Dit is waarom eten volgens het seizoen beter is voor jou én de planeet

Eten volgens het seizoen biedt vele voordelen. Benieuwd welke dat zijn?

Waarom eten volgens het seizoen beter is voor jou én de planeet

Wist je dat het eten van seizoensgroenten niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor je gezondheid én je portemonnee? Door te kiezen voor seizoensgroenten, stem je je voeding af op wat de natuur op dat moment te bieden heeft. En dat heeft meer voordelen dan je denkt. Zo zijn er in de winter bijvoorbeeld volop voedzame wintergroenten die perfect passen bij wat je lichaam in de koudere maanden nodig heeft. Denk aan stevige knollen, kolen en wortels die je eenvoudig kunt verwerken in gerechten. Maar hoe weet je welke groenten in de winter op hun best zijn?  

Wij zochten uit hoe je slim gebruikmaakt van seizoensgroenten, waarom het loont om vaker groenten te eten die bij het seizoen passen en hoe je dit makkelijk toepast in je dagelijkse maaltijden.

De voordelen van eten volgens het seizoen

Het eten van seizoensgroenten biedt veel voordelen: van een kleinere ecologische voetafdruk tot meer voedingsstoffen in je maaltijden. Door vaker te kiezen voor typische seizoensgroenten, eet je niet alleen bewuster, maar ook gezonder. Ook stem je je voeding af op wat er op dat moment beschikbaar is. Zo eet je in de winter groenten als boerenkool, pompoen of knolselderij: stevige kost die perfect past bij het seizoen. In de lente kun je juist beter kiezen voor wat frissere, lichtere groenten, zoals asperges, spinazie en tuinerwten. Door meer producten te eten die passen bij het seizoen, draag je bij aan een duurzamere levensstijl én geniet je van de beste smaak en kwaliteit.

Milieuvriendelijk en duurzamer eten

Door te kiezen voor seizoensgroenten draag je je steentje bij aan het milieu. Deze groenten vragen namelijk minder energie voor productie, transport en opslag. Zo vermijd je onnodig gebruik van fossiele groenten die vaak van ver komen. Doordat ze volop beschikbaar zijn, zijn seizoensproducten bovendien vaak minder dure groenten. Zo zijn in de wintermaanden wintergroenten zoals spruiten en pastinaak bijvoorbeeld goedkoper dan in de zomer.

Meer smaak en voedingsstoffen

Groenten en fruit die in hun natuurlijke seizoen groeien, zijn vaak verser en bevatten meer voedingsstoffen dan producten die buiten het seizoen geteeld worden. Zo haal je door groenten te eten die op dat moment rijp zijn, het maximale uit je maaltijden. Probeer daarom in de winter eens wat nieuwe wintergroenten recepten uit met ingrediënten als knolselderij of schorseneren en experimenteer in het voorjaar eens met voorjaarsgroenten zoals raapstelen en paksoi. Deze gezonde voorjaars- en wintergroenten zijn voedzaam, smaakvol en verrassend veelzijdig. Weet je niet goed welke groenten in welk seizoen op hun best zijn? Neem een kijkje bij de groenteboer of op de markt en ontdek het aanbod aan groenten en fruit dat past bij het seizoen.

Welke groenten eet je in welk seizoen?

Elk seizoen brengt specifieke groenten en fruit met zich mee die perfect passen bij de tijd van het jaar. In de winter zijn er stevige wintergroenten zoals boerenkool, spruiten en pastinaak – ideaal voor warme stoofpotten en ovenschotels. Met de komst van het voorjaar maken die plaats voor frisse voorjaarsgroenten. Denk aan raapstelen, spinazie en kropsla: licht, voedzaam en perfect voor de eerste zonnige dagen. In april zie je steeds meer variatie opduiken in de winkels en op de markt. Volgens de groentekalender van april zijn onder andere asperges, radijs en lente-ui deze maand volop in het seizoen. Andere groenten die in april en mei op hun best zijn, zijn seizoensgroenten zoals snijbiet, paksoi, bloemkool, doperwten en tuinbonen. Ook maakt seizoensfruit rabarber in april zijn intrede. Een heerlijk ingrediënt in zowel zoete als hartige gerechten.

De beste wintergroenten en hun voordelen

Zodra de dagen langer worden en de zon zich vaker laat zien, maakt de stevige winterkost plaats voor lichtere en frisse smaken. Maar wat zijn typische voorjaarsgroenten? Denk aan spinazie, raapstelen, kropsla, radijs en lente-ui – allemaal voorjaarsgroenten die boordevol vitamines en mineralen zitten. Deze groenten voor het voorjaar zijn niet alleen voedzaam, maar ook licht verteerbaar en perfect voor een energieboost na de winter. Denk naast de bekende groenten ook aan vergeten voorjaarsgroenten zoals snijbiet of kervel. Deze groenten zijn verrassend smaakvol en verdienen dus ook zeker een plekje op je bord. 

Zin in een simpel maar gezond gerecht? Ga dan voor voorjaarsgroenten uit de oven. Denk bijvoorbeeld aan jonge wortels, asperges en paksoi. Lekker simpel en toch vol smaak. Benieuwd welke groenten in het voorjaar nog meer de moeite waard zijn? Kies dan vooral voor wat er op dat moment vers van het land komt. Zo eet je met de seizoenen mee én profiteer je van het beste dat de lente te bieden heeft.

Wat kun je het beste vermijden buiten het seizoen?

Buiten het seizoen zijn sommige producten minder duurzaam, minder lekker én een stuk duurder. Denk aan dure groenten zoals courgette of tomaat in de winter. Deze groenten worden vaak geïmporteerd of in verwarmde kassen geteeld, wat niet goed is voor het milieu. Benieuwd in welke maand je beter geen courgette kunt eten als je let op het milieu? Vermijd deze groente vooral in de koudere maanden, wanneer ze niet lokaal beschikbaar zijn. Hetzelfde geldt voor tomaten. Het seizoen van tomaten loopt van ongeveer juni tot oktober. Buiten het tomaatseizoen hebben ze minder smaak en een hogere ecologische voetafdruk. 

Hoe zit dat met bijvoorbeeld bloemkool? Veel mensen denken dat bloemkool een wintergroente is, maar eigenlijk is het vooral een voorjaars- en zomerproduct. 

Eet je dus met de seizoenen mee, dan profiteer je niet alleen van lagere prijzen en een betere smaak, maar ben je ook nog eens lief voor het milieu.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?