proberen waard.

De ene matcha is de andere niet

De kwaliteit en bereidingswijze van matcha kunnen verschillen per koffietent. Holistisch voedingscoach Claire Boom geeft tips zodat jij nooit meer wegloopt met een warme bak havermelk in plaats van een goede matcha-latte. Boom: ‘Vooraf check ik altijd welk merk matcha ze schenken en of ze er lekker groen uitzien op de socials van het koffietentje. Bij het bestellen vraag ik om een sterkere matcha met minder melk en zonder suiker.’